Blog

Wil jij om de week geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

Verandering van businessstrategie vraagt om verandering in de mens

Een nieuwe businessstrategie vertalen naar de dagelijkse praktijk op de werkvloer is nooit gemakkelijk. Al helemaal niet als die strategie vraagt om proactief, salesgericht gedrag in plaats van een reactieve, vraaggerichte houding. In dit verhaal van Omron lees je hoe zij dit aanpakten.

Twee jaar geleden stond de afdeling Services van Omron Industrial Automation Europe voor deze uitdaging. De oplossing bestond uit een flexibel multilevel programma, gebaseerd op het uitgangspunt dat innerlijke verandering in de mens de sleutel is voor succes.

Verder lezen?

Vraag gratis het magazine Mens@Org aan. Boordevol artikelen over een belangrijke vraag. Zijn jij, je medewerkers, teams en organisatie klaar voor de toekomst? Over een paar jaar ziet de wereld er al anders uit. Nieuwe skills en talenten worden belangrijk. Maar door te ontwikkelen kun je van toegevoegde waarde blijven en excelleren. Laat je inspireren!

Magazine aanvragen

Lees verder

Fluitend naar je werk: 4 tips

Sommige mensen hebben last van veranderingen, anderen navigeren er soepel doorheen of komen erdoor zelfs beter tot hun recht. Waar zit dit ‘m in? Je kunt veel aan, mits hier voldoende energiebronnen tegenover staan.

Experts Jessica van Wingerden en Anouk Brack geven in het magazine Mens@Org tips om het leuk te houden.

Een tipje van de sluier?

Gun jezelf hersteltijd. Niet alleen in je eigen tijd, maar vooral ook tijdens je werk. Het is meer dan ooit noodzaak de accu op te laden. Maak eens een overzicht van je week. Wat kost energie, wat geeft energie? Op welke momenten is er ruimte voor fun en ontspanning?

Benieuwd naar de tips?

Vraag gratis het magazine Mens@Org aan. Boordevol artikelen over een belangrijke vraag. Zijn jij, je medewerkers, teams en organisatie klaar voor de toekomst? Over een paar jaar ziet de wereld er al anders uit. Nieuwe skills en talenten worden belangrijk. Maar door te ontwikkelen kun je van toegevoegde waarde blijven en excelleren. Laat je inspireren!

Magazine aanvragen

Lees verder

Als leider zelf alles beslissen is te riskant

Hoe vergroot je het aanpassingsvermogen en de slagvaardigheid van je organisatie? Steeds meer organisaties zetten in op autonome teams. Het is voor managers tenslotte niet meer mogelijk om zelf alle benodigde informatie te verzamelen en te duiden. En op basis daarvan de juiste beslissingen te maken.

Autonoom werken gaat uit van het principe dat mensen meer verantwoordelijkheid voelen en nemen wanneer zij eigenaarschap ervaren. Het doel van teamautonomie is de samenwerking op een niveau krijgen dat de optelsom van de individuen overstijgt. Dat verantwoordelijkheden matchen met expertises, het team elkaar weet aan te spreken en gebruikmaakt van elkaars kwaliteiten zijn voorwaarden voor succes.

Door optimaal samen te werken en het beste uit elkaar te halen, ontstaat een zichzelf voorbijstrevend geheel. Wanneer je dan samen de lat hoog legt, blijft een team innoveren en groeien.

Verder lezen?

Vraag gratis het magazine Mens@Org aan. Boordevol artikelen over een belangrijke vraag. Zijn jij, je medewerkers, teams en organisatie klaar voor de toekomst? Over een paar jaar ziet de wereld er al anders uit. Nieuwe skills en talenten worden belangrijk. Maar door te ontwikkelen kun je van toegevoegde waarde blijven en excelleren. Laat je inspireren!

Magazine aanvragen

Lees verder

3 musts voor een hogere employability

Employability of duurzame inzetbaarheid is een must om nu en in de toekomst mee te kunnen blijven doen. De flexibilisering heeft in Nederland een ongekend hoogtepunt bereikt. Het draait niet langer om baanzekerheid maar om werkzekerheid: geen zekerheid over je huidige baan, maar wel de zekerheid dat je voor werkgevers aantrekkelijk bent. Maar wat is eigenlijk nodig om duurzaam inzetbaar te zijn en te blijven? Dat zijn de drie musts: Energize, Empower en Change.

Energize
Werk kan veel voldoening en plezier geven, maar het vraagt ook het nodige van je! Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een volle accu. Want zonder voldoende energie is het lastig om je optimaal in te zetten. Klinkt logisch, en dat is het ook. Maar de vraag is natuurlijk of je zelf weet wanneer jouw persoonlijke ‘accu’ opgeladen moet worden.

Onze smartphone geeft duidelijk aan wanneer het tijd is om hem op te laden. Bij ons mensen zijn die signalen minder helder of makkelijker te negeren. Zorgen voor een optimaal energieniveau start met ontspanning na inspanning. Je accu opladen kan zowel na als tijdens je werk. Tijdens de lunchpauze (die natuurlijk niet op je werkplek plaatsvindt), maar ook met micropauzes: even van je werk af en omlopen om je kop thee te halen.

Daarnaast zijn je werk thuis los kunnen laten en genieten van de andere dingen die het leven zo mooi maken natuurlijk belangrijke energizers. Voldoende beweging en nachtrust helpen je om scherp te blijven. Je kunt je IQ en EQ namelijk alleen optimaal benutten met een volle accu. En als je over de benodigde energie en vitaliteit in het werk beschikt en dit uitstraalt, krijgen collega’s en klanten energie als ze met jou samen mogen werken!

Empower
Je vergroot je employability als je werkt vanuit jouw persoonlijke kracht en doet waar jij goed in bent. Als je werk doet waarin je jouw talenten en kwaliteiten kunt inzetten, ervaar je niet alleen veel plezier en voldoening, maar kun je ook echt waarde toevoegen voor anderen. Dat kan bijvoorbeeld voor klanten, leerlingen en cliënten, maar natuurlijk ook voor je collega’s. 

Waar je jouw talenten en kwaliteiten inzet is daarbij van belang. Ben je trots op de organisatie waarvoor je werkt? Sluit het hogere doel van de organisatie aan op wat jij belangrijk vindt? Weet je hoe je vanuit jouw kwaliteiten bijdraagt aan dit hogere doel? Als het werk voor jou betekenisvol is, zal je vaker met passie en energie werken. Het is dan bijna vanzelfsprekend dat je jouw talenten en kwaliteiten wilt blijven ontwikkelen omdat je daarmee ook echt waarde toe kunt (blijven) voegen. 

Met alle veranderingen in en om organisaties is het noodzakelijk om je kennis en vaardigheden te versterken. Je zult zien dat het je met een mindset gericht op de ontwikkeling van jouw sterktes en kwaliteiten makkelijker af gaat om mee te kunnen of voorop te lopen in verandering.

Change
Verandering vindt constant plaats en krijgt door de aard en snelheid van de huidige ontwikkelingen veel aandacht. Als je terugkijkt in de geschiedenis, dan hebben we al veel vaker te maken gehad met grote veranderingen op de arbeidsmarkt en kunnen we de patronen ontdekken die daarmee samen gaan. 

Sla de (digitale) boeken er eens op na: tijdens de industriële revolutie namen machines steeds meer het werk van handarbeiders over. Nu zien we hetzelfde patroon in het digitaliseren van werkzaamheden. Je bewust zijn van veranderingen die jouw werk raken is een belangrijk vertrekpunt. Nog belangrijker is je bewust zijn van hoe je jouw talenten en kwaliteiten in andere of nieuwe rollen kunt inzetten en wat je nodig hebt om jouw talenten op die veranderende omstandigheden aan te laten sluiten.

Darwin benoemde het jaren geleden al heel treffend in een andere context: het zijn niet de sterkste of de intelligentste die overleven, maar zij die het beste in staat zijn om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Als we op een eeuw ‘werk in organisaties’ terugblikken, dan blijkt dit uitgangspunt niet alleen in de natuur, maar ook in organisaties te gelden. Werken aan je employability is daarmee belangrijker dan ooit. Ben jij er klaar voor?

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

Lees verder

Coachend leidinggeven: zo maak je je werknemers toekomstbestendig

De toekomst, die begint morgen al. Maar zijn jij en je werknemers wel voorbereid op de explosieve ontwikkelingen in de wereld? Om succesvol te blijven moet je anders naar leidinggeven kijken. De switch maken van aansturend naar coachend leidinggevende. Twee experts vertellen waarom en hoe.

De organisaties die morgen succesvol zijn, zijn niet per se de organisaties die vandaag zwarte cijfers schrijven. Om ertoe te blijven doen, moet je je als organisatie aanpassen aan wat morgen nodig is. Hetzelfde geldt voor je medewerkers. Een dynamische wereld vraagt steeds om andere kennis en vaardigheden om mee te kunnen bewegen.

Daarom zijn vaardigheden die je in staat stellen met die veranderende wereld om te gaan wél constant belangrijk. Denk aan zelfreflectie, flexibiliteit, lerend vermogen en ondernemend vermogen.

De kracht van coachend leidinggeven

Het is daarbij cruciaal dat niet alleen leidinggevenden over die vaardigheden beschikken, maar iedereen binnen de organisatie. Er komt te veel informatie op jou als leidinggevende af om zelf alle informatie te kunnen verzamelen, duiden en op basis daarvan de juiste beslissingen te maken. Werknemers moeten daarom leren voor een groot deel leiding te geven aan zichzelf.

Dat is precies waar coachend leidinggeven om draait, volgens Joost Crasborn, eigenaar van Crasborn Coaching en auteur van ‘Het grote boek over coachend leidinggeven’. “Door coachend leiding te geven vergroot je het eigenaarschap van werknemers. Je zorgt ervoor dat ze hun werk zelf willen en kunnen doen. Dat ze in staat zijn kritisch naar zichzelf te kijken, in te spelen op ontwikkelingen, tot nieuwe ideeën te komen, en informatie te vinden en te gebruiken.”

Kwestie van vertrouwen

Vertrouwen hebben in je werknemers is daarbij onmisbaar, vindt Joost. “Juist door minder te sturen, door mensen vrij te laten, voelen ze de ruimte om zichzelf te laten zien en boven zichzelf uit te stijgen. Daardoor halen ze het beste uit zichzelf en presteren ze optimaal.”

“Maar ook het gevoel van eigenaarschap dat vanuit die vrijheid ontstaat, zorgt dat werknemers meer geneigd zijn naar buiten te kijken. Daardoor zien zij relevante ontwikkelingen eerder en zijn zij zelf gemotiveerd op die ontwikkelingen in te spelen.”  

Op weg naar autonome teams

In hoeverre is een leidinggevende er dan nog om te sturen? En wie is de leider als de leidinggevende hoofdzakelijk bezig is met coachen? Het antwoord: werknemers gaan het meer zelf doen.

Volgens Hans van der Heijden, senior trainer bij Schouten & Nelissen op het gebied van leiderschap en communicatie, is dat juist de grote kans die coachend leidinggeven biedt. “Door coachend leiding te geven leer je mensen zichzelf aan te sturen. Zelf te bedenken wat er gedaan moet worden en hoe ze dat het beste voor elkaar kunnen krijgen.”

Adaptiever en innovatiever

“Dat biedt een groot voordeel,” zegt Hans. “Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid informatie en ontwikkelingen die je op die manier in de gaten kunt houden. Een groep van tien werknemers kan tien keer zoveel informatie en ontwikkelingen bijhouden als één leidinggevende. En dus sneller inspringen op veranderingen in de wereld en nieuwe klantbehoeften.

Een organisatie die bestaat uit autonome teams, want daar werk je naartoe met coachend leidinggeven, is veel adaptiever en innovatiever dan een organisatie waarbij de leidinggevende alle belangrijke beslissingen zelf moet maken.”

De juiste mensen bij elkaar zetten

Om autonome teams succesvol te maken, moet je aandacht besteden aan zowel het individu als aan het team. “Er bestaat een wezenlijk verschil tussen het coachen van individuen en het coachen van teams,” legt Joost uit.

“Een goede coachend leidinggevende kan het beide. Hij heeft oog voor het individu, maar begrijpt ook de groepsdynamiek. Hij is in staat de juiste mensen bij elkaar te zetten en zorgt voor een efficiënte groepscommunicatie. De coachend leidinggevende gaat uit van teamambitie, teamkracht en teamresultaten. Want alleen dan ontstaat een situatie waarbij het team meer voor elkaar krijgt dan de optelsom van individuen.”

De grootste uitdaging

“Voor veel leidinggevenden zit de grootste uitdaging in het loslaten van controle,” zegt Joost. “Maar dat is wel essentieel als je coachend wilt leidinggeven. Heb vertrouwen in je team, laat ze fouten maken en wees voorbereid op frustratie; het is niet altijd makkelijk. Spreek mensen aan op hun ambities en kwaliteiten. Daag ze uit om risico’s aan te gaan en fouten te durven maken.”

Dan zullen mensen zich, in verbinding met anderen, blijven ontwikkelen. Natuurlijk laat je niet alleen los als coachend leidinggevende. Vanuit de gezamenlijk overeengekomen kaders ga je ook de confrontatie aan daar waar ontwikkeling, weerbaarheid en prestaties achterblijven. En vervolgens onderzoek je met elkaar wat er nodig is om daaraan te werken.

Minder controle, meer ontwikkeling

Dat loslaten van de controle is makkelijker wanneer je een goed beeld hebt van de mensen binnen je team. Volgens Hans is het daarom belangrijk dat je het samen doet. “Je stuurt minder aan, maar bent meer onderdeel van het team. Je stelt vragen, je prikkelt. Je zorgt ervoor dat mensen de ruimte hebben om hun talenten en ambities in de praktijk te brengen. De intrinsieke motivatie die mensen dan ervaren, zorgt ervoor dat het loslaten van controle meer en snellere ontwikkeling oplevert.”

Pas op dat je geen micromanager wordt

De scheidslijn tussen een coachend leidinggevende en een micromanager is haarscherp, maar ook flinterdun. Veel coachend leidinggevenden slaan door in het coachen en veranderen zo langzaam maar zeker in een bemoeizuchtige micromanager. Daar wordt niemand gelukkig van.

“Vergeet niet dat je mensen zelf bepalen waarin ze gecoacht willen worden,” zegt Joost. “Je moet luisteren, inspelen op behoeftes. Probeer niet jouw stijl te projecteren op de mensen die voor je werken. Blijf weg van de details en laat die controle los, het eigenaarschap van de mensen binnen je team staat voorop; zonder dat eigenaarschap ervaren mensen de vrijheid en intrinsieke motivatie niet die zo belangrijk is om jezelf te ontwikkelen.”

Aan de slag!

Volgens Hans is het geen kwestie of, maar een kwestie van wanneer je als leidinggevende aan de slag gaat met coachend leidinggeven. “Geen betere tijd dan nu. De maatschappij verandert steeds sneller. Organisaties moeten mee, afdelingen moeten mee, mensen moeten mee. Dat kan alleen wanneer iedereen in staat is zichzelf continu te ontwikkelen. Door coachend leiding te geven maak je dat mogelijk.”

Excelleren in coachend leidinggeven?

Je wilt medewerkers ondersteunen in hun ontwikkeling. In de training Coachend leidinggeven ontwikkel je je eigen coachingsstijl en tools om mensen te helpen schitteren. Meerdere leidinggevenden in jouw organisatie? Denk dan eens aan de training Coachend leidinggeven Incompany bij jou op locatie.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

Lees verder

Overschat jij je houdbaarheid?

Ruim een derde van de huidige functies bestaat niet meer in 2020. Deze voorspelling blijkt uit tal van onderzoeken en rapporten van onder andere Oxford University. Economen spreken over de vierde industriële revolutie, die miljoenen banen zal kosten. Heb jij over 3 jaar nog wel een baan?

Automatisering en robotisering nemen de komende jaren veel werk van mensen over, waardoor administratieve functies en banen in de financiële sector gaan uitdunnen. Maar er ontstaan ook nieuwe banen, die andere eisen stellen aan jou als professional.

Economen als Mariano Mamertino voorspellen dat de banen van de toekomst bijvoorbeeld die van cyber security expert en data scientist zijn. Er blijft daarnaast een vraag naar creatieve beroepen, functies waarbij menselijk contact centraal staat en ambachten.

Andere arbeidsmarkt, andere vaardigheden
De omslag naar deze nieuwe arbeidsmarkt stelt nieuwe eisen aan jou als werknemer. Werkenden zullen zich de komende jaren keihard moeten inzetten om nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen. Veel nieuwe functies hebben andere verwachtingen van communiceren, van samenwerken, van leidinggeven en van kennisoverdracht.

Bij veel mensen is de noodzaak om zich hierop voor te bereiden echter nog onvoldoende doorgedrongen. Om de veranderslagen te kunnen maken is het belangrijk om te blijven investeren in jezelf. Maar uit onderzoek van Berenschot vorig jaar bleek dat werknemers bijna een kwart van het beschikbare opleidingsbudget dat zij via hun werkgevers kunnen aanwenden, laten liggen. Iedere werknemer laat gemiddeld 200 euro aan beschikbaar opleidingsbudget onaangeroerd.

Zeker drie keer koers verleggen
Veel mensen overschatten hun houdbaarheid. Jij ook? Misschien denk je dat je voldoende bagage hebt om je hele werkende leven verzekerd te zijn van een mooie loopbaan. Daardoor onderneem je mogelijk te weinig actie: veel werknemers houden zich nog niet bezig met een leven lang leren. 

Echter, de bewegingen in de arbeidsmarkt, de uitfasering van beroepen en de komst van nieuwe rollen maakt dat je gedurende je loopbaan zeker drie keer je koers moet verleggen. Mensen die in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling investeren, zijn het beste toegerust om de veranderingen op de arbeidsmarkt bij te benen en aantrekkelijk te blijven voor werk- en opdrachtgevers.

Blijf dus houdbaar en investeer in de topvaardigheden van de toekomst.

Top 10 skills van 2020
#1. Problemen oplossen
#2. Kritisch denken
#3. Creativiteit
#4. People management
#5. Coördineren
#6. Emotionele intelligentie
#7. Beoordelen en beslissen
#8. Servicegericht zijn
#9. Onderhandelen
#10. Flexibiliteit

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

Lees verder

Heb jij de juiste mindset om te groeien?

Iedereen heeft ze: gaten in je kennis en vaardigheden. Gelukkig zijn er mogelijkheden in overvloed om die gaten te vullen. Hulp vragen, trainingen volgen en boeken lezen bijvoorbeeld. Helemaal goed! Maar nog belangrijker: hoe is jouw mindset? Hoe je erover denkt, beïnvloed jouw ontwikkeling. Ontdek in dit blog of jij de juiste mindset hebt en hoe je die kan veranderen.

De psychologie onderscheidt twee overtuigingen die jouw ontwikkeling sturen: fixed mindset en growth mindset. Oftewel: de statische mindset die uitgaat van je van nature gegeven talenten en kwaliteiten. En de op groei gerichte mindset die uitgaat van het feit dat jouw persoonlijke eigenschappen het begin zijn voor groei. Lees hieronder welke overtuiging jij hebt en wat dit voor jou betekent.

Intelligentie is een statisch gegeven
De fixed mindset gaat ervan uit dat je vaststaat. Je denkt dat je aangeboren talenten en kwaliteiten hebt en dat je ‘het daarmee moet doen’. Maar omdat je slim wilt overkomen, ga je uitdagingen uit de weg. Want dan kun je fouten maken en dat ‘mag’ niet.

Mensen met de statische mindset geven snel op bij tegenslag en negeren nuttige kritiek. Waarom zou je jezelf ergens voor inspannen? Compleet nutteloos, want je bent nou eenmaal zoals je bent. Als anderen succes hebben voelen fixed mindsetters zich bedreigd. Alles draait om succes hebben en geaccepteerd worden. Het resultaat van de statische mindset is dat je niet echt ontwikkelt. Je bereikt heel snel je top, maar presteert uiteindelijk ver onder je kunnen.

Ontwikkel je intelligentie
Iedereen is verschillend. Dat is één ding dat duidelijk is. Zeker als je kijkt naar waar mensen goed in zijn en waar de interesses liggen. Iemand met de growth mindset gaat ervan uit dat je de kwaliteiten die je bezit kan ontwikkelen door er energie in te steken. Je omarmt uitdagingen en je houdt vol bij tegenslag. Je hebt echt de wil om te leren en beter te worden.

Daarom sta je ook open voor kritiek en probeer je daar juist van te leren. Als anderen succes hebben, raak je daardoor geïnspireerd. Inspanning hoort erbij om beter te worden. Kwaliteiten en persoonlijk eigenschappen zijn het beginpunt voor groei, door toewijding en doorzettingsvermogen kun je verder ontwikkelen. Het gevolg van deze mindset: je ontwikkelt jezelf en presteert op een steeds hoger niveau.Van mindset veranderen

Mindsets zijn een belangrijk deel van je persoonlijkheid. Maar er is goed nieuws: je kunt ze veranderen. Zeker nu je weet dat ze bestaan. Je mindset kan zelfs per vaardigheid verschillen. Je hoeft niet altijd hetzelfde te denken. Je kunt bijvoorbeeld geloven dat leidinggeven ontwikkelbaar is, maar dat het talent om te kunnen schilderen aangeboren is.

En kijk maar naar sporters. De kampioenen van de mindset. Sommige sporters stromen snel door naar de absolute top, maar kunnen daar niet blijven. Waarom niet? Omdat ze uitgingen van aangeboren talent, dat niet verder ontwikkeld hoeft te worden. Juist de sporters die bleven oefenen en leerden van hun fouten, bleven succesvol.

Hoe schakel je dan van de fixed mindset naar de growth mindset? Pak alle kansen aan die je krijgt, leer vooral van je fouten en van de dingen die goed gaan en blijf moeite doen om jezelf te versterken.

Boekentip
Het veranderen van je mindset is geen snel trucje. In het boek Mindset, de weg naar een succesvol leven geeft auteur Carol Dweck tips hoe jij je mindset kunt ontwikkelen. Deze Amerikaanse psychologe beschrijft haar bijzondere ontdekkingen na tientallen jaren onderzoek naar prestatie en succes.


Bron: Carol S. Dweck, Mindset, de weg naar een succesvol leven, Uitgeverij SWP, ISBN 978 90 8850 205 7

Stop met smoesjes
Wil je jouw droom waarmaken? Stop met smoesjes en ga samen met ons jouw uitstelgedrag te lijf in 21 dagen. Met een gratis mini-cursus helpen we jou om de finish dit keer wél te halen. Laat je inspireren en ga voor jouw droom!

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

Lees verder

Het burn-out verhaal van Pim (deel 5): “Terugval? Gaat gebeuren”

Je bent op weg volledig te herstellen van een burn-out. Maar tijdens de re-integratie in werk en leven kom je beslist lastige momenten tegen. Momenten die je weer doen wankelen. Ervaringsexpert Pim vertelt hoe hij daarmee omgaat op zijn eigen, unieke manier.

“Die terugval komt er, daar kun je je geld op inzetten. Je weet alleen niet precies wanneer en dat maakt het eng. Je bent weer aan het opbouwen, je voelt je beter en dat wil je niet verliezen. Maar wanneer is iets nou een terugval?

Ook mensen zonder burn-out hebben weleens een mindere dag en spannende situaties op het werk. Iedereen is er weleens klaar mee en wil het liefste in bed blijven cocoonen. Voor mij betekent een terugval vooral: vervallen in oud gedrag. Het gedrag dat leidde tot mijn burn-out. En het goede nieuws is dat een terugval constateren ook een stap vooruit is. Je bent op dat moment immers bewust van ineffectief gedrag.”

Bewuste keuzes maken

“Daarom ging ik tijdens mijn herstel actief aan de slag met nieuw gedrag vasthouden. De sleutel is de bewustwording van gewoontes en patronen die mij belemmeren. Zo ben ik bijvoorbeeld een type ‘glas half leeg’. Dat betekent dat ik een negatievere basisreactie heb. Maar in het leven gaat er veel meer goed dan fout. Door te werken aan een positieve levenshouding voelt het steeds vaker alsof ik een half glas gewonnen heb.

Als steun in de rug gebruik ik daarbij een planner: PurPuz. Een agenda die helpt bij het plannen, die motiveert en die me laat reflecteren. Ik ben toevallig tegen die planner aan gelopen. Ook weer zoiets, een positieve houding maakt dat dingen naar je toekomen!

Ook heel belangrijk geworden is het stellen van doelen. Zodat ik dagelijks keuzes kan maken voor activiteiten die daaraan bijdragen en mij een positieve energiebalans opleveren. Dat betekent ook uit de waan van de dag komen. En meer afstand nemen van bijvoorbeeld e-mail en social media. Afrekenen met passief meebewegen dus. Ik doe minder ‘mee’ met iedereen en alles, maar maak keuzes vanuit mezelf en wat ik echt wil.”

Afrekenen met reactief leven

“Ik besef nu dat ‘reactief leven’ een groot obstakel was. Ik had helemaal niets te klagen: leuk gezin, leuke vrienden, mooie baan, kon op vakantie, had een auto. Dus wat was nou eigenlijk het probleem? Ik heb tijdens mijn burn-out ontdekt dat ik me te veel liet leiden. Daardoor bleef er geen tijd en energie over om te werken aan mijn doelen. Mijn doelen verweven in mijn dagelijkse ding was cruciaal voor mijn herstel. Zo draagt mijn dagelijkse leven bij aan wat ik belangrijk vindt en worden de dagen leuker.”

Klaar met dingen die ‘moeten’

“Dat is voor mij de kern van terugvalpreventie. Opzoeken waar je blij van wordt en daar je dagelijkse doen en laten op afstemmen. Proactief kiezen waar je je tijd en energie in steekt. Ikzelf ben klaar met dingen die ‘moeten’. Ik weeg nu steeds vaker en steeds beter af of die moetjes bijdragen aan de dingen die ik belangrijk vind. En relax, er zijn altijd dingen in het leven die minder leuk zijn. Die bewustwording en die stappen vooruit brengen veel rust en duidelijkheid met zich mee.”

Benieuwd hoe het verder gaat met Pim?

We mogen hem volgen gedurende zijn herstel. Elke maand praat ik met hem over zijn burn-out. Over hoe hij ermee omgaat, langzaam weer opklimt en meer. Nu het weer beter met hem gaat, deelt hij zijn verhaal graag met jou. Deze reeks is voor iedereen die wil weten hoe het is om opgebrand te zijn. Of zich herkent in zijn verhaal. Weet dat je niet de enige bent!

Omdat dit zo’n persoonlijk verhaal is, heb ik de naam Pim gefingeerd.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

Lees verder

Muiterij als hoger doel van de leidinggevende

Tegenspraak en conflict worden vaak gemeden en afgesneden. Tegen beter weten in, weet Janneke Schenning, Vice President Kennis & Innovatie. In dit blog vertelt ze waarom tegenspraak goud waard is en hoe je dit stimuleert als leidinggevende.

Tegen hem kan echt alles worden gezegd. Sterker nog, hij houdt van tegengas. Want hij weet, daar wordt hij beter van. Hij is een leider van deze tijd. Maar toch, tijdens het overleg stak Madeleine met precisie een naald in de ballon die Verbeterplan 2017 heette. Madeleine toonde haarfijn aan waarom het écht geen verbetering is; sterker nog, het is een enorm risicovolle wijziging. Hij snoert Madeleine echter meteen de mond met de opmerking ‘Aan angsthazen hebben we hier niets’ en gaat door naar het volgende onderwerp.

Tegenspraak is goud waard

Montesquieu wist het al, macht behoeft tegenmacht. Wij weten het ook al lang. Wat maakt het dan toch zo moeilijk om tegenspraak te stimuleren? Tijdens het werken aan het boek Mensenorganisaties: 24 evoluties onder de loep viel in de bijdragen van veel auteurs één trend op.

We zijn in organisaties dringend op zoek naar die eigenzinnige, zelfsturende, actieve, ondernemende en onderzoekende medewerker. De medewerker die het heft in eigen handen neemt, die zich autonoom gedraagt en daarmee het beste aan de organisatie geeft van wat hij heeft, namelijk zichzelf. Want diversiteit, authenticiteit, eigen regie en dus ook tegenspraak brengen het geheel verder, zo blijkt uit talloze studies.

Het levert wendbaarheid, creativiteit en innovatievermogen op. Bovendien vaart de medewerker er wel bij, zo laten tal van publicaties zien uit de stroming van de positieve psychologie. Dat ‘jezelf zijn’ in een organisatie blijkt echter nog niet zo eenvoudig en het stimuleren daarvan al helemaal niet. Er zijn tal van voorbeelden van worstelende organisaties en leiders die het ‘jezelf kunnen zijn’ willen stimuleren, maar niet weten hoe - laat staan dat zij dit voldoende benutten.

Tegenspraak en conflict worden vaak gemeden en afgesneden tegen beter weten in, net als in het bovenstaande voorbeeld.

Weg met de eenheidsworst

Wat valt er te leren uit al die pogingen om te stimuleren dat medewerkers niet alleen een deel van zichzelf, maar zichzelf helemaal geven? Allereerst dat we vaak van alles doen om ‘eenheidsworst’ van onze leerlingen, studenten en medewerkers te maken. We leren hen zich te conformeren, maar veel te weinig het non-conformeren. Is het kwaad dan al geschied? Is er niets meer aan te doen?

In Harvard Business Review verscheen eind 2016 het artikel ‘Rebel Talent. If you want engaged employees, let them break rules and be themselves. We’ll show you how’ van Francesca Gino. Hierin besteedt zij uitgebreid aandacht aan organisaties die erin slagen betrokkenheid onder medewerkers te stimuleren. Dit maakt deze organisaties competitiever.

Hoe kun je niet-aanpassen promoten? Francesca Gino onderscheidt 6 stappen:

  • Geef medewerkers mogelijkheden zichzelf te zijn
  • Moedig medewerkers aan hun persoonlijke kwaliteiten in te zetten
  • Stel de status quo ter discussie en moedig medewerkers aan dit ook te doen
  • Creëer uitdagende ervaringen
  • Bevorder bredere perspectieven
  • Moedig afwijkende perspectieven aan

Authentiek en afwijkend

Hier is een belangrijke taak weggelegd voor onze leiders. Voor hen geldt dat openheid niet het einde is, maar het begin. Werken aan transparantie en vertrouwen in alledaagse interactie met collega’s werpt vruchten af. Bezig voorbeeldgedrag en stimuleer authenticiteit en afwijkende meningen. En ja, leer ook te incasseren. Want tegenspraak is niet altijd leuk, maar wel zinvol. Het vraagt moed en vaardigheid om tegenspraak te stimuleren. Het helpt om dit te zien als ‘samen denken’.

Een goed startpunt voor leiderschapsontwikkeling in je organisatie: stimuleer de muiterij!

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het vakblad O&O.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

Lees verder

Warming-ups en energizers: 4 korte oefeningen

Een presentatie, brainstormsessie, workshop, vergadering… Er zijn veel soorten bijeenkomsten die profiteren van een goede start of een sterke katalysator halverwege de dag. Maar hoe houd je de aandacht vast? Hoe win je vertrouwen van de groep? En hoe creëer je een sfeer met ruimte voor creativiteit of persoonlijke onthullingen? Met onderstaande warming-ups en energizers creëer je gegarandeerd meer inspiratie en activatie.

De begrippen ‘energizer’ en ‘warming-up’ worden vaak door elkaar gebruikt. Er is echter een verschil. Zo vindt een warming-up vaak aan het begin van de dag plaats. Het is een doelgerichte, korte, introducerende oefening om een groep effectiever te laten werken. Een energizer kan in verband worden gebracht met een lichamelijke activiteit. Hieronder staan 4 korte oefeningen die groepsinteractie stimuleren.

1. Drie veranderingen (scherp observeren)
De groep staat in twee rijen tegenover elkaar en observeert elkaar. Vervolgens draait iedereen zich om en verandert iets aan zichzelf. Daarna draait iedereen zich weer om en probeert de veranderingen te ontdekken.

2. Dat kan groter (expressie van emotie stimuleren)
De groep staat in een kring. Eén persoon vertelt iets aan zijn buurman of buurvrouw aan zijn rechterzijde, die het of zijn beurt weer aan zijn of haar buurman of buurvrouw doorvertelt. De eerste persoon vertelt datgene bescheiden. Iedere eerstvolgende persoon vertelt datgene met meer expressie. Net zolang totdat de cirkel rond is en de expressie op zijn grootst is. Voorbeeldzinnen: ‘Ik heb er zin in’, ‘Doe niet zo stom’ en ‘Wat fijn dat je er bent’.

3. Monoloog of tweegesprek (stimuleren van creativiteit)
Twee deelnemers worden uitgenodigd om voor de groep te komen staan. De ene deelnemer is verteller, de ander luisteraar. De verteller vertelt een (fictief) verhaal, maar kan telkens niet op een woord komen: ‘Ik liep laatst op eh…’ De ander vult vervolgens aan en de ander dient dit te accepteren en vervolgt zijn verhaal.

4. Even wandelen (leiderschap introduceren)
De groep maakt een wandeling van 20 minuten. De deelnemers mogen niet met elkaar praten. De trainer loopt als eerste voorop en laat zich daarna terugzakken. Terug in de werkruimte wordt er nabesproken. Wie liep er voorop? Hoe was dat? Liet je je makkelijk leiden? Wilde je voorop lopen? Wat hield je tegen? Wat herken je hiervan in de groep of in je werk?

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

Lees verder