Wat is de betekenis van assertief zijn?

Assertief zijn betekent dat je voor jezelf opkomt zonder je relatie met de ander onnodig te schaden. Hierbij is je verbale communicatie hetzelfde als je non-verbale communicatie. Wat je voelt, denkt en uitstraalt komt overeen met wat je doet en zegt. Je spreekt vanuit jezelf en kost het je geen moeite om waardering of kritiek op een heldere manier te uiten.

Voorbeelden van assertief gedrag

Assertief zijn heeft veel voordelen. Als je assertief bent, zeg je wat je wilt en voelt. Je beschermt je rechten en accepteert de rechten van anderen. Je bereikt je doel zonder anderen nodeloos te willen kwetsen. Je voelt je tevreden met jezelf en hebt een gepast zelfvertrouwen. Je kunt de eigen wensen en doelen duidelijk formuleren en kritiek en waardering helder uiten. 

Lekker in je vel en betere relaties

Hierdoor voel je je beter, vitaler en meer in je waarde gelaten. Je komt beter tot je recht en kunt laten zien wat je waard bent. Ook je relaties met anderen versterken. Doordat je laat zien wat je denkt, voelt en waar je grenzen liggen, weten anderen beter wat ze aan je hebben en zijn er geen onderhuidse spanningen. Maar hoe leer je Assertiever worden?


Assertief zijn valt niet mee

Het valt niet mee om je assertief te gedragen als je dat niet gewend bent. Met subassertief gedrag kom je snel in een negatieve spiraal. Wil je deze doorbreken, dan moet je allerlei drempels over waar je eerst veilig achter bleef staan. 

Gelukkig zijn er allerlei manieren om je assertiviteit te vergroten. Zet bijvoorbeeld de eerste stap met een boek of volg een assertiviteitstraining die bij je past. Als je eenmaal aan de slag bent, wordt het steeds makkelijker om assertief te zijn. Je zult merken dat je je vrijer kunt bewegen en je meer richting kunt geven aan je leven. 


Vertekend beeld?

Sommige mensen hebben een vertekend beeld bij een assertiviteitstraining. ‘Dan ga je zeker heel hard ‘Nee!’ leren zeggen, lijkt vaak de reactie. Een misverstand, want het gaat niet zozeer om dingen weigeren.

In een assertiviteitstraining leer je zeggen wat je wilt, duidelijk communiceren en actief luisteren. Dat is niet alleen stil zijn terwijl een ander praat, maar een actieve handeling waarmee je richting geeft aan een gesprek en zorgt dat je bij het gesprek betrokken blijft. 

Ook krijg je je zenuwen onder controle bij presentaties en lastige gesprekken. Én je leert hoe je ergens wat van zegt zonder de relatie te beschadigen. Dat komt overal van pas.

Onze meest populaire Assertiviteitstrainingen