Blog

Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

Wijze woorden die je beslist niet wilt missen: deel 1

De juiste keuzes maken. Komen waar je wilt zijn. (Werk)geluk vinden. Wie stoeit er niet mee? Laat je daarom inspireren door deze heel verschillende, maar ook heel normale mensen met een bijzonder verhaal.

Joey (32, autistisch spectrum) over je eigen keuzes maken. Ook als die afwijken van de norm.

‘Ik heb jarenlang geprobeerd mijn anders-zijn te camoufleren. Door op maandagochtend net te doen alsof ik een sociaal weekend achter de rug had bijvoorbeeld:
"Ja, ben de stad in geweest."
Wat collega's dachten: die heeft een gezellige avond in de kroeg gehad.
De realiteit: ik ging in mijn eentje naar de plaatselijke boekhandel en wisselde zes woorden met de verkoopster.

Waarom die verhullingen? Niet raar willen overkomen. Stil en teruggetrokken. Ongezellig. Maar vooral: minder waardevol dan anderen.

Pas vanaf mijn dertigste durf ik langzaamaan open te zijn over de keuzes die ik in mijn leven maak. Dat ik geen relatie wil bijvoorbeeld. En geen kinderen. Dat ik op mijn gelukkigst ben als ik in mijn eentje door de woonkamer dans, in plaats van op een drukke en overweldigende clubvloer. Dat mijn werk voldoende sociale interactie biedt. En dan 's avonds weer op de bank. Heerlijk op mezelf. Met mijn nieuwe boek.

Ik voel me nu vrijer dan ooit om te zijn wie ik ben. Want dat is dikke prima. Op deze manier kan ik als bejaarde terugkijken op een goed leven. Een leven dat bij míj paste. Wat anderen daar ook van vinden.

Maak je keuzes omdat je het wilt, niet omdat het zogenaamd zo hoort. Jij moet er tenslotte mee leven tot je een oud besje bent.'

Ton (57, General Manager, verhuisde naar China) over je hart volgen en het avontuur omarmen.

'Het kriebelde. Ik was 56 en wilde nog een keer wat anders gaan doen. Maar wat dan? Gaat veranderen van baan nog wel zo makkelijk op mijn leeftijd? Toch maar proberen. Maar geen van de vacatures was het uiteindelijk. Niet écht. Wat wilde ik nu eigenlijk?

Tijdens een retraite in de natuur popte het antwoord in me op. Ik wilde ervaren hoe het is om in China te wonen en werken. Na een 1-jarige studie Chinees, toen ik 19 was, en verschillende vakanties waren mijn vrouw en ik verliefd geworden op het land.

En even later was hij daar: de vacature voor General Manager in China. Een once-in-a-lifetime kans. Tegelijkertijd waren er stevige tegenkrachten. We zouden niet meer elke maandag op de kleinkinderen kunnen passen. We zouden onze familie en vrienden langere tijd niet zien. Mijn schoonvader is sterk aan het dementeren. Mijn vrouw zou haar eigen praktijk moeten opzeggen.

Was dat de sprong in het diepe waard? Wat als het tegenvalt? Wat als we zonder baan, zonder huis komen te zitten? Allemaal vragen waar we geen antwoord op hadden. Maar we wisten ook één ding heel zeker. We willen straks niet denken: hoe zou ons leven eruit hebben gezien als we het wél geprobeerd hadden?

Angst voor het onbekende is maar voor even. Spijt is voor altijd. Wees dus trouw aan wat je wilt en omarm het avontuur!'

Lees verder

Wijze woorden die je beslist niet wilt missen: deel 2

De juiste keuzes maken. Komen waar je wilt zijn. (Werk)geluk vinden. Wie stoeit er niet mee? Laat je daarom inspireren door deze heel verschillende, maar ook heel normale mensen met een bijzonder verhaal.

Mark (42, raakte burn-out) over uit de razende achtbaan stappen en je eigen prioriteiten stellen.

‘Ineens zat ik thuis. Opgebrand. Het verbaasde niemand. Een jong gezin, intensieve baan, veel overwerken, niets willen missen, slecht slapen. Het resultaat? Chaos in mijn hoofd. Ik voelde me uitgeblust, gefrustreerd en verdrietig.

Op dat moment begonnen ook de twijfels. Vind ik mijn werk, relatie, woning, vrienden, leven nog wel leuk? Wat wil ik eigenlijk? Alles wankelde. De bedrijfsarts schreef rust voor. Ook ben ik met coachsessies gestart. Om te ontleden wie ik ben, hoe ik in elkaar steek en waar ik bij gedij.

Die ontdekkingsreis gaf me de regie over mijn leven terug. Stapje voor stapje nam ik afstand van energievreters die onvoldoende bijdroegen aan mijn doelen. Ik leerde mijn tijd en energie heel bewust te verdelen. Dat betekende zelf keuzes maken en me niet meer laten leiden door de razende achtbaan.

Wij mensen raken zo snel gewend aan hoe dingen zijn. We staan daardoor nauwelijks stil bij onze diepste gevoelens en verlangens. De burn-out was een kans om mijn leven te veranderen. De ontmoeting met mezelf was heftig, maar onbeschrijfelijk waardevol.

Ik hoop dat het voor jou niet tot een burn-out hoeft te komen. Laat je daarom niet langer leiden, maar neem zelf het stuur in handen. En dat begint met kiezen voor jezelf en wat jij belangrijk vindt.’

Vincent (21, werd ondernemer op zijn 19e) over focus houden en ook bewust afstand nemen

'Ik studeer, werk dagelijks voor mijn bedrijf, loop stage en had tijdlang ook een bijbaan. Mensen vragen vaak: waarom doe je dat allemaal? Maar jong beginnen met ondernemen was een hele bewuste keuze. Vanuit een verlangen om mijn eigen koers te varen in plaats van een directie te volgen. Ook wilde ik aantoonbaar maken wat ik kan. Niet alleen voor eventuele werk- of opdrachtgevers, maar ook voor mezelf.

Toen de webshop mijnwittetshirts.nl te koop kwam, ben ik erin gestapt met een vriend van de familie. Is het een uitdaging om een serieuze business te managen en te studeren? Absoluut. Wanneer studievrienden uitgaan, ben ik de webshop aan het optimaliseren. Klanten en leveranciers bellen ook gewoon wanneer ik in de collegebanken zit.

Op een gegeven moment was ik met zo veel dingen bezig, dat mijn ouders aan de bel trokken: “dit gaat zo niet langer.” Ze hadden gelijk. Mijn hoofd liep over, ik was moe en kon me slecht concentreren. Succes is leuk, maar heeft ook een keerzijde. Je kunt er gemakkelijk aan onderdoor gaan.

Naast strak plannen en focus houden, probeer ik ook bewust afstand te nemen. Hoe? Door tevreden te zijn met wat ik heb op dit moment. Dat zet alles in het juiste perspectief. Zonder waardering voor wat je hebt, kun je nooit stoppen en loop je jezelf voorbij.'

Lees verder

Geluk. Ben je daar verantwoordelijk voor als werkgever?

Gemeente Zeist vindt van wel. Voor een deel dan. De grootste verantwoordelijkheid ligt bij een medewerker zelf. Senior HR-adviseurs Barry Oeljee en Sahida Idu vertellen over het brede scala aan ontwikkelmogelijkheden dat de gemeente haar ambtenaren biedt. Om gelukkig te worden en blijven. Op en naast het werk.

Als je bij de Gemeente Zeist werkt, zit het wel goed met de carrièremogelijkheden. Er is een klussenbank, waarmee je eens heel ander werk kunt uitproberen. Zeist heeft een eigen academie met legio opleidingen en ontwikkeltrajecten. En er is zelfs een loopbaanbureau waar adviseurs meedenken over de mobiliteit van de Zeister ambtenaar. Ook kent Zeist een actieprogramma waarin je in teamoverstijgende projecten leert werken volgens de Zeister wijze.

Wat bieden jullie veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen! Is dat de verdienste van HR?
Barry Oeljee: ‘Wij hebben een adviserende en faciliterende rol, dus ja, bij de meeste initiatieven hebben wij een grote rol. Maar minstens net zo belangrijk is de cultuur binnen onze gemeente. We gaan hier serieus om met de mobiliteit en vitaliteit van mensen. Iedereen draagt dat uit.'

Past iedereen binnen die cultuur?
‘We selecteren sollicitanten die passen bij onze cultuur’, vult Sahida Idu aan. ‘Zo zorg je er van meet af aan al voor dat je mensen binnenhaalt met een vitale en energieke houding. Je merkt ook aan onze kandidaten dat de cultuuraspecten belangrijk zijn. Daarop kiezen ze hun nieuwe werkgever uit. Al zijn de arbeidsvoorwaarden nog zo goed, het gaat toch om het goede gevoel bij een organisatie. Dat lees je niet alleen in de vacaturetekst, maar dat ervaar je ook als je hier binnenkomt en het gesprek met ons voert.’

En als ze dan bij jullie van start gaan, hoe zorg je er dan voor dat mensen zich blijven ontwikkelen?
‘Dat is niet in één zin te vangen’, zegt Barry met een lach. ‘We werken met een jaarlijkse cyclus. Aan het begin van het jaar kijken leidinggevende en medewerker samen naar de ontwikkelmogelijkheden. Waar ligt iemands talent? Waar krijgt hij of zij energie van? Maar het blijft niet bij één gesprek natuurlijk. Een leidinggevende is een coach, die prikkelt.’

Koppel je kpi’s aan die persoonlijke ontwikkeling?
Barry: ‘We werken minder resultaatgericht dan voorheen. Dat klinkt misschien gek, maar we leggen die verantwoordelijkheid voor het resultaat liever bij medewerkers zelf neer. Het is namelijk in hun eigen belang dat ze zich ontwikkelen. Op welke manier je dat doet en hoe snel, dat is je eigen keuze. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van de fase van je leven, hoe intensief je bezig kunt zijn met een opleiding of traject.’

Kunnen medewerkers die verantwoordelijkheid aan? Missen ze niet de stok achter de deur?
Barry: ‘Nou ja, helemaal vrijblijvend is het natuurlijk niet. Je moet wel een plan hebben. Het is wel de bedoeling dat je iets kiest uit het aanbod van mogelijkheden. Als je niet de stappen neemt om te ontwikkelen, dan heeft dat consequenties. Je moet wel mobiel en vitaal blijven. Zodat je opgewassen bent tegen veranderingen. En klaar bent voor de toekomst. Dat is wel iets waar leidinggevenden op sturen in gesprekken.’

Hebben jullie wel een beoordelingscyclus?
Barry: ‘Er is wel een jaarlijks beoordelingsgesprek. Maar het is echt niet zo dat dan pas successen en worstelingen besproken worden. We werken met een continue feedbackcyclus. Medewerkers en managers praten veel met elkaar. Gedurende het hele jaar kunnen leidinggevenden waardering tonen aan iemand die een bijzondere prestatie heeft verricht. Dit kan zijn een geldbedrag, maar liever iets persoonlijks. Een etentje, een seizoenskaart voor FC Utrecht of een weekendje weg bijvoorbeeld.’

Is learning & development veranderd bij gemeenten?
Barry: ‘We kunnen niet voor andere gemeenten praten, maar wij zijn wel zakelijker geworden. Het is allang niet meer zo dat je een leven lang in dezelfde functie blijft werken. Bij dezelfde gemeente. Mobiliteit is echt een aandachtspunt. En net als bij andere grote organisaties, zijn wij op zoek naar talenten. Die passen bij onze organisatiewaarden. Dat wil zeggen ook zeggen dat je bij ons niet in een vast functieprofiel wordt gegoten, we denken steeds meer in rollen. We werken veel projectmatig en zoeken de juiste mensen bij die projecten. Het kan best zijn dat je de ene periode een heel andere tijdbesteding hebt dan een volgende.’

Vinden medewerkers dat een goede ontwikkeling?
Sahida: ‘Soms is het wennen aan de nieuwe manier van werken, maar over het algemeen krijgen we positieve reacties. We laten mensen in hun waarde. Niet iedereen heeft het in zich, of voelt zich senang, om op de voorgrond te treden met innovaties en ideeën. Dat hoeft ook niet. Niet iedereen hoeft een projectleider te zijn. We kijken goed naar de ambities en talenten van ieder individu. En we werken veel samen.’

Op medewerkersniveau?
Sahida: ‘Ja, maar ook op managementniveau. Laatst sprak ik nog een nieuwe medewerker die aangenaam verrast was over de toegankelijkheid van het management. Er was een high tea voor het MT en zij werd gevraagd om mee te denken en te praten. Wij vinden dat al heel gewoon. Soms vergeten we dat het nog best bijzonder is hoe transparant en toegankelijk we naar elkaar toe zijn. Nu we er zo over praten, besef ik dat weer. Ja, we kunnen daar echt wel trots op zijn.’

Aan de slag met persoonlijke ontwikkeling

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Ontdek hoe we jouw organisatie kunnen helpen met de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. 

Ontdek onze groeiaanpak

 

Lees verder

Lifehack #1: Creëer zelf de baan die bij jou past

Ontbreekt er iets in je werk? Ben je niet helemaal tevreden? Geen nood. Verander gewoon je baan, zonder (per se) van baan te veranderen! Hoe? Door zelf achter het stuur te kruipen en eigen regie in je werk te nemen. Consultant Ruud helpt je in 5 minuten op weg.

Breng jezelf waar je wilt zijn

Wil je in actie komen en je (loop)baan veranderen? Maar twijfel je hoe? Denk dan eens aan persoonlijke coaching. Samen met je coach ontdek je wat jouw bloed sneller doet stromen. En hoe je dat kunt verenigen met je werk. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om de juiste keuzes te maken.

Lees meer

Lees verder

Leiderschapsfouten die je eenvoudig kunt voorkomen: deel 1

Vergeet voorzeggen en controleren. Moderne leiders sturen niet aan, maar coachen hun medewerkers tot excellente prestaties. En faciliteren ook vooral zelfregie, innovatie en verandervermogen. Maar hoe? Onze experts gidsen je langs de grootste valkuilen van het nieuwe leiderschap.

#1. ‘De board bepaalt toch alles. Waarom zou ik dan zelf regie nemen?’

Het management maakt de plannen, jij voert ze uit met het team of de afdeling. Weinig risicovol, toch? Mis! Hoe directief de board ook is, er zijn altijd meer stakeholders. Jouw medewerkers hebben bijvoorbeeld ook met klanten en leveranciers te maken. ‘Hun belangen kun je niet zomaar opzij schuiven, dan kom je mogelijk in een situatie waarin je team de verkeerde dingen doet,’ zegt Wim Geerts, Senior Consultant.

Jouw team ziet dingen die de CEO niet ziet. Omdat medewerkers rechtstreeks contact hebben met alle stakeholders bijvoorbeeld. Of omdat zij veel dieper in de materie zitten dan het management. Het is daarom belangrijk dat je team vanuit eigen deskundigheid koers bepaalt. En zelf invult hoe de doelstellingen gehaald worden.

Bovendien is het voor je team ook cruciaal dat jij als leidinggevende ergens voor staat. Niets zo frustrerend als een ‘ja, maar de board wil het zo.’ Wat medewerkers dan denken: ‘Als jij toch geen besluiten neemt, laat mij dan maar met jouw baas praten. Jij staat alleen maar in de weg.’

Wat te doen? Het management is blij als je goede resultaten boekt. Doe je huiswerk en formuleer samen met je team een visie binnen de gestelde kaders. Maak plannen en voorstellen waar niemand omheen kan. Grote kans dat de board dit waardeert. ‘Zij minder denkwerk, jij meer speelruimte,’ weet Wim.

2. ‘Ik wil snel resultaat boeken en neem daarom het voortouw in alles.’

Leidinggevende word je niet zomaar. Je krijgt de rol omdat je veel eigen initiatief neemt, van aanpakken weet, de regie pakt. Maar die resultaatgedreven houding is ook een valkuil, weet Petra Sevinga, Senior Consultant. ‘Je bent manager geworden door je gedrevenheid en doordat je kansen ziet. Ondernemerschap is een belangrijke kwaliteit, maar kan je als leidinggevende ook in de weg zitten als je te veel of te snel wilt.’

Waarom? Als professional kon je nog zelf resultaten behalen. Als manager heb je daarvoor je team nodig. Je wilt hun talenten en expertise zo optimaal mogelijk benutten. Dat betekent luisteren naar anderen, ruimte laten bij je team, het uit mensen zelf laten komen. Excellerende managers zetten een stapje terug en geven hun medewerkers eigen regie.

Maar hoe zet je die knop om bij jezelf? Een Afrikaans spreekwoord zegt: ‘If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.’ Ken dus het verschil tussen korte- en langetermijndoelen. Op de korte termijn win je door jouw eigen gedrevenheid waarschijnlijk snel resultaat. Maar als je medewerkers eigenaarschap geeft, hun deskundigheid onderkent en zelf keuzes laat maken? Dan win je op de lange termijn met veel betere teamprestaties vanuit een grotere motivatie en bevlogenheid.

#3. ‘Ik geef geen waardering; geen nieuws is goed nieuws’

Een groep medewerkers moet flink overwerken om te voorkomen dat de business in de problemen komt. En de begroting niet gehaald wordt. Gerard besluit om iedere avond voor de catering te zorgen. De pizza’s zijn goed voor het moreel en uiteindelijk wordt door het team de klus geklaard. Genoeg reden voor een schouderklopje, toch? Gerard wordt echter door de CEO op het matje geroepen.

‘De financiële resultaten zijn niet geweldig en dan besluit jij zonder overleg om de out of pocket-kosten nog eens wat groter te maken?’ Gerard had dit niet verwacht en zijn motivatie is de dagen na het gesprek laag. De CEO beseft dat Gerards zelfregie heeft bijgedragen aan het succes. Hij komt erop terug en geeft alsnog zijn waardering. Gerard gaat daarna weer met plezier naar zijn werk.

‘Waardering uitspreken is cruciaal,’ weet Jan-Dirk den Breejen, Productmanager Leiderschap. ‘En niet alleen wanneer medewerkers een uitdaging tot een goed einde brengen, maar ook wanneer je ziet dat zij hun best doen, pro-actief handelen en bevlogen in het werk staan.’ Je beloont op die manier het goede gedrag. Het resultaat? De medewerker voelt zich gezien en zal in het vervolg vaker het gedrag tonen dat je prijst.

#4. ‘Leiderschap heb je. Of je hebt het niet. Waarom zou ik mezelf ontwikkelen?’

Het is een vergissing dat je leidinggeven niet kunt leren of versterken. ‘Die overtuiging is gevaarlijk. Voor jezelf én je team, omdat je onvoldoende ontwikkelt en dezelfde issues blijft tegenkomen,’ weet Wim Geerts. Krab jezelf dus achter de oren als je steeds hetzelfde probleem ervaart. Denk bijvoorbeeld aan tegenvallende resultaten, weinig koers, geen echte samenwerking in het team of een gebrek aan goede onderlinge feedback.

Wat te doen? Een sterker team begint bij jezelf. Neem daarom regie op je eigen leerproces. Door serieus op zoek te gaan naar hoe jij je verder kunt ontwikkelen. Ga bijvoorbeeld eens het gesprek aan met andere leidinggevenden. Praten over issues en hoe anderen daarmee omgaan, is erg verhelderend. En van feedback vragen aan je omgeving en een spiegel voorgehouden krijgen, leer je nog het meeste.

Nog niet overtuigd? Denk dan eens terug aan het moment dat je als leidinggevende begon. En hoe je nu te werk gaat. Waarschijnlijk kom je tot de conclusie dat je toch wat geleerd hebt onderweg. Door bewust te werken aan je leiderschapsskills, verbetert de performance op een veel snellere en duurzamere manier. Leidinggeven is echt een vaardigheid als elke andere. Ook met talent ervoor is oefenen en ontwikkelen nodig om tot hoge competentie te komen.

Ontdek het nieuwe leiderschap

Jij snapt dat zelfstandige teams cruciaal zijn. Hoe kun je anders de uitdagingen van vandaag en morgen overwinnen? Je wilt je medewerkers coachen om zelfstandig en wendbaar te worden. Maar waar begin je? Bij jezelf! Met de opleiding Agile Leiderschap groei je in jouw rol als coachend leider.

Meer informatie

Lees verder

Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Jessica van Wingerden is ons boegbeeld als het gaat over bevlogenheid, job crafting en stimuleren van eigen regie. Als professional weet zij daar alles van. Maar ook als mens. Ze is een schoolvoorbeeld voor iedereen met ambities. Haar doorzettingsvermogen en persoonlijke doelen brachten haar waar zij nu is. Onlangs is ze benoemd als professor aan de Universiteit van Leuven. Tijd om haar persoonlijke verhaal te delen.

Puberende Van Wingerden wist donders goed wat zij wilde: naar de sportacademie. Ze zag het wel zitten om 6 keer per jaar op sportkamp te gaan. Ze nam de regie en schreef zich in. Zonder haar ouders te informeren. Daar ging het mis. Haar ouders zagen haar keuze niet zitten. Niet omdat ze de sportacademie niet oké vonden. Maar zij wisten dat de academie helemaal niet bij haar paste.

Hadden je ouders gelijk of droom je nog weleens van een sportcarrière?
‘Natuurlijk hadden ze gelijk. Mijn motivatie was niet echt toekomstgericht. Het leek me wel leuk, en dan vooral het actieve en die uitstapjes. Meer niet. Op dat moment leek me dat een prima reden om die opleiding te volgen. Mijn ouders opperden de HEAO als vervolgopleiding. Ondanks de 10 voor economie op mijn eindlijst moest ik daar niet aan denken.’

Wat ging je doen toen jouw plan in duigen viel?
‘Ik ging werken en leren. Binnen 1,5 jaar had ik mijn middenstandsdiploma op zak. Zodat ik een eigen zaak kon beginnen, was mijn idee. Ik wist niet wat die keuze me zou opleveren, maar ik heb geen moment spijt gehad.'

En wat voor bedrijf startte je?
‘Ik ben geen eigen zaak begonnen. Maar het ondernemersbloed zat er wel in. En nog steeds. Ik deed mijn werk met passie en energie, en heb altijd een stapje extra gedaan. Geen ‘boze’ wereld die mij tegenhoudt. Afwachten zit niet in mijn karakter. Ik hield in de gaten welke mogelijkheden er waren voor mijn persoonlijke ontwikkeling. En nam initiatief.’

En die houding en doorzettersmentaliteit hebben je geholpen?
‘Zeker! Al vrij vroeg in mijn loopbaan ben ik gericht opleidingen gaan volgen waarvan ik de kennis en vaardigheden direct kon toepassen in mijn werk. En het bleef niet onopgemerkt dat ik gemotiveerd en ambitieus was. Ik werd op een zeker moment door Randstad gevraagd om bij hen te komen werken en op een locatie bij een klant de werving en selectie op te pakken. Ik moest daarvoor op pad in mindere delen van Rotterdam-Zuid om mensen te werven.’

Best een verantwoordelijkheid voor een jonge meid. Vond je dat niet spannend?
‘Dat vond ik zeker spannend! Ik moest letterlijk de straat op in een ruige wijk om aan volwassen, stoere mannen te vragen of ze bij ons wilden komen werken. Ik heb daar zo ontzettend veel van geleerd. Over verschillen in culturen overbruggen en over verbinden vanuit overeenkomsten. Je leert veel bijzondere mensen kennen. Soms moet je spannende dingen doen en over je grenzen gaan, om een stapje verder te komen.’

Wat was jouw stapje verder?
‘Het was meer een stap dan een stapje. Ik werd gevraagd voor een HR-functie bij Strukton. Wat een kans! Maar heel eerlijk. Ik moest toen wel even slikken. Ik dacht: ‘Kan ik dat wel!? Zonder HR-opleiding?’ Ik deed iets wat misschien wel net zo spannend was als ‘ja’ zeggen tegen die baan. Ik stelde voorwaarden. Om goed invulling te geven aan mijn rol, wilde ik de HBO-opleiding Personeel & Organisatie volgen. Mijn baas vond dat een prima plan.’

Angst is een slechte raadgever. Jij luistert daar ook niet naar, of wel?
‘Zoals ik al zei, vind ik sommige stappen wel spannend. Maar ik laat me niet tegenhouden, nee. Ik denk altijd: “Wat is het ergste wat er kan gebeuren als ik de ‘verkeerde’ keuze maak?” Als je die vraag aan jezelf stelt, merk je dat het wel meevalt met de risico’s. Het is wel makkelijker om zo tegen dingen aan te kijken als je jong bent. En onbevangen. Als je een hypotheek en andere vaste lasten hebt, dan kan je daardoor geremd worden. Wilde plannen en keuzes zijn dan logischerwijs iets minder wild. Maar toch, je moet risico’s niet groter in je hoofd maken dan ze zijn.’

Heb jij al die keuzes zelf gemaakt of heb je wel hulp gehad?
‘Uiteindelijk ben je verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Het is echt aan jezelf om te doen wat je wilt doen. Maar… praten met mensen die dicht bij je staan, je echt kennen, kan enorm helpen om keuzes te maken. Ik heb bijvoorbeeld heel veel gehad aan de gesprekken met mijn leidinggevende bij Strukton. Hij zag mijn talent en drive. Hij heeft me kansen gegeven en heeft met me meegedacht als ik weer een nieuwe uitdaging had bedacht.’

Maar je vertrok op een zeker moment wel bij Strukton. Voelde dat niet slecht, met zo’n goede baas?
‘Nou en of. Dat gesprek. Wat heb ik daartegen opgezien! Een van de moeilijkste momenten in mijn carrière. Ik moest mijn mentor vertellen dat ik wegging. Na alles wat hij en het bedrijf me hadden gegund. Opleiding, promoties binnen het bedrijf en zelfs twee universitaire studies. Al die zenuwen bleken voor niks. Hij zei: “Jessica, ik wist dat dit moment ging komen, ik heb je zelf door het plafond geduwd. Het is goed. Sla je vleugels uit.”

En waar ging je werken?
‘Ik ging werken als Directeur HR in een heel andere branche. Ik wilde betekenisvol werk doen, met een maatschappelijke waarde. Stichting Koninklijke Auris Groep kwam op mijn pad. Een stichting die mensen helpt die problemen hebben met horen, spreken, of taal. Ik werd ook meteen aangesteld als bestuurslid! Daar waren die zenuwen weer even. Maar het ging me goed af. Ik haalde mijn doelen en promoveerde aan de Erasmus Universiteit.’

 Zijn er voor jou eigenlijk nog wel uitdagingen te bedenken?
‘Ja hoor! Het gaat mij niet om de hoeveelheid of de grote van de stappen in mijn carrière. Maar om de afwisseling, diepgang en kwaliteit. Je kunt altijd de breedte en de diepte in. Daar ben ik van overtuigd.’

En nu werk je bij Schouten & Nelissen?
‘Ja, hier heb ik best of both worlds. Ik kan écht betekenisvol zijn voor klanten in de ontwikkeling en groei van mens en organisatie. In de meest uiteenlopende branches. Ik kan onderzoek doen met - en voor – organisaties. En daarnaast studenten begeleiden op de Universiteit van Leuven en op de Erasmus Universiteit. Het verbinden van wetenschap en praktijk, daar word ik gelukkig van!’

Wat is jouw wijze les? Hoe verklaar je jouw persoonlijke succes en geluk?
‘Je moet lef hebben. Niet te veel in risico’s denken, maar in kansen. En er zijn echt wel momenten waarop je jezelf afvraagt of je de juiste keuze hebt gemaakt. Dat geldt ook voor mij. Maar niets is statisch. Als je wilt veranderen, kun je veranderen. Als je maar naar je gevoel luistert en een plan voor jezelf maakt. Van passief zijn en afwachten is volgens mij nog nooit iemand gelukkig geworden. Pak de regie want het is jouw leven!’

Krachtige Keuzes: het boek

Jessica van Wingerden is niet de enige die krachtige keuzes maakte. Het boek Krachtige Keuzes staat vol met inspirerende verhalen. Maar dat is niet alles. Het helpt jou om zelf krachtige keuzes te maken. Concrete opdrachten en inzichten uit de wetenschap zorgen ervoor dat jij alles in handen hebt om de juiste weg te vinden. 

Ja, ik wil dat boek!

 Meer informatie over Krachtige Keuzes >

 

Lees verder

Na de burn-out #10: ‘Lijden moet wel ergens toe leiden’

Keihard werken, diep gaan, pijn lijden. Voor Freek was het dagelijkse kost. Maar waarom eigenlijk? Waar deed hij het voor? Een burn-out verder weet hij dit: alleen je grotere doel doet ertoe. Maar te vaak lijden we omdat het moet of zogenaamd zo hoort. Over zélf bepalen waar jij je wel en niet voor inspant.

Het is een eigenschap die ik niet tot mijn beste reken. Mijn fascinatie voor ‘pijn lijden’. Het is zelfs een van de leidende thema’s in mijn debuutroman. Direct in het eerste hoofdstuk schreef ik begin 2017 al: ’Alles van waarde doet een beetje pijn’. Schijnbaar zit het nogal diep bij me.

Alleen ben ik daar nu langzaam op terug aan het komen. Nog steeds heb ik een fascinatie voor mensen die ‘diep’ kunnen gaan. Alleen het moet niet ‘diep gaan om het diep gaan’ zijn. Zoals de titel van deze column al zegt: lijden moet wel ergens toe leiden.

Altijd ‘aan’

Een tijdje geleden hoorde ik dat ze bij sommige advocatenkantoren hun jassen expres aan de andere kant van de gang ophangen. Ze doen dat blijkbaar omdat op die manier de hele gang ziet dat je nog als een van laatste aan het werk bent. Het kan best een Urban- of Zuidas-legend zijn. Maar toch, het zegt iets. Het raakt een snaar waarvan iedereen weet dat die bestaat.

Mailtjes laat in de avond, waarbij je je manager toch nog even in de cc zet. Een opdracht te veel aanpakken om te laten zien dat je het kunt. Een appje naar je collega in het weekend. Een belletje naar je baas tijdens de vakantie.

Als ik terugkijk op mijn arbeidsleven heb ik me er meermaals schuldig aan gemaakt. Dat moeten laten zien dat je hard werkt, zonder dat daar direct een aanleiding toe is. Niet je resultaten laten spreken, maar je aanwezigheid.

Meters in het rood

Heel diep van binnen weet ik dat ik collega’s er ook op heb afgerekend. Geen overuren maken, is geen motivatie. Binnen een uur geen reactie op een mailtje in het weekend, is al helemaal geen motivatie. En binnen een dag geen reactie op een mailtje terwijl je op huwelijksreis bent naar Koh Phi Phi, dan is die vast aan het solliciteren.

Want een goede medewerker, een goede collega staat altijd 'aan'. Die is altijd bereid om pijn te lijden. Zo heb ik altijd gedacht. En die gedachte is hardnekkig, wijdverspreid, en compleet uit de lucht gegrepen.

Na mijn burn-out probeer ik die gedachte af te breken. Stukje bij beetje. Je kunt niet altijd en overal pijn lijden. Sterker nog, dat moet je gewoon helemaal niet willen. Als je je overal en altijd vol overgave, met alle meters in het rood, instort. Dan stort je zelf onherroepelijk ook een keertje in. Kijk maar naar mij.

Grotere doel

Maar hoe maak je dat onderscheid dan wel? Dat onderscheid kan je alleen maar zelf maken. Pijn lijden, overwerken en diep gaan doe ik alleen maar bij de acties die bijdragen aan mijn ‘grotere doel’. Voor the end game.

Een paar keer irritaties bij een klant wegslikken doe ik met liefde als ik weet dat de klant mij uiteindelijk gaat brengen waar ik naartoe wil. Avonden werken tegen een laag tarief doe ik maar al te graag als het me mijn gedroomde doelgroep doet aanboren. Zorg dus dat je het ergens voor doet, niet omdat het moet.

Verkeerde invloed

Als loopbaancoach spreek ik genoeg mensen die lijden omdat het moet. Die lijdzaam ‘in het rode’ gaan omdat… Nou ja waarom eigenlijk? Omdat het erbij hoort. Omdat de omgeving het doet. Omdat de baas het eist. Het zijn allemaal externe factoren die juist geen invloed zouden moeten hebben op het (te) diep gaan. Dat zou maar een iemand moeten bepalen. En die ene iemand, dat ben jijzelf.

De fascinatie voor offers maken, pijn lijden en diep gaan zal ik altijd houden. Misschien is het zelfs wel een soort (destructieve) liefde. Liefde voor de pijn klinkt wat gek, maar het kan je heel ver brengen als je het bewust doet. Als het een keuze is. En die keuze probeer ik tegenwoordig meer en meer te maken.

Verder komen

Pijn lijden doe je ergens voor. Voor dat stipje aan de horizon, dat vergezicht waar je uiteindelijk naartoe wilt. Als de pijn je ergens toe leidt, dan heb ik respect voor je. Maar diep gaan zonder einddoel, dat voelt tegenwoordig eigenlijk een beetje dommig aan.

Maar ja. Wie ben ik, als grootste domoor, om je dat te verwijten?

Lees verder

3 tips om kosten te besparen op een ontwikkeltraject

Future skills, agile teams, een positief werkklimaat. Jíj weet hoe belangrijk het is om met je organisatie aan de toekomst te werken. Je hebt een prachtig plan gemaakt. Met concrete doelstellingen. Maar nu de financiën nog. Overtuig je interne stakeholders door slim gebruik te maken van budgetten. 3 tips om kosten te besparen.

#1 Vraag subsidie aan

Het Europees Sociaal Fonds verstrekt meerdere malen per jaar de ESF-subsidie voor ontwikkeltrajecten. Het gaat om trajecten die gezond en veilig werken stimuleren. De leercultuur bevorderen. Aanzetten tot interne mobiliteit of flexibele werktijden bevorderen. Grote kans dat jouw traject aan de voorwaarden voldoet. Tussen 8 en 12 april kun je een aanvraag doen.

Je bespaart hiermee tot 50% van de kosten. Het gaat om trajecten die aanvankelijk minimaal 12.000 euro (exclusief btw) kosten. Er is geen maximum voor de kosten van het totale traject. Wel een maximum aan subsidie. De maximale subsidie is 12.500 euro per traject. Als je de aanvraag hebt gedaan, weet je binnen ongeveer 8 weken of je de subsidie ontvangt. Zeker de moeite waard om te onderzoeken of jouw traject aan de voorwaarden voldoet!

#2 Bundel de krachten met een training in huis

Veel organisaties stellen een persoonlijk ontwikkelbudget beschikbaar voor medewerkers. Iedere medewerker heeft immers zijn eigen leertraject. Dat is waar. Maar in de praktijk zien we dat medewerkers elkaars advies vragen over welke training ze kunnen volgen. Is er een betere review dan die van je collega? Zo kan het voorkomen dat medewerkers dezelfde training volgen. Maar niet tegelijkertijd. Dat zorgt voor een opeenstapeling van kosten en administratie. En iedere medewerker is op een andere dag op pad is om de training te volgen.

Door een training incompany te organiseren, bespaar je kosten en tijd. En je kunt een training passend laten maken voor jouw organisatievraagstuk. Het zorgt ook nog eens voor een grote betrokkenheid tussen collega’s. Maar is dat organisatorisch niet veel gedoe? Dat valt reuze mee. De meeste administratieve en organisatorische werkzaamheden neemt de opleider voor je uit handen. Je moet alleen inventariseren wie, welke training wil volgen. En een datum prikken kan nog wel een uitdaging zijn. Dus plan op tijd!

#3 Zoek een frisse blik  

Je bent een professional. En je kent je organisatie op je duimpje. Niemand hoeft jou uit te leggen welke veranderingen en verbeteringen er nodig zijn. Toch? Helemaal waar. Maar van een beetje hulp is nog nooit iemand slechter geworden. Laat eens een externe consultant met je meedenken over een organisatievraagstuk. Die frisse blik is vaak kosteloos. En heel waardevol. Een persoon van buiten de organisatie stelt vragen over zaken die jouw organisatie heel gewoon is gaan vinden.

Bespaar je daarmee kosten? Ja, eigenlijk altijd. Een consultant denkt met je mee over doelen. En wat er nodig is – en níet nodig is – om resultaat te boeken. Het zou bijvoorbeeld zomaar kunnen dat jouw organisatie trouw ieder jaar een MTO afneemt. Standaard, algemeen. Maar misschien zijn jullie wel gebaat bij een onderzoek waarin je specifiek vraagt naar de vitaliteit van medewerkers. Omdat je wilt weten hoe je mensen weer enthousiasmeert en motiveert. En hoe je het ziekteverzuim terugdringt. Over kostenbesparing gesproken! Een adviseur helpt je om pijnpunten en ambities inzichtelijk te maken. Zodat jouw plan nog concreter en beter wordt.

Meer weten?

Natuurlijk hebben wij alles in huis om je te helpen. Wil je meer weten over het aanvragen van subsidie of het organiseren van een incompanytraining? Of wil je een keer een gesprek met een consultant? Neem dan contact met ons op. Je kunt bellen +31(0)418 - 683 440 of mailen naar advies@sn.nl. Of vul het contactformulier in.

Ja, ik wil kosten besparen

Lees verder

Het aanbod is er, nu de vraag nog

Niet iedereen heeft de ambitie om de top te bereiken. Maar doen wat je leuk en interessant vindt, is wel een doel dat bij iedereen past. Het Antoni van Leeuwenhoek stimuleert verpleegkundigen om te ontdekken welke talenten, sterkten en ambities zij hebben. En die te ontwikkelen met een persoonlijk ontwikkelbudget en -plan. HR-adviseur Carola van Rijn vertelt over de introductie van het budget en haar ervaringen.

Patiënten op nummer 1.
Leren, bewegen, ontwikkelen. Allemaal onderdelen die bijdragen aan de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Maar wat als je daar helemaal geen tijd voor hebt? Carola van Rijn: ‘Wij zijn gestart met een persoonlijk budget voor verpleegkundigen. Harde werkers die zichzelf regelmatig wegcijferen. De patiënten staan op nr. 1 en werk is er altijd.’

Van plan naar actie
‘Door die bescheidenheid en werkdruk zagen we dat tijd voor persoonlijke ontwikkeling en aandacht voor vitaliteit er vaak bij inschoot. Om dit te stimuleren hebben we als Antoni van Leeuwenhoek actief gestuurd op het maken van een ontwikkelplan en hebben we stilgestaan bij wat er voor nodig is om dit plan daadwerkelijk uit te voeren. Ook hebben we  een persoonlijk budget geïntroduceerd.’

Vaarwel gebaande paden
‘Wij zien het als de verantwoordelijkheid van verpleegkundigen zelf om gebruik te maken van de mogelijkheden. De organisatie faciliteert, de medewerker gaat aan het roer staan. Verpleegkundigen krijgen veel vrijheid in de besteding van hun budget. Het idee is om mensen te motiveren om buiten de gebaande paden te denken. In vakopleidingen investeren we al heel veel. Maar waar krijgen zij nog meer energie van? ’

Mogelijkheden inzichtelijk maken
‘We zijn begonnen om inzichtelijk te maken welke mogelijkheden er allemaal zijn. Niet iedereen was hiermee bekend. En dat terwijl het aanbod bij ons noemenswaardig is. Zo kunnen medewerkers zich specialiseren in hun vak, sporten of zich ontwikkelen als docent. En daar bovenop hebben zij ook de mogelijkheid om vrije tijd te kopen of te sparen.’

Testen en trainen
'Onze academie heeft talenttrainingen ontwikkeld. En een e-learningmodule ‘Hoe maak ik een persoonlijk ontwikkelplan’. Daarnaast kunnen medewerkers talententesten doen, waarbij we hen op weg helpen om te ontdekken waar zij meer energie van krijgen. Waar hun kwaliteiten liggen. En het helpt hen inzichtelijk te maken wat energievreters zijn. Een beetje hulp om daar de weg in te vinden, kan nooit kwaad.’

Van mogelijkheden tot plan
‘We zagen dat het voor sommige verpleegkundigen lastig was om met al die keuzes een concreet plan te maken. We delen nu vaker cases op intranet van medewerkers die actief aan de slag zijn gegaan met hun persoonlijke ontwikkeling. Dat werkt. Zij zien dan wat anderen doen en dat inspireert hen. Goed voorbeeld doet volgen.’

Leidinggevende als coach
‘Ook leidinggevenden hebben een belangrijke coachende rol. Zij kunnen meedenken over de mogelijkheden. En coachen bij het opstellen van een ontwikkelplan. Die betrokkenheid is ook echt nodig, want zij moeten de ruimte geven voor de uitvoering van persoonlijke ontwikkelingsplannen.'

De werk-ontwikkelspagaat
'Het blijft soms lastig, voor de medewerker én voor de leidinggevende, om de tijd te nemen en geven voor ontwikkeling. Er is veel werk, en dat gedaan moet worden. Maar het is in ieders belang dat medewerkers energiek en vitaal zijn. Leidinggevenden erkennen dit zeker. Zij proberen, waar het kan, meer tijd vrij te maken voor coaching en uitvoering. Zonder dat dit ten koste gaat van de verzorging van onze patiënten.’

Ontwikkeling als eigen verantwoordelijkheid
Het aanbod is er, de mogelijkheden zijn divers. Nu de vraag nog. Van Rijn: ‘We faciliteren als organisatie in verschillende vormen en maten. En hulp is er altijd. Maar nogmaals: de medewerker is wel zelf aan zet. Het gaat om hun eigen inzetbaarheid, nu en in de toekomst. Dat besef en het gevoel van eigen verantwoordelijkheid mag nog meer groeien. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat wel gebeurt. Niet van vandaag op morgen. Maar die dag komt, daar zetten we vol op in.’

Hoe wij medewerkers sterker maken.
Wij helpen het  Antoni van Leeuwenhoek om medewerkers sterker te maken. We hebben adviseurs op verschillende afdelingen getraind in een traject over adviesvaardigheden. En we verzorgen trainingen in Leanmanagement voor projectmanagers en projectmedewerkers. Daarnaast faciliteren verschillende persoonlijke ontwikkelingstrainingen.

Aan de slag met persoonlijke ontwikkeling

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Ontdek hoe we jouw organisatie kunnen helpen met de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. 

Ontdek onze groeiaanpak

 

 

Lees verder

Podcast Sterk gesprek #1: Beter op je plek

Ontkennen lukt niet meer. Je hebt het echt onvoldoende naar je zin op het werk. Wat nu? Je kunt zelf heel veel doen voor meer werkgeluk en energie. Oók zonder direct van baan te veranderen. Experts Ruud en Richard helpen je in deze podcast op weg. Vanuit hun professionele, maar ook persoonlijke ervaring.

Laat je inspireren

Wil je meer inspirerende verhalen lezen, beluisteren of bekijken? Meld je dan aan voor onze inspiratiemail. Iedere maand ontvang je interessante artikelen, video's en podcasts over jezelf sterker maken. 

Ja, ik wil de inspiratiemail ontvangen

Lees verder