• Joyce Hardholt

7 tips voor een onweerstaanbaar LinkedIn-profiel

Dus jij hebt een LinkedIn-profiel. Maar bijna heel werkend Nederland zit op LinkedIn. Hoe kan je jezelf onderscheiden van de rest? Ontdek hoe je opvalt tussen die 6 miljoen andere profielen.

Met LinkedIn kan jij jezelf op de kaart zetten. Wil je moeiteloos zakenrelaties, recruiters, opdrachtgevers en klanten aantrekken? Maak dan slim gebruik van alle mogelijkheden die LinkedIn biedt. Een aantal tips.

#1. Maak jezelf vindbaar

Bedenk welke kernwoorden jou omschrijven. Zoeken mensen op de woorden die je zojuist hebt bedacht? Dan word je vermoedelijk goed gevonden.

Om dit te achterhalen kan je checken welke woorden werkgevers gebruiken. Bijvoorbeeld door te grasduinen in vacatureteksten die lijken op jouw (droom)baan.

Creatieve benamingen zijn een ding op LinkedIn. Steeds vaker noemen mensen zichzelf Praatjesbaas, HR Ninja of Chief Troublemaker om zichzelf te onderscheiden. Hoe origineel gevonden ook, niemand zoekt hierop. Zulke kreten zijn dus niet zo handig voor je vindbaarheid.

#2. Bedenk een pitch

Op het stukje tekst in het veld 'samenvatting' word je gevonden. Deel hier wat je te bieden hebt en waar je voor staat. Je laat hier zien welke unieke combinatie van talenten, waarden en vaardigheden jij bezit. Want van jou is er maar eentje!

Helaas toont LinkedIn maar een klein deel van de samenvatting. Om alles te zien moet jouw lezer op ‘meer weergeven’ klikken. Dat vraagt om een stevige binnenkomer die hem verleidt om door te lezen. Door te schrijven vanuit ‘ik’ maak je je pitch persoonlijker.

#3. Bouw aan je geloofwaardigheid

Een mooie aanbeveling is supereffectief om opdrachten of een nieuwe baan te scoren. Is je leidinggevende, opdrachtgever of klant met jou in zijn sas? Vraag of hij dat wil delen op jouw profiel.

De beste referenties roemen jou met concrete voorbeelden die jouw kwaliteiten tot leven brengen. Het gevolg: een krachtiger en geloofwaardiger verhaal waar niemand omheen kan.

#4. Laat zien dat je bezig bent met je vak

Je gaat als een speer, maar weten anderen wel hoe goed je bent? Deel boeiende kennis, inzichten, nieuws, blogs en andere content op LinkedIn.

Reageer ook met jouw expertise op content van anderen. Dit vergroot niet alleen je zichtbaarheid, maar ook jouw autoriteit in je vakgebied.

#5. Bedenk wie ertoe doen

Je hebt meer aan honderd relevante connecties in jouw branche, dan aan een groot netwerk dat bestaat uit de oppasmoeder, je achterneef en een oude klasgenoot. Vraag jezelf af: heb je zakelijk iets aan deze mensen, en zij aan jou?

#6. Wees persoonlijk

Je kan op LinkedIn prima mensen benaderen die je niet kent. Maar vertel wel wat jullie voor elkaar kunnen betekenen. Nodig iemand niet uit om te connecten zonder begeleidend schrijven. Uitnodigingen zonder context worden vaak genegeerd.

Bonustip: vraag gedeelde kennissen om jou te introduceren. Of vraag of je hun naam mag noemen.

#7. Benut alle snufjes

LinkedIn biedt veel mogelijkheden om je professionaliteit te etaleren. Bij ‘prestaties’ onder ‘profielonderdeel toevoegen’ kan je bijvoorbeeld publicaties en projecten zetten. Ideaal om je werk te showen. Zo vertel je niet dat je goed bent, maar laat je het zien.

Open deuren voor een goed profiel

  • Zorg voor een goede foto. Profielen met foto worden wel elf keer beter bekeken dan profielen zonder. Natuurlijk geen vakantie- of hobbykiekjes gebruiken.
  • Bedenk een headline die jou duidelijk omschrijft. Niet: 'Projectmanager'. Wel: 'Projectmanager met talent voor problemen oplossen'. Wees concreet.
  • Focus je op je top 5 vaardigheden, datgene waarin je écht excellent bent.
  • De url van je profiel bevat standaard een reeks cijfers. Verander deze in je naam, dan ben je beter vindbaar en kunnen anderen makkelijker naar jouw pagina linken.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

  • Joyce-Hardholt
    Joyce Hardholt

    Redacteur