• Onze redactie

6 trekjes die je succes mogelijk belemmeren

Succesvol zijn in het werk. In het leven. Dat wil toch iedereen? Maar soms kunnen we onszelf goed in de weg staan op de route naar succes. Tackel daarom de 6 trekjes die je succes mogelijk belemmeren.

Wanneer ben je eigenlijk succesvol?

Voor iedereen heeft succesvol zijn een andere betekenis. Net als met schoonheid. Dat bestaat in de ogen van de kijker zelf. Denk dus goed na over wat succesvol zijn inhoudt voor jou. En dus niet in de ogen van je collega, manager of kennis. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens naar je eigen kernwaarden en probeer daar je succes omheen te bouwen. Sta je eigen succes niet in de weg en tackel de volgende trekjes.

#1. Excuses gebruiken

Bedenk jezelf: je hebt bijna altijd een keuze. Stel anderen dus niet verantwoordelijk voor de fouten die je maakt. Praat foute keuzes niet goed voor jezelf en geef andere zaken niet de schuld van waarom dingen je niet lukken. Zie je fouten onder ogen en bedenk liever hoe je het beter aan gaat pakken de volgende keer.

#2. Focus op het negatieve

Om de een of andere reden zijn we altijd geneigd om te focussen op de negatieve zaken. Maar er is een grote kans dat er meer positieve dingen gebeuren. Alleen vinden we dat dan vaak weer vanzelfsprekend. Het is goed om te kijken waarin je jezelf kan verbeteren, zodat je effectiever wordt. Maar kijk ook naar wat wel goed gaat en probeer daar je energie in te steken. Zodat je excelleert.

#3. Jezelf boos maken

Accepteer het als je plan niet helemaal loopt zoals je wilt. Ertegen verzetten en vechten maakt het proces alleen maar lastiger. En je gaat je jezelf er ook niet beter door voelen. Accepteer de situatie, wees mindful en probeer ervan te leren en te groeien.

#4. Jezelf wijsmaken dat je iets niet kan

‘Het lukt me vast niet' of 'ik krijg het nooit op tijd af'. Veel mensen halen zichzelf naar beneden door dit tegen zichzelf te zeggen. Zonde. Uit onderzoek blijkt dat je irrationele gedachten minder zwaar worden als je jezelf op een positieve manier aanspreekt in de jij-vorm (self-distancing). Het schept afstand waardoor je rationeler naar de situatie kijkt.

#5. Alles alleen op willen lossen

Loop je vast en kom je niet verder? Doordat je bijvoorbeeld in cirkeltjes blijft denken of het geheel niet meer overziet? Wees assertief tegenover jezelf. Probeer de klus niet alleen op te lossen, maar schakel op tijd hulp in. Door het alleen al bespreekbaar te maken kan je al nieuwe inzichten verkrijgen.

#6. Kiezen voor de ‘easy way’

Het is makkelijk om te doen wat je altijd al deed. Hetgeen waar je goed in bent of waar je veel verstand van hebt. Wil je stappen maken, dan zal je uit je comfortzone moeten komen. Zet de cruise control uit en daag je zelf uit. ‘Stretch jezelf’ en zoek je eigen grenzen op. Zo haal je meer uit jezelf en zal je er ook meer plezier aan beleven.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

  • Onze redactie