Assertiviteit

Wil je je zelfvertrouwen vergroten en assertiever worden? Geef een boost aan je daadkracht. Neem meer initiatief, bewaak je grenzen en zeg dus vaker ‘nee’. Geef je mening en kom op voor jezelf. Mét respect voor de ander. Dan word je zichtbaarder in je organisatie en komen je capaciteiten veel beter uit de verf.

Expert in Assertiviteit

Al sinds 1980 zijn wij bij Schouten & Nelissen expert in assertiviteit. Jan Schouten is de grondlegger van de assertiviteitstraining in Nederland. Een algemene definitie van assertiviteit is 'jezelf durven zijn' en 'voor jezelf opkomen'. In onze ogen is assertiviteit en assertiever worden, opkomen voor jezelf zonder anderen onnodig te kwetsen. Je wensen en meningen kunnen uiten, anderen minder de baas over je laten spelen, rustiger zijn in contacten en weten in welke situaties het belangrijk is om assertief op te treden.


Assertiviteit begint met respect

Dan pas kun je bewust de keuze maken die goed is voor jou én de ander. Als je je bewust wordt van jouw kwaliteiten, groeit je zelfvertrouwen en ook je assertiviteit. Je leert duidelijk zijn over je belangen én in contact te blijven met je collega. Wat je voelt, denkt en uitstraalt komt overeen met wat je doet en zegt. Je spreekt vanuit jezelf en kost het je geen moeite om waardering of kritiek op een heldere manier te uiten.

Wil je weten welke assertiviteitstraining bij jou past? Bekijk dan onze assertiviteitstrainingen of kies voor een andere training persoonlijke effectiviteit.

 

'Ik heb in de training persoonlijke effectiviteit geleerd om mensen, situaties en ook mezelf niet meteen te beoordelen of te veroordelen. En ik ben niet meer zo bezig met wat anderen van me vinden, ben ook minder snel uit het veld geslagen.’

 


Ben jij subassertief?

Snel toegeven en onenigheid mijden. Je denkt van alles, maar zegt niets. Anderen maken snel misbruik van je, waardoor je je eigen doelen niet bereikt. Je stelt je aanpassend, voorzichtig en geremd op en laat anderen voor jou kiezen. Je voelt je regelmatig gefrustreerd en geïrriteerd. 

Komt dit jou bekend voor? Dan is de kans groot dat jij subassertief bent. Lees meer over subassertief gedrag en hoe je juist assertief kunt worden.


Boeken over Assertiviteit

Trainingen Assertiviteit