Blog

Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

Quarterlife crisis #3: ik weet niet wat ik echt wil

Twijfel, twijfel. Wat wil je nou echt? Was je maar zo zeker van je zaak als Road Runner. Miep-miep, recht op je doel af. Maar in plaats daarvan pieker je nacht na nacht over de juiste keuze. Stop! Het is makkelijker dan je denkt om jouw koers te bepalen. Coach Marleen legt uit.

Jouw mindfucks overwinnen?

Je hebt het gevoel het nooit goed genoeg te doen. Of goed genoeg te zijn. Ben jij millennial en worstel je (weleens) met jouw identiteit en het alledaagse leven? Op ramkoers met een quarterlife crisis? Met deze eendaagse training pak je de regie terug.

Bekijk de training

Lees verder

Oei! Werkt jouw mindset vóór of tégen je?

Kan ik het wel? Gaat het wel goed komen? Oooooh als dit of dat maar niet gebeurt! Herken je deze gedachten, lees dan vooral even door. Want er is één element dat je succes belemmert: je mindset. Ontdek in dit blog of jij de juiste mindset hebt om te ontwikkelen en hoe je die eventueel kunt veranderen.

De psychologie onderscheidt twee overtuigingen die jouw ontwikkeling maken of breken. De fixed mindset en de growth mindset. Lees hieronder welke overtuiging jij hebt en wat dit voor jou betekent.

Je bent wat je bent

Iemand met een fixed mindset denkt dat talenten en kwaliteiten aangeboren zijn. En dat je het daarmee moet doen. Uitdagingen en dingen waar je minder goed in bent, ga je liever uit de weg. Fouten maken betekent in jouw ogen dat je niet succesvol bent.

Je denkt al snel 'dat kan ik gewoon niet' of 'daar ben ik gewoon niet goed in'. Bij tegenslag geef je sneller op. Mensen met een statische mindset zijn ook eerder defensief en negeren dan nuttige feedback.

Snel aan het plafond

Als anderen succes hebben, voelen fixed mindsetters zich mogelijk bedreigd en minderwaardig. Je zoekt bevestiging dat je talenten, intelligentie en persoonlijkheid ertoe doen en spiegelt je daarom aan anderen. Angst om te falen en om afgewezen te worden belemmert je ontwikkeling.

Het resultaat van de statische mindset is dat je niet echt groeit. Je bereikt heel snel je top, maar presteert uiteindelijk ver onder je kunnen. Deze mindset houdt je klein en zorgt dat je jouw potentie niet volledig benut. 

Beginpunt voor groei

De growth mindset gaat ervan uit dat je jezelf kunt ontwikkelen door hier energie in te steken. Je omarmt uitdagingen, pusht jezelf om er het beste uit te halen en houdt vol als het niet zo lekker loopt. Daarom sta je ook open voor feedback en probeer je daar je voordeel uit te halen. Als anderen succes hebben, raak je daardoor geïnspireerd.

Inspanning hoort erbij om beter te worden. Kwaliteiten en persoonlijke eigenschappen zijn 'slechts' het beginpunt voor groei. Door toewijding en doorzettingsvermogen kun je verder ontwikkelen.

Steeds beter presteren

Het gevolg van deze mindset: je ontwikkelt jezelf en presteert op een steeds hoger niveau. Je bent veerkrachtig, omdat tegenslag je niet onderuit haalt. Je doet veel ervaringen op en gaat makkelijker uitdagingen aan.


Mindsets zijn niet statisch

Je overtuigingen zijn een belangrijk deel van wie je bent. Maar er is goed nieuws: je kunt ze veranderen. Zeker nu je weet dat ze bestaan.

Je mindset kan zelfs per vaardigheid verschillen. Je hoeft niet altijd hetzelfde te denken. Je kunt bijvoorbeeld geloven dat leiderschapsskills ontwikkelbaar zijn, maar dat het talent om te schilderen of dansen aangeboren is.

Van mindset veranderen

Hoe schakel je dan van de statische naar de groeimindset? Herkenning is de eerste stap. Als je bijvoorbeeld ontmoedigd raakt als dingen niet lukken of als je je bedreigd voelt door feedback, weet je dat de fixed mindset je te grazen neemt.

Daag jezelf uit om door die barrière te breken. Bijvoorbeeld door kritiek aan te horen en te bedenken hoe je ervan kunt leren. Je kunt ook gericht feedback vragen aan je leidinggevende en collega’s. Wat gaat goed en waar zou je aan kunnen werken?

Fouten maken is niet falen, maar een kans om te groeien. En oefening baart kunst, dus geef niet op bij de eerste hobbel.

Versterk jezelf

Overwin je blokkades met een training Versterken van persoonlijke kracht. Je ontdekt wat jouw krachtbronnen zijn en hoe je die effectief inzet. Met als doel: meer regie over je eigen leven en bewustere keuzes.

Bekijk de training

Lees verder

Quarterlife crisis #2: ik ben niet gelukkig genoeg

Iedereen lijkt te stralen van geluk op social media. Terwijl jij voor je gevoel maar wat aanmoddert. Kon je maar de wereld rond reizen, een mooi huis kopen in hartje binnenstad en een promotie regelen. Dan was je beslist gelukkiger. Toch? Coach Marleen legt uit dat veel mensen op de verkeerde plek naar geluk zoeken.

Jouw mindfucks overwinnen?

Je hebt het gevoel het nooit goed genoeg te doen. Of goed genoeg te zijn. Ben jij millennial en worstel je (weleens) met jouw identiteit en het alledaagse leven? Op ramkoers met een quarterlife crisis? Met deze eendaagse training pak je de regie terug.

Bekijk de training

Lees verder

Quarterlife crisis #1: anderen zijn meer succesvol dan ik

Bij vrienden en collega’s gaat de ene na de andere champagnefles open om het zoveelste succes te vieren. En jij? Jij blinkt slechts uit in middelmatigheid. Of toch niet? Ontdek eens een andere kijk op succes en reken af met het idee dat anderen meer succesvol zijn.

*Spoiler* dat is dus niet zo. Coach Marleen en auteur Femke vertellen!

Jouw mindfucks overwinnen?

Je hebt het gevoel het nooit goed genoeg te doen. Of goed genoeg te zijn. Ben jij millennial en worstel je (weleens) met jouw identiteit en het alledaagse leven? Op ramkoers met een quarterlife crisis? Met deze eendaagse training pak je de regie terug.

Bekijk de training

Lees verder

Podcast - De toekomst van werk

In de podcast Future Skills interviewen we trendwatcher Tony Bosma over de toekomst van werk.

Bosma vertelt over het onderscheidende vermogen van menselijke vaardigheden ten opzichte van technologie. Creativiteit, communicatieve en adaptieve vaardigheden.

Hij benadrukt het belang van betekenisvol werk. Voor medewerkers, leiders en de toekomst van de organisatie. Daarvoor zijn wel nieuwe leiders nodig. Die ook echt kijken naar de mens achter de medewerker. En er is een visie nodig. Waar wil een organisatie naar toe?

Laat je inspireren
Wil je meer inspirerende verhalen lezen, beluisteren of bekijken? Meld je dan aan voor onze digitale nieuwsbrief. Iedere maand ontvang je interessante artikelen, video's en podcasts over het sterker maken van mens, team en organisatie. 

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen

 

Lees verder

Samenwerken: de visie van CEO Camiel

In je eentje win je misschien wel een wedstrijd, maar alleen samen win je de Champions League. Ik zal deze wijze woorden van mijn collega Anke Baak nooit vergeten. Mijn geloof? Dat effectief samenwerken begint bij het aanspreken en optimaal benutten van de persoonlijke kracht van mensen.

Hoe? Door waarden, ambities en talenten van individuen en teams met elkaar te verbinden. En zo te komen tot een krachtige en duurzame samenwerking.

De juiste mix

Samen ben je gewoon veel slimmer en sta je sterker. Vraagstukken van nu zijn door hun complexiteit en snelheid van veranderen lastig te overzien. De gecombineerde kracht brengt je verder.

Dat betekent voor mij ook dat je de diversiteit in elk team optimaal benut. En er uiteraard voor zorgt dat ieder team uit een juiste mix van mensen bestaat. Dit gaat over kennis, vaardigheden en juist ook over de verschillende karakters van mensen.

Teameffectiviteit centraal

Bij samenwerken kan ook veel misgaan, het is gewoon niet altijd even gemakkelijk. Dan is kijken naar de dieperliggende oorzaken de sleutel. Dat gaat vaak over een gebrek aan een inspirerende visie, duidelijke doelen, heldere rollen en taken, werkzame procedures of prettige persoonlijke relaties. Of een combinatie van deze factoren.

In het boek Verbeteren van teams van collega’s Jan Schouten, Anke Baak en Wiebe Kamminga wordt het teameffectiviteitsmodel beschreven. Dit model geeft hele heldere aangrijpingspunten om de effectiviteit van een team te verbeteren.

Toegevoegde waarde

Om beweging en snelheid in een team te brengen, helpt het om buiten de functiekaders te denken. Te kijken naar de toegevoegde waarde van het individu. Waar is iemand echt goed in? Wat drijft deze persoon?

Dat begint met elkaar beter leren kennen. Alle aanwezige waarden, doelen en talenten boven tafel krijgen. Wat willen we bereiken? Wat verwachten we van elkaar? Hoe realiseren we dat? Bij onze trainingen Co-Active Coaching noemen we dat designing the alliance, en uit eigen ervaring weet ik dat je daar nooit genoeg aandacht aan kunt besteden.

Blijven ontwikkelen

Daarnaast is het belangrijk dat ieder teamlid blijft leren en ontwikkelen, zodat de collectieve vaardigheden up-to-date blijven. Ik denk dan met name aan de skills die juist nu belangrijk zijn voor samenwerken in teams: goed kijken, creëren, organiseren en beïnvloeden. Goede vragen stellen en coachen is hierbij essentieel. Daar kom ik toch altijd wel op uit als ik teams help in het vergroten van hun effectiviteit.

Voor mij is samenwerken waarom ik op maandagochtend uit bed stap en fris de dag begin. Het levert een beter resultaat op en is ook gewoon leuker!

Ga voor een krachtig team

Je wilt de talenten van je medewerkers ontsluiten. En samen de ambities realiseren vanuit ieders unieke bijdrage. Maar hoe? Denk eens aan teamcoaching of teambuilding om een optimale samenwerking te realiseren. Met als resultaat: een daadkrachtig en slagvaardig team. 

Ontdek de mogelijkheden

Lees verder

Trends 2019: 7 skills waar je niet zonder kunt

Ach, zo'n vaart loopt het niet? Toch wel. Door veranderende klantvragen, andere manieren van werken en snellere koerswijzigingen heb je deze 7 vaardigheden echt nodig in 2019 (en later). Onze experts vertellen.

In de jaren die komen, worden andere vaardigheden belangrijk dan nu. Waarom? De toegevoegde waarde van de mens verandert. AI, technologie, big data en digitalisering nemen repetitieve taken over. Ook leven we langer en werken we langer door.

Dat betekent een verschuiving in de werkzaamheden waarop we ons als mensen focussen. De invulling van banen blijft niet zoals we die nu kennen. En dat vraagt om andere skills.

Daarnaast is de manier waarop we met elkaar interacteren constant in beweging. Door digitale media zijn we wereldwijd verbonden. Onze sociale vaardigheden zijn niet altijd toereikend voor effectieve communicatie over de landsgrenzen heen. Hoe overbrug je de verschillen?

Dit zijn skills waarmee je slaagt in 2019

#1. Problemen oplossen

‘Met zoveel ondersteuning van data en technologie zou je niet verwachten dat het oplossen van problemen een cruciale skill is. Dit hoeven we immers toch niet meer zelf te doen? Dat klopt, maar het klopt maar voor een klein deel. Enkelvoudige, repeterende problemen kunnen we met gemak door de technologie laten oplossen. Andere problemen zullen we voorlopig zelf moeten blijven doen.

Zelfs als het kon, zouden we dan alle problemen door de technologie willen laten oplossen? Wie heeft dan het probleem gedefinieerd? Wie heeft bepaald of de gegenereerde oplossingen voldoen? Kun je zaken als intuïtie en ethiek in een computerprogramma stoppen?

Ook hier zullen we waarschijnlijk een samenwerking zien tussen mens en technologie. De technologie ondersteunt en draagt opties aan, de mens oordeelt en beslist.’

Juan Tates, Change Manager. Juan is onderzoekend en nieuwsgierig van aard. Altijd op zoek naar wat de laatste technologie kan betekenen voor het leerproces van individuen, teams en organisaties.

#2. Creatief denken

‘Probleemoplossend vermogen heeft een duidelijk link met creatief denken. Dit heeft te maken met hoe de wereld nu is: veranderlijker en instabieler. Het gevolg? Een grotere noodzaak om issues snel en ‘anders’ te tackelen. We krijgen steeds vaker te maken met problemen, klantvragen en concurrenten die we gisteren nog niet hadden. Hoe ga je daar dan mee om?

Creatief denken is het antwoord. Je wilt tenslotte op concurrenten vooruit (blijven) lopen. Creatieve bedrijven zijn succesvol en veroveren de markt. Denk aan het disruptieve Über en het steeds verrassende Coolblue. Zij deden wat een V&D niet lukte: op een onderscheidende manier reageren op de veranderende context.

Ik hoor steeds vaker van klanten: “Onze strategie is dat we over 3 jaar niet weten wat onze strategie is.” Ontwikkelingen en veranderingen zijn er altijd geweest, maar volgen elkaar nu sneller op. Als persoon én organisatie moet je daarom echt out of the box denken.’

Ruud Kwetters, Consultant/Productmanager. Ruud is een enthousiaste Brabander die van creatief denken een sport heeft gemaakt. Hij is continu op zoek naar nieuwe ideeën en oplossingen om mensen en organisaties te ontwikkelen.

#3. Samenwerken

'Samen ben je veel slimmer en sta je sterker. Vraagstukken van nu zijn door hun complexiteit en snelheid van veranderen lastig te overzien. De gecombineerde kracht brengt je verder. Dat betekent voor mij ook dat je de diversiteit in elk team optimaal benut.

Effectief samenwerken begint bij het aanspreken en maximaal gebruikmaken van de persoonlijke kracht van mensen. Door waarden, ambities en talenten van individuen en teams met elkaar te verbinden. En zo te komen tot een krachtige en duurzame samenwerking. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Bij samenwerken kan ook veel misgaan, het is gewoon niet altijd even gemakkelijk. Dan is kijken naar de dieperliggende oorzaken de sleutel. Dat gaat vaak over een gebrek aan een inspirerende visie, duidelijke doelen, heldere rollen en taken, werkzame procedures of prettige persoonlijke relaties. Of een combinatie van deze factoren.'

Camiel Gielkens, CEO. Camiel is de verbinder tussen strategie en mens. Zijn doel? Mensen raken in het hart en er samen voor gaan. Waarbij iedereen waarde toevoegt vanuit de eigen kracht. Hij houdt ervan om dagelijks deel uit te maken van verschillende teams. En tennist dan ook het liefst dubbel.

#4. Eigen regie nemen

‘Het nemen van eigen regie is cruciaal om als professional duurzaam vitaal en veerkrachtig te kunnen werken. Door eigen regie in je werk te nemen, kun je proactief zorgen voor een goede aansluiting tussen je baan - die aan verandering onderhevig is - en jouw eigen behoeften, talenten en passies in het werk. Zo zorg je er voor dat jouw werk betekenisvol is en dat je aantrekkelijk blijft voor werkgevers.

Eigen regie nemen is een kwestie van krachtige keuzes maken. Kiezen waar jij je wel en niet op richt, op basis van wat jij belangrijk vindt in je werk en leven.

Voor managers klinkt het misschien spannend om medewerkers de ruimte te geven. Maar voor de prestaties van je teamleden is dit een must. Vanuit eigen regie kunnen medewerkers vol energie en inspiratie een unieke bijdrage leveren. Omdat zij zorgen voor een betere match tussen hun werkzaamheden en hun kwaliteiten. Dat maakt je medewerkers wendbaarder, veerkrachtiger en meer bevlogen.’

Dr. Jessica van Wingerden MBA MCC, Chief Science Officer, alias de Data Eindbaas. Jessica doet wetenschappelijk onderzoek naar eigen regie op betekenisvol werk en de effecten daarvan op vitaliteit, bevlogenheid en duurzame inzetbaarheid in organisaties.

#5. Onderhandelen

‘We krijgen met steeds meer mensen te maken. Met klanten, leveranciers en stakeholders uit verre regio’s. Digitalisering en technologie maken de wereld kleiner. Dat betekent omgaan met een diversiteit aan meningen, ideeën en overtuigingen. Het is dan ook geen verrassing dat het World Economic Forum onderhandelen benoemt als topskill van de toekomst. Digitalisering maakt tenslotte wel de afstand kleiner, maar daarmee zijn (cultuur)verschillen nog niet overbrugd.

Die afstand los je wel op door te luisteren, je in te leven, je open op te stellen en naar creatieve oplossingen te zoeken. Onderhandelen dus. Welke belangen spelen er precies? Wat vindt de ander belangrijk? Welke ‘taal’ spreekt hij? De gouden tip is: onderzoek die details. Zo voorkom je dat jouw volgende onderhandeling een Brexit wordt, waarbij de partijen compleet vastliepen en een scheiding als enige uitweg zagen.’

Samer Rashid, Global Client Consultant. Samer heeft een Arabische achtergrond en onderhandelen zit in zijn dna. In zijn leven heeft hij volop gereisd voor zijn werk en met veel diversiteit te maken gehad.

#6. Communiceren

‘Waarom communiceren ook relevant is in 2019? Weleens in een ver oord met handen en voeten moeten uitleggen dat je vriend diarree heeft en jou op pad stuurde voor pillen? Nou, dan hoef ik je het belang echt niet uit te leggen. Geen communicatie, geen succes.

Communiceren begint met de kunst om je gedachten onder woorden te brengen. Maar dan zijn we er niet. Communiceren gaat ook over verbinden. Dat is andere koek. In plaats van argumenteren, gaat het om vragen. In plaats van vertellen, gaat het om luisteren.

Moeilijk? Dat lijkt zo als je de ongenuanceerde reacties leest op Twitter of Facebook. Maar we zijn het nog niet verleerd. Kromme zinnen worden rechtstreekse woorden van hart naar hart als we elkaar vertrouwen. Oordelen worden genuanceerder als die ander naast je zit en luistert. Dus moeilijk? Welnee. Niet als je jezelf en de ander de moeite waard vindt. Zet dan gewoon je telefoon eens wat vaker uit en het koffieapparaat aan.’

Petra Sevinga, Consultant/Trainer/Coach/Auteur. Petra heeft van professioneel communiceren haar werk gemaakt. Of zoals ze zelf zegt: ‘mijn beroep geeft me de vrijheid om vragen te stellen die je anders irritant zou vinden en nu respectvol confronterend.'

#7. Wendbaarheid

‘Wendbaarheid (agility) heeft nu in veel organisaties topprioriteit. Methoden als agile, lean en scrum zijn razend populair. Dat is logisch, want hiermee kun je continu verbeteren en vernieuwen. Maar dat zijn maar een paar stukjes van de puzzel. Wil je écht wendbaar worden, dan komt er meer bij kijken. Hoe maak je je organisatie en de mensen wendbaar? Wendbaar ondernemen gaat over het ontwikkelen van deze competenties:

  • Visie: waar gaan we heen?
  • Leiderschap: goed voorbeeld doet volgen, een open aanspreekcultuur creëren
  • Externe gerichtheid: wat gebeurt er in de buitenwereld?
  • Wendbaar strategisch denken en doen: beleid wat flexibel inspeelt op veranderingen
  • Alignment: zijn de medewerkers ‘merk’-waardig? Zijn alle activiteiten in lijn met de strategie?
  • Innoveren: continu verbeteren en vernieuwen
  • Inrichten van de organisatie met een businessmodel & bedrijfsprocessen
  • Wendbare mensen ontwikkelen: teamwork en learning agility’

Jan-Dirk den Breejen MSc, MA is Corporate Productmanager voor leiderschap. Jan-Dirk is een vernieuwer op conceptueel niveau. Hij richt zich op de Lerende Organisatie en het combineren van leiderschapsontwikkeling, innovatie en de High Performance Organisatie (HPO).

Aan de slag!

Wil je jouw future skills ontwikkelen? Slim van je. Door te blijven leren, vergroot je jouw houdbaarheid en bereik je makkelijker je doelen. Maar welke mogelijkheden heb je? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag op weg met persoonlijk advies. 2019, here you come!

Zitten er hiaten in jouw team of afdeling? Geen zorgen, ook dan hebben we een passende oplossing. Ontwikkeltrajecten die volledig aansluiten bij de behoefte van je organisatie. Met bewezen effectief, snel en duurzaam resultaat. Ontdek de mogelijkheden en vraag vrijblijvend advies aan.

Lees verder

5 inzichten over de toekomst van werk

Technologische innovaties nemen steeds meer werk van medewerkers over. Maar met digitalisering en automatisering onderscheidt een organisatie zich niet. Menselijke vaardigheden maken het verschil of een organisatie succesvol is en blijft. Hoe haal je eruit wat erin zit? Waar moet je op focussen? Deze 5 inzichten helpen je.

#1. Weg met omkaderde functies

Voor de invulling van die menselijke vaardigheden heeft de discipline Human Resource Development (HRD) een cruciale rol. Een organisatie moet immers slim omgaan met trends op de arbeidsmarkt en weet wie de professional van de toekomst is. En laat dat nu net de expertise zijn van de HRD-professional. 

Wat we bijvoorbeeld zien, is dat banen met omkaderde taken verdwijnen. Professionals gaan werken vanuit een rol die opgebouwd is met persoonlijke talenten en vaardigheden. Daarmee kunnen zij snel schakelen bij veranderingen. En kunnen zij organisatie- en grensoverstijgend werken en denken. Dat is nodig in een wereld zonder grenzen en boordevol connecties.

#2. De strijd om talent

Voor de samenstelling van goed geëquipeerde en gemotiveerde teams wil iedere organisatie natuurlijk de beste mensen in huis halen en houden. De strijd om talenten is losgebarsten en zal nog veel extremer worden. En de uitdaging om hen te blijven inspireren en motiveren, een carrière lang, wordt groter en groter.

Het is een must om aan te sluiten bij persoonlijke normen, waarden en overtuigingen van talenten. Organisatie die hun eigen 'why' niet duidelijk voor ogen hebben, kunnen die aansluiting nooit maken. Wie voelt zich immers thuis bij een organisatie die niet weet waar ze voor staat? De 'why' bepaalt je startpositie in de werving van talent.  

#3. Persoonlijke kwaliteiten als uitgangspunt

In vooruitstrevende organisaties zijn medewerkers elkaars coach. Dat zal in de toekomst vaker zo zijn. Eigen regie is ontzettende belangrijk. Medewerkers krijgen de ruimte om oplossingen en kansen aan te dragen.

De leidinggevende kent de kwaliteiten van zijn mensen. Hij/zij houdt zich vooral bezig met de sturing daarop om tot het beste resultaat te komen. Zo ontstaan autonome teams met individuen met ieder hun eigen krachtige skills. En de samenstelling van die teams verandert mee met de verschillende organisatievraagstukken en de trends in de markt.

#4. Zonder persoonlijke drijfveren ben je nergens

Omdat die context alsmaar verandert, is het noodzaak om de persoonlijke skills continu te blijven ontwikkelen. De focus ligt daarbij op de intrinsieke motivatie van mensen.

Iedereen, onervaren en ervaren, is immers op zoek naar zingeving. Wat geeft energie? En hoe past dat binnen de levens- en ontwikkelcyclus van een persoon? Betekenisvol werk is nu, morgen en in de verre toekomst een vereiste voor het succes van organisaties. 

#5. Talentontwikkeling blijft maatwerk

Uiteraard is het niet zo dat talentontwikkeling een standaard format is. Het is niet één op één te kopiëren voor iedereen binnen je bedrijf. Juist de toenemende diversiteit in gender, cultuur, leeftijd, ervaring levert interessante en succesvolle teamsamenstellingen. Daarbij leert iedereen van elkaars unieke skills. Nieuwe mensen, zorgen voor nieuwe teams. Je blijft dus constant aan de knoppen draaien. 

Kortom, organisaties zullen in beweging (moeten) blijven. Een uitdaging die niet altijd eenvoudig is. Maar met wat hulp gaat het zeker lukken!

Laat je inspireren!

Wil je meer weten over de toekomst van werk? En ben je op zoek naar concrete handvatten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Iedere maand sturen we je interessante video's, blogs en podcast over het versterken van mensen, teams en organisaties. 

Ja! Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief

Lees verder

Inspiratieloos? 6 briljante B’s voor meer inspiratie

Nadert de deadline, maar zit jij nog met een leeg document voor je? Paniek! Inspiratie komt vaak wanneer je het niet verwacht. Kom daarom snel achter je bureau vandaan: deze 6 plekken vergroten de kans op die ene briljante ingeving.

'Genialiteit is voor 98% transpiratie en voor 2% inspiratie,' zei Edison ooit. Succes bereiken is hard werken (98% transpiratie), maar je kunt niet zonder een goed idee (2% inspiratie). Ooit droomde hij van een lamp die zou branden op elektriciteit. Meer dan duizend testen waren nodig om deze droom werkelijkheid te laten worden. Maar het lukte hem!

Inzicht op onbewust moment

Einstein is echter niet achter zijn bureau gaan zitten met het idee: ik zal eens even de relativiteitstheorie gaan bedenken. Nee, ook hij kreeg inzichten op momenten dat hij niet op een bewust niveau bezig was met de materie. Hij had een bed in zijn kantoor staan en vond in een droom de inspiratie voor zijn beroemde formule: e = mc2.

Zoek de stilte

De stilte opzoeken. Het is een prachtige manier om zingeving te vinden. Als je stil bent, komen de beste ideeën op. Juist dit zijn de momenten waarop je inspiratie vindt. Inspiratie die je nodig hebt om succes te boeken.

De 6 briljante B’s markeren de momenten waarop je mooie ideeën kunt verwachten:

1. Bed

Net als bij Einstein werkt ook jouw onderbewuste door terwijl je uitrust in bed.

2. Bad

Je ontspannen in een warm bad, maar ook onder de douche kan je zomaar inspiratie opleveren.

3. Bos

Ook buiten, in de natuur, dienen zich vaak nieuwe ideeën aan. Tijdens een boswandeling ontdekken wat voor jou de zin van het leven is? Het kan!

4. Bus

In de bus (of andere vormen van openbaar vervoer) kun je heerlijk wegdromen. Voor je het doorhebt, krijg je nieuwe ideeën.

5. Beweging

Hardlopen en yoga zijn activiteiten die de creativiteit aanwakkeren. Bij het hardlopen zorgt de cadans van je stappen voor stilte in je hoofd. Yoga brengt je geest tot rust.

6. Beditatie

Beditatie staat voor meditatie op de rand van je bed. Doe dit direct bij het opstaan en ga er heel bewust voor zitten. Het brengt de geest tot rust en levert vaak fantastische ideeën op.

Dit artikel is gebaseerd op de 6 B’s voor meer inspiratie uit het boek Boven de lijn van Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

Lees verder

3 musts voor een hogere employability

Employability of duurzame inzetbaarheid is een must om nu en in de toekomst mee te kunnen blijven doen. De flexibilisering heeft in Nederland een ongekend hoogtepunt bereikt. Het draait niet langer om baanzekerheid maar om werkzekerheid.

Geen zekerheid over je huidige baan, maar wel de zekerheid dat je voor werkgevers aantrekkelijk bent. Maar wat is eigenlijk nodig om duurzaam inzetbaar te zijn en te blijven? Dat zijn de drie musts: Energize, Empower en Change.

#1. Energize

Werk kan veel voldoening en plezier geven, maar het vraagt ook het nodige van je! Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een volle accu. Want zonder voldoende energie is het lastig om je optimaal in te zetten. Klinkt logisch, en dat is het ook. Maar de vraag is natuurlijk of je zelf weet wanneer jouw persoonlijke ‘accu’ opgeladen moet worden.

Onze smartphone geeft duidelijk aan wanneer het tijd is om hem op te laden. Bij ons mensen zijn die signalen minder helder of makkelijker te negeren. Zorgen voor een optimaal energieniveau start met ontspanning na inspanning. Je accu opladen kan zowel na als tijdens je werk. Tijdens de lunchpauze (die natuurlijk niet op je werkplek plaatsvindt), maar ook met micropauzes: even van je werk af en omlopen om je kop thee te halen.

Daarnaast zijn je werk thuis los kunnen laten en genieten van de andere dingen die het leven zo mooi maken natuurlijk belangrijke energizers. Voldoende beweging en nachtrust helpen je om scherp te blijven. Je kunt je IQ en EQ namelijk alleen optimaal benutten met een volle accu. En als je over de benodigde energie en vitaliteit in het werk beschikt en dit uitstraalt, krijgen collega’s en klanten energie als ze met jou samen mogen werken!

#2. Empower

Je vergroot je employability als je werkt vanuit jouw persoonlijke kracht en doet waar jij goed in bent. Als je werk doet waarin je jouw talenten en kwaliteiten kunt inzetten, ervaar je niet alleen veel plezier en voldoening, maar kun je ook echt waarde toevoegen voor anderen. Dat kan bijvoorbeeld voor klanten, leerlingen en cliënten, maar natuurlijk ook voor je collega’s. 

Waar je jouw talenten en kwaliteiten inzet is daarbij van belang. Ben je trots op de organisatie waarvoor je werkt? Sluit het hogere doel van de organisatie aan op wat jij belangrijk vindt? Weet je hoe je vanuit jouw kwaliteiten bijdraagt aan dit hogere doel? Als het werk voor jou betekenisvol is, zal je vaker met passie en energie werken. Het is dan bijna vanzelfsprekend dat je jouw talenten en kwaliteiten wilt blijven ontwikkelen omdat je daarmee ook echt waarde toe kunt (blijven) voegen. 

Met alle veranderingen in en om organisaties is het noodzakelijk om je kennis en vaardigheden te versterken. Je zult zien dat het je met een mindset gericht op de ontwikkeling van jouw sterktes en kwaliteiten makkelijker af gaat om mee te kunnen of voorop te lopen in verandering.

#3. Change

Verandering vindt constant plaats en krijgt door de aard en snelheid van de huidige ontwikkelingen veel aandacht. Als je terugkijkt in de geschiedenis, dan hebben we al veel vaker te maken gehad met grote veranderingen op de arbeidsmarkt en kunnen we de patronen ontdekken die daarmee samen gaan. 

Sla de (digitale) boeken er eens op na: tijdens de industriële revolutie namen machines steeds meer het werk van handarbeiders over. Nu zien we hetzelfde patroon in het digitaliseren van werkzaamheden. Je bewust zijn van veranderingen die jouw werk raken is een belangrijk vertrekpunt. Nog belangrijker is je bewust zijn van hoe je jouw talenten en kwaliteiten in andere of nieuwe rollen kunt inzetten en wat je nodig hebt om jouw talenten op die veranderende omstandigheden aan te laten sluiten.

Darwin benoemde het jaren geleden al heel treffend in een andere context: het zijn niet de sterkste of de intelligentste die overleven, maar zij die het beste in staat zijn om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Als we op een eeuw ‘werk in organisaties’ terugblikken, dan blijkt dit uitgangspunt niet alleen in de natuur, maar ook in organisaties te gelden. Werken aan je employability is daarmee belangrijker dan ooit. Ben jij er klaar voor?

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

Lees verder