• Joyce Hardholt

8 verkeerde manieren om een compliment te ontvangen

Wij mensen doen meer goed dan fout. Toch bruist het in de meeste bedrijven niet van de complimenten. We gaan er dan ook niet altijd even handig mee om. Betrap jij jezelf weleens op deze verkeerde manieren om een compliment te ontvangen?

Een compliment krijgen is leuk, maar maakt ons ook verlegen en ongemakkelijk. Opscheppen hoort immers niet. Of we geloven niet dat de ander zo positief is over ons. Misschien probeert hij ons te paaien?

Door valse bescheidenheid, ongeloof en achterdocht zwakken we het compliment af en halen we onze schouders erover op.

Herken je dit?

De ander zegt: “Knap hoe je met dat lastige project bent omgegaan!”
Jij denkt/zegt: “Nou, zus en zo ging anders helemaal mis” (jezelf tekort doen, perfectionisme)
Jij denkt/zegt: “Die en die heeft er ook hard aan gewerkt” (het een ander meer gunnen, valse bescheidenheid)
Jij denkt/zegt: “Wat wil je van me?” (twijfel aan oprechtheid en intenties)

De kracht van een compliment

Een compliment aannemen is niet arrogant, maar betekent dat je de mening van de ander eerbiedigt. Juist door een compliment te accepteren, krijgen zowel jijzelf als de ander de bevestiging dat je er mag zijn en ertoe doet.

Dat neemt niet weg dat velen zich geen raad weten met een compliment. Maak jij je weleens schuldig aan de reacties hieronder?

8 verkeerde manieren om een compliment te ontvangen

#1. Geen tijd ervoor (over) hebben

Iemand wil je influisteren wat hij aan jou waardeert. Vergeet daarom even dat je over een uur een deadline hebt en luister aandachtig naar wat de ander vertelt.

#2. Ineenduiken en wegkijken

Je ontmoedigt de ander wanneer je blik op die vlek in het tapijt is gericht. Wanneer je ook nog je schouders laat hangen ziet hij duidelijk dat jij je ongemakkelijk voelt. De ander denkt voortaan wel twee keer na voordat hij zijn lof uitspreekt.

Let dus op je non-verbale houding. Sta rechtop en kijk de ander in de ogen terwijl jullie praten.

#3. Het compliment onderuit halen

Een compliment (onbewust en onbedoeld) onderuit halen geeft jou geen goed gevoel, maar de ander ook niet. Want hoe serieus neem je zijn woorden dan? Toon respect voor de ander door hem te bedanken en het compliment te accepteren voor wat het is.

#4. Niet benoemen wat het met je doet

Weet je je geen raad, spreek dan uit dat het compliment je raakt. “Dankjewel, ik word er verlegen/warm/rood van.” Je uit dat zijn woorden iets met je doen en geeft de ander zo erkenning en waardering.

#5. Aan ruilhandel doen

Direct een compliment teruggeven is ook een vorm van het compliment dat je ontvangt wegwuiven. Je geeft het tenslotte niet de aandacht die het verdient. En je verplaatst de spotlight naar de ander, maar ervaart hij jouw compliment dan wel als oprecht? Of ziet hij het als moetje van jouw kant?

#6. Het compliment doorschuiven

Natuurlijk is de bijdrage van iemand anders ook heel belangrijk geweest, maar je hoeft niet direct te roepen dat het een teameffort was en dus vooral niet aan jou te danken.

Zeg bijvoorbeeld: “Dankjewel, ik ben ook heel blij met het resultaat en enorm trots op het team.” Zo doe je recht aan jezelf en de anderen die eraan hebben meegewerkt zonder het compliment af te zwakken.

#7. Het compliment rationaliseren

Ga niet uitgebreid verklaren wat je gedaan hebt en waarom. Je hoeft jezelf niet te verantwoorden of verdedigen. De ander is immers al om.

#8. Jezelf er vanaf maken

Misschien wil je snel weer overgaan tot de orde van de dag. Maar kun je nog iets van de mooie feedback leren? Je hebt een snaar geraakt, je zit op het juiste spoor. Wat deed je precies dat de ander zo waardeerde en welk effect had dit op hem? Hoe kan je dit gedrag vaker inzetten?

Meer uit je gesprekken halen?

Je voert dagelijks tientallen gesprekken met collega’s, klanten en andere mensen om je heen. Denk je dat hier voor jou winst te halen valt? Wil je werk maken van je communicatievaardigheden en soepeler communiceren, zonder misverstanden? Denk dan eens aan een training Feedback geven en ontvangen of Effectief communiceren in één dag.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

  • Joyce-Hardholt
    Joyce Hardholt

    Redacteur