Blog

Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

6 feiten over ongewenst gedrag

Pesten, intimideren of seksuele intimidatie door collega’s en/of leidinggevenden: maar liefst 1 op de 6 werknemers heeft er last van. Deze ongewenste omgangsvormen worden ook wel psychosociale arbeidsbelasting genoemd. Het kost werkgevers jaarlijks zo’n 2,7 miljard euro. Zes feiten die je als manager of HR-adviseur moet weten over ongewenst gedrag.

#1. Er zijn veel verschijningsvormen

Ongewenst gedrag kan uiteenlopen van pesten en treiteren tot intimideren, (verbale) agressie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook een angstcultuur kan leiden tot ongewenst gedrag. Mensen durven zich niet uit te spreken en er gebeurt veel in de onderstroom. Welke vorm het ook heeft. Het levert altijd een negatieve sfeer op die van invloed is op werkprocessen en resultaten.

#2. Het is moeilijk te herkennen

Ongewenst gedrag is vaak verborgen. Medewerkers die het overkomt, durven het meestal niet te bespreken. Toch zijn er signalen waar je als leidinggevende alert op kunt zijn. Fouten worden bijvoorbeeld niet gemeld of conflicten worden niet onderling opgelost. Ook wordt vooral over elkaar gesproken in plaats van met elkaar. Een groot verloop en daling van de productiviteit binnen de organisatie kunnen ook indicatoren zijn. Wees bovendien alert als individuele medewerkers minder betrokken zijn of zich vaker ziekmelden.

#3. Werkstress verhoogt de kans op ongewenst gedrag

Mensen die te maken hebben met ongewenst gedrag ervaren meer werkdruk en hebben meer kans op een burn-out. Maar andersom geldt hetzelfde. Werkstress verhoogt de kans op ongewenst gedrag. Bij een hoge werkdruk, zijn mensen vooral gericht op hun taak en niet op collega’s. Er is geen aandacht voor hoe je elkaar aanspreekt of met elkaar omgaat. Frustratie en gemopper over de ervaren werkdruk zorgen voor een negatieve sfeer.

#4. Het ligt niet ‘aan de persoon’

Vaak wordt gedacht dat het vertonen van ongewenst gedrag – bijvoorbeeld pesten – een persoonsgebonden kwestie is. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat vooral werkfactoren van invloed zijn. Denk aan de al eerder genoemde werkstress, maar ook weinig autonomie en invloed op het werk, verveling en zwak leiderschap. Wanneer dus iemand die ongewenst gedrag vertoont weggaat en er niets verandert aan het werkklimaat, komt er vaak weer een nieuwe ‘pester’ in de plaats.

#5. Zoek naar een oplossing die past bij de organisatie

Er bestaat geen standaardoplossing voor ongewenst gedrag. Het is vooral belangrijk om te kijken naar wat er werkt binnen je organisatie. Wat past bij de bedrijfscultuur en de -structuur? Soms kan een oplossing per team nodig zijn. Zorg als manager in ieder geval voor openheid en probeer een positieve verandering op gang te brengen. Wat kunnen medewerkers en leidinggevenden samen doen om een verschil te maken?

#6. Horen, zien en waarderen helpen ongewenst gedrag voorkomen

Vaak ontdek je pas dat er sprake is van ongewenst gedrag als er een incident is. Dan ben je eigenlijk te laat. Ook hier geldt dus dat voorkomen beter is dan genezen. Faciliteer als organisatie tijd en ruimte om aandacht voor elkaar te hebben en houden. Let ook op de ervaren werkdruk. Bespreek wat energiegevers en -vreters zijn. Hoe kunnen medewerkers de balans goed houden? En vooral: zorg dat mensen zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelen. Dan ontstaat een positief werkklimaat, waarin ongewenst gedrag minder kans heeft.

In samenwerking met het Ministerie van SZW ondersteunt Schouten & Nelissen 20 organisaties bij het gericht versterken van een positief werkklimaat en het aanpakken van werkstress en ongewenst gedrag. Ontdek wat een actieteam voor jouw organisatie kan betekenen. 

Actieteam Goed en Gezond Werken

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

Lees verder

Verandermanagement: 8 succesfactoren voor leidinggevenden

Bij veel mensen roept verandering weerstand op. De onderstaande 8 stappen helpen jou als leidinggevende om een veranderingstraject succesvol te begeleiden. En je mensen hierin mee te krijgen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

#1. Creëer een gevoel van urgentie

Help je medewerkers inzien waarom verandering noodzakelijk is en waarom het belangrijk is om meteen te handelen. Leg de nadruk op emotie (‘see-feel-change’) in plaats van alleen op ratio (‘analysis-think-change’).

Deel dus geen dik rapport met cijfers waarom het anders moet, maar maak een impactvolle visualisatie van het probleem. Laat bijvoorbeeld eens een klant uitleggen hoe hij de service ervaart.

#2. Zorg voor een leidende coalitie

Intern is een sterke groep nodig die de verandering stuurt. Mensen met leiderschapsvaardigheden, geloofwaardigheid, communicatieve vaardigheden, autoriteit, analytische vaardigheden en urgentiebesef.

Toets ze op de volgende zaken: hebben ze formele en informele invloed? Zijn ze goed geworteld in de organisatie? Kunnen ze wel voldoende afstand nemen en beschikken ze over een kritische blik om daadkrachtig de veranderingen te ondersteunen?

Schets het lonkend perspectief

#3. Ontwikkel een visie en strategie voor verandering

Maak duidelijk hoe de toekomst verschilt van het verleden en hoe die toekomst kan worden gerealiseerd. Maak de visie concreet, realistisch en eenvoudig. Je hebt een plan nodig met een afgewogen mix van interventies voor alle relevante managementbouwstenen.

Houd focus op de veranderingen

#4. Communiceer om draagvlak en betrokkenheid te creëren

Zorg ervoor dat zoveel mogelijk anderen de visie en strategie begrijpen en accepteren. Neem onzekerheid, angst en wantrouwen waar mogelijk weg door duidelijk te maken waar medewerkers aan toe zijn.

Een ‘gevoel van veiligheid’ is een zeer belangrijke voorwaarde om gedrag bespreekbaar te maken. Het management kan de dialoog starten door ook het eigen gedrag (cultuur) aan de orde te stellen.

#5. Maak het anderen mogelijk om te handelen

Neem zoveel mogelijk obstakels weg, zodat degenen die de visie willen realiseren dit ook kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan beoordelingssystemen die niet meer aansluiten. Pas die aan, zodat het nieuwe, gewenste gedrag wordt beloond.

Een andere randvoorwaarde is inzet en steun vanuit de top. Als de verandering daar niet wordt gedragen, is het gedoemd te mislukken.

#6. Genereer korte termijn successen

Creëer snel een aantal overtuigende successen (quick wins). En maak ze zichtbaar in de organisatie. Zo wordt de criticasters de mond gesnoerd en beloon je degenen die meebewegen. Bovendien is het een bevestiging dat de nieuwe koers werkt.

#7. Houd het tempo hoog

Voer de druk en het tempo op na de eerste successen, blijf veranderingen doorvoeren totdat de visie is gerealiseerd. Ofwel: houd het urgentiebesef hoog. Let op uitputtingsverschijnselen. Vaak is er sprake van een overgangsfase tussen oude en nieuwe werkwijzen die extra werk met zich meebrengt.

Bestendig de ‘mindshift’

#8. Creëer een nieuwe cultuur

Houd vast aan de nieuwe benaderingen en zorg dat deze resultaten opleveren, totdat ze sterk genoeg zijn om oude tradities te vervangen. Zorg voor verankering door de veranderingen periodiek en systematisch te meten en evalueren.

Bron: De acht stappen van een succesvolle verandering - John P. Kotter

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mijLees verder

Succesfactor voor leidinggevenden: doseer je assertiviteit

Succesvolle managers hebben een aantal belangrijke kwaliteiten. De meest verrassende? De mate van assertiviteit. Té daadkrachtig handelen gaat tegen je werken. Doseer daarom je assertiviteit met deze slimme tips.

Door overassertief te reageren, hou je mogelijk onvoldoende rekening met de belangen, grenzen en gevoelens van anderen. Zo komt de relatie onder druk te staan. Hoe krijg je dingen gedaan en bewaar je tóch de goede verhoudingen? Hier volgen enkele nuttige tips.

5 tips om je assertiviteit juist te doseren

1. Gebruik ‘ik’-uitspraken

Wanneer je spreekt vanuit jezelf, dan laat je jouw gevoel zien en laat je een ander in zijn waarde. Jouw gesprekspartner voelt zich dan niet aangevallen.

2. Indien je een verzoek weigert, wees dan duidelijk en zeg ‘nee’

Je kunt een reden opgeven, maar doe dat niet om je te verweren. Wees duidelijk en bondig, blijf beleefd en toon begrip voor de ander.

3. Wees direct maar niet agressief

Toon respect en luister goed naar de ander, maar durf waar nodig knopen door te hakken.

4. Wees duidelijk en luister goed

Praat rustig en met zelfvertrouwen. Geef zo nu en dan een samenvatting van hetgeen je zegt of hoort. Let op de lichaamstaal van je gesprekspartner(s) en anticipeer hierop.

5. Kom direct ter zake en blijf kalm

Geef kritiek op een handeling, niet op een persoon. Maak je kritiek specifiek. Als je klaar bent, herbevestig dan je steun en vertrouwen in de persoon.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

Lees verder

Effect van slaaptekort wordt vaak onderschat

Fit en vitaal zijn. Waar denk je dan aan? Goede voeding en voldoende beweging waarschijnlijk. Maar zien we niet iets grandioos over het hoofd? Het effect van slaaptekort wordt vaak onderschat.

Een goede nachtrust. We hebben het zo hard nodig. Toch is dit iets waar we stiekem flink op ‘bezuinigen’. Besef jij wel wat te weinig slaap met je doet? En wat voor positiefs voldoende nachtrust je te bieden heeft?

6 uur of minder

Slecht of te weinig slapen. Slaaponderzoeker Gerard Kerkhof ontdekte dat 30% van de Nederlanders per etmaal 6 uur of minder slaapt. Terwijl 6 uur slaap wordt beschouwd als een kritische ondergrens.

Pauline de Vries, voorheen werkzaam als vitaliteitsexpert bij Schouten & Nelissen, raakte tijdens haar studie Psychologie al geïnteresseerd in het fenomeen slapen. ‘We weten uit de sportwereld dat voor topprestaties voldoende rust essentieel is.

Maar dat geldt niet alleen voor sporters. Wat we ons niet realiseren is dat het leven op zich een vorm van topsport is. Zeker in de hectische tijden van vandaag. Waarin we uitstekend willen presteren op het werk en er ook nog een leuk privéleven op na willen houden.’

Minder zichtbaar

Als je slecht eet of onvoldoende beweegt, zie je dat terug aan je lijf en merk je dat je weerstand lager is. Van sporten weten we dat je er juist energie van krijgt en dat je er stresshormonen mee afvoert. We voelen en zien het belang.

Voor slapen zijn de effecten - behalve vermoeidheid - minder tastbaar. Maar ze zijn er wel degelijk.

Effecten slaaptekort

Pauline: ‘Te weinig slapen heeft een aanslag op je emoties, prestatie en concentratie. Misschien wel meer dan we zelf doorhebben. Op de werkvloer betekent het dat je minder efficiënt werkt, minder belastbaar bent en minder plezier hebt. Signalen zijn onder andere dat je sneller emotioneel bent, uitvalt tegen anderen of dat je jezelf slecht kunt concentreren waardoor je fouten maakt.

Vervolgens heeft een slechte nachtrust ook weer een negatieve invloed op de manier waarop je met stress om kunt gaan. Je immuunsysteem verzwakt waardoor je eerder en vaker ziek wordt. Maar in ergere gevallen kan het zelfs bijdragen aan een burn-out. Mensen die structureel te weinig slapen zouden zelfs korter leven.’

Grote schoonmaak

‘Tijdens je slaap gebeurt er van alles in je lijf. Overdag produceert je lichaam een hoop afvalstoffen. In je hersenen worden deze pas opgeruimd op het moment dat je slaapt. Een herstelmechanisme wordt geactiveerd. Deze grote schoonmaak is essentieel om de volgende dag weer goed te functioneren.’ Kan je nagaan wat er gebeurt als je structureel slaaptekort hebt.

‘Verder wordt alles wat je meemaakt op de juiste plekken in het geheugen opgeslagen of weggegooid. Slapen maakt je dus niet alleen fitter, maar ook slimmer en wijzer. Als je te weinig slaapt, krijgt je lichaam de kans niet om op te ruimen. Althans, onvoldoende. Met kleine en grote gevolgen van dien.’

Wake-up call

Structureel te weinig slapen heeft zeker een aanslag op je mentale en fysieke gesteldheid. En dus op je functioneren. Vanavond maar lekker op tijd onder de wol dus.

Videofragementen en weetjes over slapen

Tijdens de zoektocht naar de gevolgen van slaaptekort kwamen we een aantal interessante onderzoeken tegen. Te veel om nog uitgebreid te behandelen in dit artikel. Maar zeker interessant en leuk om te lezen.

Nieuwsgierig? Lees dan de samenvatting met videofragmenten en onderzoeksweetjes.

Meer over slaaptekort

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

Lees verder

Innovatie in 2018: begin bij leidinggevenden

De mindset van een leider zet de toon voor het gedrag van medewerkers. Hoe is dat in jouw organisatie? In dit blog van Janneke Schenning, Director Schouten & Nelissen University, lees je hoe jij als leidinggevende kunt bijdragen aan innovatie.

De uitdaging van vernieuwing

Ook jouw bedrijf zal continu voor de uitdaging staat om te vernieuwen. Dat is immers nodig om als organisatie succesvol te blijven. Maar waar begin je? Innoveren zou gemakkelijk zijn als we alleen maar te maken hadden met technische ontwikkelingen. Met kant en klare oplossingen. De aanschaf van een apparaat of nieuwe software maakt in dat geval innoveren mogelijk. Helaas is innoveren complexer dan dat. Markten veranderen in een recordtempo, concurrentie komt uit onverwachte hoeken en elke maand zijn er nieuwe logistieke ontwikkelingen. Een pasklare, houdbare oplossing is er niet. Het enige dat we weten is dat de oplossingen van tien jaar geleden niet meer werken. En dat er dringend iets moet gebeuren.

De rol van leiders bij innovatie

Leiders hebben een essentiële rol als het gaat om het innovatiever maken van organisaties. Risico’s durven nemen en leren van fouten zijn onlosmakelijk verbonden met succesvolle innovatie. De mindset van leiders hierover zet de toon voor het gedrag van medewerkers. Hun interactie met medewerkers over innovatie is belangrijk. Een open en uitnodigend gesprek heeft duidelijke invloed op het bedenken van nieuwe ideeën. En het implementeren ervan. Het gedrag van de leidinggevende bepaalt in grote mate het adaptief vermogen van de organisatie (zie Mensenorganisaties, hoofdstuk 18).

Alles blijft niet bij het oude

De kern van adaptief leiderschap is: mensen en organisaties mobiliseren. Hen helpen om nieuwe realiteiten onder ogen te zien. En hen de kracht en het vertrouwen te geven om een onzekere toekomst tegemoet te gaan. Juist in tijden van onzekerheid zijn we als mensen geneigd om meer te doen van wat we al kennen. Terwijl juist dát niet meer werkt.

Wat werkt wel?

Innovatieve leiders geven medewerkers de ruimte om ook halve ideeën en niet – op het eerste oog- briljante te opperen. Daarnaast moet je als leider durven samen te werken. Met als uitgangspunt dat iemand anders’ talent een aanvulling kan zijn op het jouwe. Je moet ervoor openstaan om te leren van fouten. Het lef hebben om te zeggen dat je het ook niet weet. Om vervolgens aan te geven dat je er wel van overtuigd bent dat jullie gezamenlijk wél met goede oplossingen gaan komen. Vertrouwen, lef en een open houding zijn de succesfactoren voor de leiders van de toekomst!

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

Lees verder

Onderhandelen en de kunst van het behouden van goede relaties

Toponderhandelaren weten het: tijdens een onderhandeling gaat niet alleen over het afsluiten van een goed contract, maar ook over het bouwen aan een goede relatie. Een contract is niet meer dan woorden op papier, die door een rechtbank dwingend opgelegd kunnen worden als het zover komt. Een relatie aangaan is verbinding creëren, waarbij samenwerking en vertrouwen centraal staan. Sta als onderhandelaar daarom stil bij onderstaande punten en haal je voordeel eruit.

Onderzoek belangen en breng ze samen

Een onderhandelaar is succesvol als het hem lukt de belangen van beide partijen met elkaar in overeenstemming te brengen. Je moet begrijpen wat de zorgen en prioriteiten van de andere partij zijn om daar goed op te kunnen reageren. Verplaats je in de positie van de ander en bedenk wat er in diens gedachten omgaan, in plaats van alleen aan je eigen belangen te denken en je eigen gedachten te uiten.

De Camp Davidakkoorden in 1978 zijn een goed voorbeeld hoe je met inzicht in de achterliggende belangen onderhandelingen tot een goed einde brengt. Sinds 1967 hield Israël de Sinaï bezet en Egypte wilde haar schiereiland terug. Tijdens de bemiddeling van de Amerikaanse president Jimmy Carter kwam naar voren dat Israël zich meer zorgen  maakte over haar veiligheid en het gebied als bufferzone wilde gebruiken, dan dat ze echt dat stuk land wilde bezitten. Egypte begreep deze zorg en beide partijen kwamen tot een set van veiligheidsmaatregelen waardoor Israël genoeg zekerheid geboden werd om de Sinaï terug te geven aan Egypte.

Geduld is een schone zaak

‘Tijd is geld’ luidt de uitdrukking, maar bij belangrijke onderhandelingen geldt ‘haastige spoed is zelden goed’. De tijd nemen in het voorstadium van de onderhandeling kan je juist tijd en geld door onduidelijkheden of een slechte relatie na het afsluiten van het contract  besparen. Toon geduld en leer je onderhandelingspartner kennen, creëer een onderhandelingsklimaat waarin de sfeer goed is om een lange tijd samen te werken, ook nadat de handtekening onder het contract is gezet.

Voorbereiding is succesfactor

Wil je met een slecht resultaat thuiskomen, ga dan een onderhandeling in met de gedachte: 'Laten horen wat ze te zeggen hebben en dan zien we wel hoe we daarmee omgaan'. De reden waarom toponderhandelaars tophandelaars zijn is omdat ze nooit onvoorbereid aan de start verschijnen.

Bestudeer je onderhandelingspartner grondig. Duik in zijn hoofd zo goed als je kunt: Wat zijn zijn eisen, wensen en zorgen? En waarom? Weet de voorgeschiedenis van de onderhandelingen. Welke rol speelden jouw en zijn organisatie, en wie heeft wellicht een steekje laten vallen in procedures of processen. Zorg dat je niet overvallen wordt met informatie die je had kunnen weten. Weet ook welke wetten, regels en procedures van toepassing zijn. En last but not least bedenk zoveel oplossingsscenario’s voor iedere denkbare situatie tijdens de onderhandeling.

Voorbereiden is een pittige klus maar geeft je door kennis en doordachte alternatieven meer macht en zekerheid tijdens de onderhandelingen.

Wees een goede luisteraar

Succesvolle onderhandelingen vragen om voorzichtigheid wat je zegt en wat je doet, maar ook om zorgvuldige observatie van je onderhandelingspartner. Luister goed en leef je in in de ander en gebruik de informatie die je krijgt om te reageren op een constructieve manier. Hoor wat er echt gezegd wordt en zit niet vast in je eigen gedachtepatroon. Aan de onderhandelingstafel word je geconfronteerd met verschillende gezichts- en standpunten. Blijf rustig en focus je op de woorden en gedragingen van de andere partij, je eigen woorden en gedragingen en het effect daarvan op de andere partij.

Toon respect

Het lijkt voor de hand liggend, maar soms wordt het toch vergeten. Het is zo belangrijk je je onderhandelingspartner echt ‘te zien’ en te respecteren. Wees niet arrogant, omdat je denkt dat de onderhandeling een ‘done deal’ is, waar de ander niet onderuit kan. Ook als de machtsbalans jouw kant uitslaat, laat je altijd de andere partij in zijn waarde om tot een succesvolle samenwerking ná het afsluiten van het contract te komen. In 1992-1993 gingen Northwest Airlines en KLM met elkaar in gesprek over een mogelijke samenwerking. KLM was in verhouding een veel kleinere vliegtuigmaatschappij en Northwest wist dat deze status gevoelig lag bij KLM tijdens de onderhandelingen en in een eventuele samenwerking. Northwest zorgde er daarom voor dat ze KLM van begin tot einde als gelijke partner behandelde. Northwest greep ieder gebaar aan tijdens de onderhandelingen om de soevereiniteit van KLM te erkennen.

Principieel onderhandelen

Houd bovenstaande regels in je achterhoofd de volgende keer dat je aan de onderhandelingstafel aanschuift en bouw aan sterke, vruchtbare win-win-samenwerkingen met je partners en klanten. Een manier van onderhandelen die op bovenstaande aansluit is de Harvard-methode, ook principieel onderhandelen genoemd. Principieel onderhandelen is een onderhandelingsmethode die gericht is op het opbouwen van een goede relatie met de toekomstige samenwerkingspartner en die door achterliggende belangen op tafel te krijgen, onderzoekt hoe de ‘te verdelen koek’ het grootst voor beide partijen gemaakt kan worden.

Expert op het gebied van onderhandelen volgens de Harvard-methode is Robert Bordone, Thaddeus R. Beal Clinical Professor of Law op Harvard Law School en oprichter van de Harvard Negotiation & Mediation Clinical Program. Hij geeft diverse colleges op Harvard Law School, waaronder de fameuze Negotiation Workshop, hét visitekaartje en dé trots van de school. Bordone is daarnaast professor aan het Harvard Negotiation Institute en voor het Harvard Program tijdens Negotiation’s Senior Education Seminars. Hij geeft een exclusieve masterclass bij Schouten & Nelissen over dit onderwerp.

Masterclass Negotiation skills

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

Bron: pon.harvard.edu/blog

Lees verder

Leiderschap in een nieuwe wereld

Level-5 leadership, Servant Leadership, authentiek leiderschap... managementboeken kunnen de lezer op het idee brengen ‘de beste leiderschapsstijl’ gevonden te hebben. Wie dat denkt komt bedrogen uit. De stijlen van leiders verschillen aanzienlijk. Dat is ook logisch omdat medewerkers, teams, werksituaties en organisaties enorm kunnen verschillen. Effectieve leiders hebben de beschikking over een compleet gedragsrepertoire, kennen zichzelf en kiezen de juiste stijl bij de juiste situatie. We gaan over modern leiderschap in gesprek met leiderschapsexpert prof. dr. Paul Jansen.

Prof. dr. Paul Jansen is hoogleraar bedrijfspsychologie aan de VU Amsterdam en verzorgt, samen met drs. Lenette Schuijt & drs. Ivo Brughmans de Masterclass reeks ‘Leiderschap in een Nieuwe Wereld’.

Zelfsturing

In heel veel organisaties waar professionals werken – zoals ING, Buurtzorg of BK Ingenieurs - is het klassieke hiërarchische leiderschap verdwenen. Hiërarchisch leidinggeven duurt te lang voor de huidige dynamische maatschappij, die door met name technologische ontwikkelingen en globale concurrentie in een versnelling is geraakt. Belangrijker is nog dat de oude manier van leidinggeven de coördinatie weghaalt bij de professionals, waardoor die zelf minder effectief kunnen zijn. De professional mag geen verlengstuk van planning of een tool van het management zijn, dat beperkt de kwaliteit van de dienstverlening aan de klant. Wereldwijd zien we een trend naar platte, wendbare en weerbare organisaties. Organisaties waarbij ruimte gemaakt wordt voor zelforganisatie bijvoorbeeld in de vorm van de zelfsturende teams bij de ING of FiNext.

Dienend leiderschap

Bij veel leiders bestaat een sterke neiging om controle te willen uitoefenen. In hoeverre zijn deze leiders in staat om een organisatie wendbaar te maken? ‘Bij leiders zien we momenteel nog sterk de ‘great man’-theorie van leiderschap’ volgens Paul Jansen. De leider geeft dan leiding vanuit het besef dat hij als hiërarchisch leider is aangesteld en dat volgerschap daarom vanzelfsprekend is (‘I am your leader’). Feitelijk gaat het hier om managers. Een manager ben je omdat dat op je visitekaartje staat, een leider ben je als anderen dat van je zeggen. Daarbij komt nog dat het klassieke beeld van de leider is dat van de sterke man, iemand met masculiene trekjes. Dit  beeld rijmt niet met het natuurlijke proces hoe leiderschap in een groep ontstaat. En het rijmt niet meer met hoe de huidige generatie werknemers over leiders denkt.

Als een groep mensen in een lastige positie of crisis verzeild is geraakt, dan zien we dat iemand de leiding op zich gaat nemen. Zo’n groepsproces levert een leider op die van nature geaccepteerd wordt door de groep, wat bij een van buiten aangestelde manager tegenwoordig veel minder niet meer geval is. Leiderschap gaat niet over verreikend charisma en grenzeloos inspireren, maar het  dienend leiden van de medewerkers door iets met ‘hen te hebben’, door interesse te hebben in mensen. Volgende managers zijn groot in onopvallendheid en boeken door hun ‘kleine gedrag’ grote medewerker-resultaten.  

Persoonlijk leiderschap

Bij organisaties die overgaan tot zelfsturing kunnen managementlagen weggehaald worden zonder dat het problemen oplevert. Om de eenvoudige reden dat het ‘leiders’ waren waar geen professional om gevraagd heeft.  De medewerkers zijn hoger opgeleid en hebben in hun opvoeding en studie de mindset en vaardigheden voor zelfsturing al meegekregen. En er moet sneller gereageerd worden op veranderingen in de omgeving. Centrale sturing en afstemming kan prima door een systeem van outputsturing gedaan worden. 

Werknemers afrekenen op output is prima. Maar dat kan door het maken van afspraken; als dat is gebeurd er niet nog een extra laag van controlerende en sturende managers nodig. Door al deze factoren zal een aangesteld leider zijn of haar toegevoegde waarde moeten bewijzen om de groep zover te krijgen dat ze zijn volgers worden. Het is heel belangrijk om goed na te gaan wat precies de noodzaak van leiderschap is. ‘In ca. 80% van de gevallen is er eenvoudigweg geen behoefte aan een leider’, zo stelt Paul Jansen. Persoonlijk leiderschap door de professional vervangt hiërarchisch leiderschap.

Dialectiek in leiderschap

Wil je een keus kunnen maken uit de verschillende leiderschapsstijlen in de literatuur zoals transactioneel leiderschap, authentiek leiderschap en servant leadership – dan is het belangrijk om uit te werken wat er precies opgeleverd moet worden. Wat is de busineess-case?  Moet er een afgebakend, concreet projectresultaat – zoals een ICT systeem - opgeleverd worden?  Of moeten er nieuwe ethische normen ontwikkeld worden? Het een vraagt een heel ander soort leiderschapsrol dan het ander.

De context is ook belangrijk; bij het Nieuwe Werken valt er weinig persoonlijk en direct aan te sturen, omdat de werknemers niet op een vaste locatie zijn. Maar er is dan nog wel behoefte aan persoonlijke ontwikkeling en aan normatieve kaders waar binnen (samen)gewerkt wordt. Steeds meer werknemers zijn deels zzp-er en deels in vaste dienst. Hoe organiseer je dit nieuwe informele en autonome werken? Wat is het nieuwe centrale kader voor decentraal werken? Dat zijn de paradoxale vragen waar we al doende antwoorden op aan het vinden zijn. Werknemers kunnen daar  een belangrijke bijdrage aan leveren.

Leiderschapsontwikkeling had onder de naam Management Development in de afgelopen decennia iets exclusiefs. Tegelijkertijd zie je dat organisaties meer bezig zijn met diversiteitsmanagement omdat er meer allochtonen en vrouwen op de werkvloer zijn, en dus inclusief denkend. Dat is een ander voorbeeld van een paradox waarvoor je nieuw leiderschap nodig hebt om het in balans te brengen.

Hybris voorkomen

Het paradoxale, complexe karakter van de samenleving vraagt om leiders met een open mindset. Leiders die een dialectisch sociaal proces tussen belanghebbenden kunnen begeleiden, die in staat zijn om de spanning van tegengestelde perspectieven en meningen ‘uit te houden’ en te benutten.

Naast openheid zijn daarbij transparantie alsmede empathische en communicatieve vermogens van groot belang. Onderzoeken wijzen uit dat langdurig leiderschap de empathie vermindert. Leiders nemen dan te zijner tijd ’slaafse’ volgers aan en duwen kritische medewerkers weg. Dat betekent dat men minder rekening hoeft te houden met anderen, waardoor men minder empathisch – en dus minder effectief – wordt en ook harder en minder in staat tot verbindend leiderschap. Vaak is de afstand tot de medewerkers ook fysiek groter.

Intelligente leiders beseffen dat ze het gevaar van hybris – overmoed, zoals menig topmanager is overkomen – lopen en organiseren voor zichzelf authentieke zelfreflectie. ‘Management by walking around’, samen met het personeel lunchen en dagelijks vanuit authenticiteit de dialoog aangaan zijn belangrijke zaken voor de leider om zich een spiegel te vormen en zo het eigen gedrag bij te sturen. Naarmate een leider langer functioneert in een organisatie neemt echter de kans op hybris toe. Dat kan zich uiten in bijvoorbeeld het plegen van onnodige overnames of het nemen van een overdaad aan verkeerde beslissingen en acties in plaats van zijn verlies nemen.

Civilisatieproces

Een belangrijk kenmerk van leiderschap is het herkennen van ‘grijze zaken’ zoals creatief boekhouden, omkopen, samenspannen of het op ontoelaatbare wijze verkrijgen van informatie, en die benoemen als morele of ethische issues. Dat zal niet altijd in dank worden afgenomen omdat het in strijd kan zijn met het belang op de korte termijn: ‘Het gaat toch niet om ethiek maar om efficiëntie!’ Om dat te kunnen doen zal de manager enige afstand moeten bewaren ten opzichte van wat anderen vinden. ‘A man of character’ is iemand die iets wat niet door de beugel kan durft te blokkeren of om te buigen naar een ethisch alternatief. Het vraagt om morele moed iets te benoemen als ethisch wat door collega’s nog niet zo wordt gezien. Ethisch gedrag en betrouwbaarheid zijn basisvoorwaarden voor het lange termijn succes van een organisatie.

Norbert Elias met zijn civilisatieproces-theorie laat zien dat ethiek, vertrouwen en vertrouwensrelaties essentieel zijn geweest voorde economische groei van de westerse samenleving. Juist nu organisaties netwerkorganisaties zijn, die voor optimale synergie en om te innoveren veel gegevens moeten uitwisselen, is integriteit, elkaars waarden respecteren en vanuit het collectief belang denken relevanter dan ooit. Zeker omdat de netwerkorganisaties en zelfsturende teams nu snel veranderende verbanden zijn, is het voor snel en flexibel kunnen werken belangrijk dat men op elkaar aan kan rekenen en elkaar respecteert. In onze geïndividualiseerde samenleving moeten we weer leren dat het eigen gelijk halen niet alleen onbeschaafd, maar ook contraproductief is.

Samengevat

Effectieve leiders:

  • Kennen zichzelf
  • Organiseren feedback op hun eigen gedrag
  • Hebben de beschikking over een compleet gedragsrepertoire
  • Kiezen de juiste stijl bij de juiste situatie
  • Hebben een dienende houding
  • Vallen op door onopvallendheid
  • Zijn resultaatgericht, empathisch, communicatief en verbindend
  • Faciliteren de zelforganisatie van medewerkers en teams
  • Zijn ethisch en moreel hoogstaand en moedig

Tijdens de Masterclass reeks ‘Leiderschap in een nieuwe wereld’ gaan we tijdens 4 collegedagen in op de onderwerpen in dit artikel.

Lees meer over de Masterclass reeks leiderschap

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

Lees verder

Working to live or living to work

Heb jij soms ook het idee dat de tijd vervliegt? Richard Williams, een Amerikaanse woordkunstenaar, slaat in deze video de spijker op zijn kop. ‘The most precious thing we have in life are moments.’

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

Lees verder

Principieel onderhandelen: allebei krijgen wat je wilt in 4 stappen

Hoe krijg je wat je wilt en houd je de onderlinge relatie goed? De bekende Harvard-methode van principieel onderhandelen maakt van je onderhandeling een gesprek, waarbij iedereen zich na afloop goed voelt. De nadruk van deze methode ligt namelijk op het vinden van gemeenschappelijke belangen, het bedenken van oplossingen die een win/win-situatie opleveren, met toetsing aan redelijke, objectieve normen. Probeer het zelf en pas de vier spelregels van principieel onderhandelen toe.

Principieel onderhandelen

Principieel onderhandelen is anders dan de gangbare methode van positioneel onderhandelen. Bij positioneel onderhandelen neem je een onderhandelingspositie in en wil je met argumenten, vriendelijkheid, dominantie of zelfs met koppigheid zoveel mogelijk voor jezelf binnenslepen. Bij principieel onderhandelen zie je de andere partij niet als tegenstander, maar als medestander. Je wilt samen op vriendelijke wijze jullie ‘probleem’ oplossen. Je wilt tot een verstandig besluit komen, waar beide partijen blij van worden.

Spelregel 1: Scheid de mensen van het probleem

Zoveel mensen, zoveel zienswijzen, emoties en manieren van communiceren. Je onderhandelingspartner kan onverwachte kanten van zichzelf laten zien. Laat je echter nooit verleiden om op de man te spelen, maar concentreer je op de inhoud van jullie gezamenlijke probleem. Signaleer als er emoties zijn en bespreek ze om de lucht te klaren. Luister actief en laat blijken dat je hoort wat je gesprekspartner zegt. Spreek duidelijk en met een helder doel voor ogen. Houd ook zelf je emoties onder controle.

Spelregel 2: Richt je op belangen, niet op posities

Mensen zeggen niet altijd wat ze bedoelen. Neem niet genoegen met de onderhandelingspositie die je gesprekspartner inneemt, maar probeer de achterliggende belangen te begrijpen. Vraag naar het waarom van zijn eis of keuze. Wie weet zijn de achterliggende belangen helemaal niet zo strijdig met die van jou. Of is een compromis op de redenen achter de eis veel makkelijker te bereiken.

Spelregel 3: Zoek naar oplossingen in wederzijds belang

Voorbereiding is alles. Tijdens het onderhandelingsgesprek is het onder druk lastig nieuwe oplossingen te bedenken en de juiste beslissing te nemen. Zorg dat je ruime tijd van tevoren een reeks aan creatieve oplossingen bedenkt. Oplossingen die de gezamenlijke (achterliggende) belangen versterken en de individuele belangen dichter bij elkaar brengen. Zorg ook dat je een ‘BAZO’ hebt: het Beste Alternatief Zonder Overeenkomst. Dit is je minimumlimiet. Ieder voorstel kun je tegen deze BAZO aanhouden. Je staat sterker in je schoenen als je weet wat je alternatief is als je er met onderhandelen niet uitkomt.

Spelregel 4: Zet de oplossing af tegen redelijke, objectieve criteria

Als onderhandelaars vasthouden aan hun eigen positie, kom je niet verder. Vervang doelloze vechtlust en koppigheid voor principieel onderhandelen. Je zoekt naar een objectieve - en als redelijk beschouwde - norm, die voor beide partijen acceptabel is. Als je samen zoekt naar redelijke criteria en de oplossing die daarbij past, hoeft geen van de partijen aan de ander toe te geven. De ene partij stelt een hoge prijs, de andere partij wil een lage prijs betalen. Welk criterium helpt een redelijke prijs te bepalen? Samen concludeer je dat de huidige marktwaarde leidend is. Wetenschappelijk onderzoek, precedenten, gewoonten in de bedrijfstak zijn andere voorbeelden van redelijke, objectieve criteria.

Meer weten over principieel onderhandelen?

Bovenstaande Harvard-methode van principieel onderhandelen is uitgebreid beschreven in het boek ‘Excellent onderhandelen’ van Roger Fisher en William Ury. Robert Bordone, onderhandelingsexpert, verbonden aan de Universiteit van Harvard, geeft een exclusieve masterclass bij Schouten en Nelissen over dit onderwerp.

Masterclass Negotiation skills

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

Lees verder

Wat heeft agile werken ons gebracht?

Innovatie en verandering zijn de sleutelwoorden voor de winnaars van morgen. Om voorop te blijven lopen, moeten organisaties wendbaar zijn. Agile werken is daarvoor een effectieve en efficiënte werkvorm. Er zijn inmiddels veel ‘lessons learned’ over agile werken. Wat werkt wel en wat werkt niet? Op vrijdagmiddag 6 april organiseert Schouten & Nelissen hierover een gratis masterclass met agile-expert Peter Stoppelenburg, een ervaringsdeskundige van ING en organisatieadviseur Jan-Dirk den Breejen. We geven vast een voorproefje van de agile transformatie die ING doorliep.

Innoveren met agile werken bij de ING

In Amsterdam Zuidoost is het hoofdkantoor van ING volledig op agile werken ingericht. Het team van Adine Wempe-Kalff, Tribe Leader Hypotheken Service, omarmde de agile-/scrummethode. Adine: “ING veranderde in korte tijd van een klassieke hiërarchische organisatie naar een flexibele klantgerichte netwerkorganisatie. Kleine, multidisciplinaire en zelfsturende teams ontwikkelen producten en diensten. Bij ING heten die teams ‘squads’. Tijdens het ontwikkelingsproces evalueert een squad tussentijds. En daar waar nodig sturen de squadleden bij.”

Muren wegbreken

Bij de agile manier van werken, past een open werkomgeving. Een omgeving waarin medewerkers elkaar ontmoeten en inspiratie opdoen. “We lieten daarom letterlijk de muren tussen afdelingen wegbreken”, vertelt Adine. “Zo ontstond een platte organisatie waarbinnen snel geschakeld kan worden en de lijnen kort zijn.”

The A-teams

Er zijn totaal ca. 350 squads. Iedere squad bestaat uit 7 tot 9 personen. Zij ontwikkelen producten en diensten die erop gericht zijn om klanten gemakkelijk hun bankzaken te laten doen. Een squad heeft eigenlijk wat weg van the A-team. Adine lachend: “Het is inderdaad een zeer doelgericht team, waarin elk specialisme vertegenwoordigd is. Plezier staat voorop om het gezamenlijke doel, een unieke klantervaring, te halen.”

Experimenteren met de klant

De squads schakelen rechtstreeks met klanten. Zij nemen de klantfeedback continu mee in de ontwikkeling van diensten. Zo blijft een product of dienst aansluiten aan de snel veranderende wensen van klanten. De voordelen zijn volgens Adine heel concreet: “Het mes van deze ontwikkelmethode snijdt aan twee kanten. Enerzijds bedenken commerciële mensen geen design meer dat niet te maken is. Anderzijds maken engineers geen producten meer die niet aan verwachtingen van de klant voldoen.”

Meer budget bij bewezen succes

“De squads krijgen budget en andere benodigde middelen als ze het succes bij de klant kunnen bewijzen. Dat zorgt voor realistische plannen en voorkomt verspilling. Lean werken. Ook equiperen we de squad-teams met een goede ICT-infrastructuur en zorgen we voor extra scholing gericht op customer experience.”

Zichtbaar meer werkplezier

Werkplezier is heel belangrijk voor optimale prestaties. ‘Work hard and play hard’ zoals Adine het noemt. “Plezier in je werk hebben, is belangrijk. We matchen daarom taken aan mensen, zodat de teamtaak echt bij de persoon past. Verder is het belangrijk dat een expert past in het team qua persoonlijkheid.”

Collectieve verantwoordelijkheid

Er is door deze nieuwe manier van werken een sterk collectief verantwoordelijkheidsgevoel. Adine: “Als een collega niet snel genoeg kan gaan, helpen de squad-collega’s hem spontaan. Qua competenties zien we een bijzondere combinatie. De ontwikkeling van het specialisme neemt toe en de diversiteit aan competenties ook!”

Aansturing en coaching

Voor leidinggevende functies heeft ING leiders benoemd die werken volgens het agile-principe, vertelt Adine. “Onze leiders benutten actief de ‘wisdom of the crowd’ . Zij nemen besluiten op basis van wat de experts van de squads hen daarover adviseren. Om het groepsproces binnen de squads te verbeteren, werken we met agile coaches, niet met managers.”

Marktplaats van projecttaken

Voor werknemers betekent de Agile way of working een flinke ommezwaai. Medewerkers maken geen deel meer uit van een statische afdeling. Ze gaan van squad naar squad om zo aan steeds andere projectopdrachten te werken. Maar Adine benadrukt dat de geluiden erg positief zijn: “Doen waar je goed in bent en wat goed bij je past, maakt dat je met nog meer plezier naar je werk gaat.”

Gratis Masterclass Agile Leadership

Op vrijdagmiddag 6 april is er een gratis Masterclass Agile Leadership bij Schouten & Nelissen in Zaltbommel. Onder leiding van agile expert Peter Stoppelenburg zetten we de ervaringen van diverse organisaties op een rijtje. Wat heeft een organisatie nodig om agile te kunnen opereren? In de pauze en bij de netwerkborrel zijn de experts ook aanwezig om jouw specifieke vragen te beantwoorden.

Masterclass Agile Leaderschip

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

Lees verder