Blog

Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

Beginnen met leidinggeven zonder te blunderen

Jij bent iemand met ambitie. En je ziet het wel zitten om met die enorme drive van jou een team naar succes te leiden. Misschien ben je daar recent al mee begonnen. Maar een uitblinkende professional maakt nog geen goede manager. Geboren leider of niet, je legt een stevige basis voor je nieuwe rol met deze vaardigheden. Bezit jij ze al?

#1. Op een effectieve manier motiveren

Merk je dat jouw visie en plannen maar lauwtjes worden ontvangen? Dan heb je een stap overgeslagen, namelijk je verdiepen in de persoonlijke drijfveren van je teamleden. Ieder mens heeft een eigen intrinsieke motivatie die voortkomt uit 3 elementen: wat iemand leuk vindt, wat zijn of haar talenten zijn en in welke omstandigheden iemand zich prettig voelt. Waar jouw hart sneller van klopt, kan een ander niet of nauwelijks raken.

Veel managers hopen mensen mee te krijgen vanuit hun eigen (tomeloze) enthousiasme. Maar daarbij gaan ze uit van hun eigen drijfveren; een recept voor halfhartig gejuich. Leer je medewerkers eens kennen als persoon en onderzoek samen welke waarden, talenten en ambities ze meebrengen. Wordt dit aangesproken, dan kunnen mensen hun potentie benutten en beste beentje voorzetten. Met als gevolg: meer betrokkenheid en betere prestaties.

#2. Disfunctioneel gedrag ombuigen

Er komt beslist een moment dat een medewerker niet (in het team) functioneert zoals jij graag zou willen. Dat betekent met elkaar om tafel. Feedback geven ligt bij veel managers gevoelig. Je wilt tenslotte geen conflict over je afroepen en de relatie goed houden, maar er wel voor zorgen dat het gedrag verandert. Hoe balanceer je op dit dunne touw?

De kunst is om respectvol te blijven en je collega niet aan te vallen op zijn of haar persoonskenmerken. Dat lukt alleen als je met concrete voorbeelden het feitelijke gedrag beschrijft dat je waarneemt. Uit je feedback ook zo snel mogelijk en niet pas een maand na de gebeurtenis. En voorkom dat je oordeelt, verwijten maakt of beschuldigingen uit; daar komt beslist gedoe van.

Ben je tevreden over een medewerker of het team als geheel? Complimenten doen de mens goed en moedigen aan om méér van het juiste gedrag te laten zien.

Last but not least: nodig je collega’s uit om jou feedback te geven. Of je nu een prille leidinggevende bent of een oudgediende, er valt altijd nog iets te leren en ontwikkelen!

#3. Per situatie de juiste stijl kiezen

De ene context is de andere niet. En ook medewerkers kunnen behoorlijk verschillen in de aansturing die ze nodig hebben. Wanneer instrueer je? Wanneer coach je? Wanneer ben je sparringspartner? En wanneer geef je de regie volledig uit handen? Met de juiste leiderschapsstijl beïnvloed je je medewerker, met als doel om zijn of haar impact te vergroten en het beste resultaat te halen.

Situationeel leidinggeven is maatwerk. Ook hier begint het met je medewerkers te leren kennen en op basis van hun bereidheid en bekwaamheid per situatie te kijken welke leiderschapsstijl aanslaat. Vraag overigens ook gewoon wat medewerkers van je nodig hebben. En vergeet niet te reflecteren op je eigen, ingesleten gedragspatronen. Je kunt alleen soepel schakelen tussen leiderschapsstijlen als je je eigen belemmeringen herkent.

#4. De effectiviteit van het team vergroten

In de meeste teams heerst wel iets wat de samenwerking minder soepel maakt. Afspraken worden niet nagekomen, er vindt schutting-gooien plaats, er wordt niet voldoende gecommuniceerd. Verwachtingen of doelen botsen en individueel succes gaat voor teamsucces. Herkenbaar?

Elk team bestaat uit mensen met ieder hun eigen waarden en wensen. Hoe een team zich gedraagt en presteert, is dan ook afhankelijk van het gedrag van de individuen in dat team. Vaak schort een goede teameffectiviteit aan wederzijds begrip en vertrouwen in elkaars kunnen. Daarom is het belangrijk om met het hele team te kijken naar ieders unieke bijdrage, maar ook naar de overlap. Wat zijn de collectieve waarden en verwachtingen binnen het team? Vanuit daar kun je met elkaar verder bouwen.

#5. Duidelijkheid scheppen over verwachtingen

Zonder heldere verwachtingen is het heel lastig de doelen te bereiken die de organisatie stelt. Voor jou als manager betekent dit het volgende: je moet de verwachtingen van het hoger management doorvertalen naar concrete doelen voor het team. Maar ook je eigen verwachtingen helder overbrengen naar boven én beneden. En serieus luisteren naar de verwachtingen van je medewerkers.

Dat begint bij het bespreekbaar maken van de verwachtingen. Te vaak blijven deze onuitgesproken en doen mensen aannames, waardoor er teleurstelling of zelfs een conflict ontstaat. Stel daarom vragen, vraag door en vul niets voor de ander in. Vervolgens spreek je resultaten met elkaar af en vergeet je natuurlijk niet alle betrokkenen te informeren. Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het belangrijk te blijven communiceren over de voortgang.

Maak een vliegende start

Krijg een goed beeld van jouw rol en positie als leidinggevende. In onze leiderschapstrainingen ontwikkel je alle skills die je nodig hebt. Kijk bijvoorbeeld eens bij de trainingen Beginnen met leidinggeven, Situationeel leidinggeven en Agile leiderschap.

Alle leiderschapstrainingen

Lees verder

Interview Pathé: Werken aan persoonlijke groei in de bioscoop

Ruim 1800 medewerkers op 28 locaties met een heel duidelijk doel: de film moet draaien en de bezoekersbeleving moet top zijn. Voor Pathé ligt daar de prioriteit. Hoe zorg je er binnen die kaders voor dat medewerkers de ruimte krijgen zichzelf te ontplooien? Zeker als het verloop relatief groot is? HR-adviseur Bartjan Top over het HR-beleid bij de marktleider in de Nederlandse bioscoopwereld.

'Wij zijn geen organisatie die alleen maar gericht is op hiërarchisch doorgroeien.'

De grootste groep medewerkers van Pathé is de Service Employees. Dat zijn de mensen die je tegenkomt als je naar de film gaat. Zij heten je welkom, beantwoorden vragen, verkopen lekkernijen en houden de boel spik en span. 1450 mensen, veelal studenten die een bijbaan bij de bioscoop hebben. Hoe investeer je in deze doelgroep in de periode dat zij werkzaam zijn voor je organisatie?

Kwaliteit als leerdoel

Bartjan Top vindt dat een lastig vraagstuk. ‘Wij investeren in iedereen met praktische trainingen. Dat is het punt niet. Mensen die bij ons gaan werken, volgen allemaal een onboardingstraject. Je moet praktische kennis hebben over veiligheid en sociale hygiëne. Iedereen moet weten hoe je moet handelen bij een calamiteit. We zijn immers een organisatie in de vrijetijdssector met bijna 16 miljoen bezoekers per jaar. En we hechten veel waarde aan de kwaliteit van onze service, de omgang met bezoekers. Elke medewerker wordt getraind in hospitality, in de gastvrijheid naar onze bezoekers toe.’

Ontwikkeling gaat verder dan een baan

‘Veel van onze Service Employees zijn studenten. De realiteit is dat een groot deel van hen na hun studie vertrekt. Maar zij zijn wel het visitekaartje van onze organisatie. En het zou geweldig zijn als zij een positieve werkervaring overhouden aan de tijd dat ze bij Pathé hebben gewerkt. Goed werkgeverschap houdt wat mij betreft ook in dat je meedenkt met jonge mensen over hun ontwikkeling. Als je daar in enige mate in bij kunt dragen, bijvoorbeeld met taken die aansluiten bij een studierichting, dan zou dat volgens mij echt bijdragen aan de employer branding.’

Digitaal leren als toekomstperspectief

De ambitie om daar in enige vorm invulling aan te geven is er wel, maar dat is niet van de een op de andere dag georganiseerd. ‘We zijn echt volop bezig met de doorontwikkeling van ons HR-beleid, maar we hebben iedere dag een servicebelofte waar te maken. In drukke tijden is het niet altijd mogelijk intensief bezig te zijn met de individuele ontwikkelbehoefte van al onze medewerkers. Wellicht dat digitale leermogelijkheden ons daar in de toekomst bij kunnen helpen. Daarin kan ieder voor zich invulling geven aan zijn leerbehoefte en trainingen volgen die bij hem of haar passen. Maar zover zijn we nog niet.’

Bezoekersbeleving blijft mensenwerk

In het verlengde van het digitale trainingsaanbod: Hoe ga je als bioscoop om met digitalisering? Steeds meer standaard taken kunnen geautomatiseerd worden. Bartjan: ‘Ja, dat is zeker waar. We hebben tegenwoordig ATM’s staan waar je zelf een kaartje kunt kopen. De taak van filmoperateurs, waarbij de film nog handmatig in de projector werd gehangen, is vervangen door digitale systemen. Maar we verkopen niet alleen film. We zorgen voor een beleving.

En daar heb je echte mensen voor nodig. Wij willen dat je je welkom voelt. Oogcontact hebt als je binnenkomt. En als je zoekende bent, dat een host je opmerkt en helpt. Als de film niet goed is, dan kijk je ons daar niet op aan. Maar als de service belabberd is, dan kies je een volgende keer waarschijnlijk voor een andere bioscoop.’

Waardevol  cadeau meegeven

In feite geef je medewerkers dan iets heel belangrijks mee in hun persoonlijke ontwikkeling. Sociale contacten en het omgaan met bezoekers zijn natuurlijk zaken waar je je hele leven nog mee te maken krijgt. Bartjan: ‘Daarom trainen we daar ook op. We hebben onlangs een training georganiseerd met Wouter Verkerk, een van de bekendste horecatrainers van Nederland. Hij houdt mensen echt een spiegel voor. Wat voor impact heeft een bepaalde houding en hoe ervaar jij het als iemand zijn best voor je doet? Hij doet dat met veel humor, maar de kernboodschap is serieus. Heel waardevol dat soort sessies.’

Zelf ervaren, zelf kiezen

‘Verder laten we onze Managers Service (teamleiders, red.) en theatermanagers tijdens hun inwerkperiode op verschillende locaties werken, zodat zij kunnen ervaren wat de verschillen zijn. Voor hen is er een opleidingskalender ontwikkeld. Hierop staan 14 externe trainingen en een aantal intern georganiseerde trainingen. Met die trainingen werken we aan de ontwikkeling van onze competenties: leiden, managen, verwelkomen, verrassen, samenwerken en waarmaken. We laten de mensen vrij in welke trainingen ze willen bijwonen.’

Pilot met een traineeship

Ambitie loont wel. Als je duidelijk laat zien dat je er alles uit wilt halen wat erin zit, zijn er veel kansen bij Pathé. Bartjan: ‘We zijn dit jaar gestart met een pilot. Een traineeship voor Managers Service. We hebben daarvoor een aantal mensen geselecteerd waarbij we veel groeipotentie zagen en die onder andere een goede beoordeling hebben gescoord. Dat zegt iets over hoe je je werk doet. We leiden hen op om een vervolgstap te kunnen maken. Bijvoorbeeld als theatermanager. Maar ook groeien naar een bredere functie op het hoofdkantoor is een optie. Als de pilot succesvol is, dan willen we vaker een traineeship organiseren.’

Niet per se de ladder op

Ook hiervoor geldt dat de organisatie nog enigszins zoekende is. Er zijn momenteel 28 bioscopen en niet iedere high potential kan doorgroeien naar een functie als theatermanager, omdat er niet voldoende posities beschikbaar zijn. ‘We zijn daar ook open en eerlijk over. Wij zijn geen organisatie die alleen maar gericht is op hiërarchisch doorgroeien. Maar dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn. Sommige mensen gaan werken op het hoofdkantoor. Anderen willen gewoon beter worden in wat ze altijd al deden. Daar is natuurlijk niets mis mee.’

Persoonlijke groei als mens

Too many chiefs, not enough Indian. De ingrediënten voor een slechte Western. Ook een organisatie kan niets met die verdeling. Zeker niet binnen een filmtheater waar fysieke, praktische taken de kwaliteit maken of breken. Je hebt handjes nodig. Bartjan: ‘En vrolijke gezichten van klantgerichte toppers. Het is natuurlijk onzin dat persoonlijke groei inherent is aan de hoogst haalbare functie. Werken bij Pathé is werken aan je persoonlijke groei. Als medewerker, maar vooral ook als mens.’

Aan de slag met talentontwikkeling

Benieuwd hoe je talentontwikkeling in jouw organisatie kunt vormgeven? Ontdek de mogelijkheden en laat je vrijblijvend adviseren.

Meer over talentontwikkeling

Lees verder

Eyeopener #2: ‘Veranderingen kun je jezelf makkelijker maken’

Wie kent het niet? Je neemt je voor iets in je werk of leven te veranderen. En gedurende 3 weken pak je je ingesleten patronen genadeloos aan. Maar voordat je het weet, let je een keer minder goed op en sluipt het oude gedrag er weer in. Dat kan ook anders, bedacht onze blogger Freek van Kraaikamp.

Samen met mijn vriendin was ik er even tussenuit, lekker met zijn tweeën naar de Italiaanse zon. Ons weekje vakantie in Sicilië valt als volgt samen te vatten: weinig zon en veel regen. Veel in de auto gezeten en weinig gedronken. Ik noem zo’n vakantie ‘een harde reset’. Niets doen en veel praten. Even kijken waar ik sta in mijn relatie, op het werk en in het leven in zijn algeheel. Na zo’n week kom ik altijd terug met de mooiste plannen; ik ga alles anders doen. Maar terug in Nederland blijkt dat dan toch vaak moeilijker dan gedacht en voorgenomen.

Hardnekkig falen

In de dagelijkse praktijk blijkt het ingesleten gedrag toch hardnekkiger dan in de mediterrane zon gedacht. Zo wil ik meer sporten, minder bankhangen in de avond, iets met meditatie gaan doen en minder (blijven) drinken. Die combinatie lijkt me goed voor mijn algehele ease of mind. Alleen het vervelende hieraan is: dit neem ik me haast na iedere vakantie voor. En dat lukt me haast nooit, of in het beste geval een paar weken.

Ergens op een Siciliaans terrasje had ik het met mijn vriendin over het veelvuldig falen van mijn goede voornemens. Waarom ik het wel wil, maar het toch vaak niet lukt. Waarom wint Netflix het van de sportschool? Waarom wint het biertje het van de Radler? En waarom Instagram ik in bed, in plaats van dat ik nog even ga mediteren?

Binnen handbereik

Eigenlijk is het antwoord simpeler dan ik had gedacht. Alle dingen die ik niet wil doen vereisen weinig inzet. Al die rottige dingen zijn binnen handbereik en on demand. Netflix op de chrome cast en ook nog eens 24/7 beschikbaar. Ik woon in een straat waar het kroeg-kebab-cafetaria-percentage misschien wel het hoogste is van heel Noord-Holland. En waar ik ook ben, Instagram is altijd binnen handbereik.

En in die laatste woorden zit de oplossing misschien wel besloten: binnen handbereik. Alles wat slecht is, kost geen moeite, in tegenstelling tot het gezondere alternatief dat veel meer inzet vereist. Zo kost het niet alleen energie om een patroon te doorbreken, maar ook om die vrijgekomen tijd op een andere manier in te vullen. Daarom heb ik direct na mijn vakantie een aantal dingen in actie gezet.

Slimme alternatieven

Zo heb ik altijd al een stille droom gehad om te leren schaken. Deels ingegeven door het feit dat mijn vriendin altijd geluk heeft met spelletjes (iets wat zij vurig bestrijdt). Om het schaken de strijd van Netflix te laten winnen, hebben we een online schaakcoach in de arm genomen. Hoe tof is dat? Leren schaken van een prof, aan je eigen keukentafel. Hoeven we de deur ook niet uit.

En in plaats van dat ik door weer en wind naar een zweverige meditatiesessie moet fietsen, met mensen waar ik niet op zit te wachten, mediteer ik tegenwoordig met de Headspace app. Zo mediteer ik waar en vooral wanneer ik dat zelf wil. Bij een sportschool op een steenworp afstand probeer ik mijn conditie weer een beetje op peil te krijgen. En na een grondige proefsessie heb ik eindelijk alcoholvrij bier gevonden dat ik wel lekker vind. De hele koelkastlade ligt er inmiddels mee vol. Binnen handbereik dus.

Praktisch nadenken

Op deze manier hoop ik mijn minder productieve en vooral ingesleten patronen te doorbreken. Niet alleen wil ik ermee stoppen, maar ik leg er ook een on demand alternatief voor in de plaats. Natuurlijk Netflix ik nog als ik er zin in heb, uiteraard Instagram ik mezelf soms nog in slaap en drink ik ook nog wel eens een nachtje bier tot ik erbij neerval. Maar door het alternatieve gedrag een stuk dichterbij te halen, hoop ik minder snel terug te vallen in dat oude vertrouwde patroon.

Soms is verandering geen vergezicht, maar ook gewoon heel praktisch nadenken.

Lees verder

Het antwoord op stress en hectiek

Het werk moet niet alleen af, het moet ook goed. Die mix van prestatiedruk en werkdruk is niet echt de lekkerste cocktail. Je merkt dat je sneller bent afgeleid, voelt je opgejaagd en verliest het plezier in je werk. Wat nu? Dit artikel geeft antwoord.

Om op een goede manier met stress om te gaan, is het belangrijk om over voldoende hulp- en energiebronnen te beschikken. Mindfulness is zo'n (bewezen effectieve) hulpbron. En ook eentje die te trainen is!

Als je mindful bent, kun je rustig blijven in hectische en lastige situaties. Je laat het werk beter los, kunt je accu weer opladen en houdt je energieniveau op peil. Zo wordt werken leuker en kun je beter presteren. Zelfs in alle drukte. Het geheim?

Omgaan met automatische reacties

Mindfulness creëert ruimte om te kiezen voor effectief gedrag, in plaats van je te laten leiden door belemmerende impulsen en gewoontes. Dat begint met je bewust zijn van de gedachten en gevoelens die zich aandienen in stressvolle situaties. Zonder deze te veroordelen of direct proberen op te lossen. Door die bewustwording schiet je minder snel in ineffectieve patronen en kun je beter omgaan met je automatische stressreactie.

Hoe je brein je tegenwerkt

Uit je automatismen blijven en doelgerichte keuzes maken, is verre van eenvoudig. Het vraagt aardig wat oefening en zelfinzicht. We zijn nu eenmaal gewoontedieren. Ons brein werkt vooral op de automatische piloot, want we krijgen dagelijks veel prikkels te verwerken.

Door gebruik te maken van ingesleten patronen, kan je brein zich met minimale inspanning staande houden. Zonder automatismen zou je brein al snel overwerkt raken en niet meer kunnen functioneren. En juist omdat je brein ze nodig heeft, zijn gewoontes zo hardnekkig. Alleen zijn ze niet allemaal even goed voor je.

Het gevaar van de actiestand

Wij mensen zijn gewend om in de actiestand te springen bij een negatieve ervaring. Je wilt het oplossen, en het liefst nu. Je brein bedenkt snel hoe de situatie zou moeten zijn en hoe je het kunt beïnvloeden. Het piekeren over oplossingen kan je compleet gaan beheersen. Want: je hebt niet overal invloed op en kunt niet alles veranderen.

De actiestand is daarom handig voor praktische, technische en intellectuele taken waar je invloed op hebt. Het helpt je alleen niet bij het oplossen van situaties die je niet of nauwelijks kunt veranderen. Hier heeft het nadenken over hoe het zou moeten zijn juist een tegendraads effect. Je voelt je erdoor alleen maar ongelukkiger en vecht tevergeefs tegen de situatie.

Gevoelens laten zich niet wegdrukken

Met hulp van mindfulness kun je in de zijnstand raken. In die staat wil je niets veranderen, maar accepteer je de situatie en de gevoelens en gedachten die daarbij horen. Je merkt dingen op zoals ze zijn, zonder te (ver)oordelen. En kijkt ernaar vanaf een afstandje, zodat het je minder raakt en je impulsen niet met je op de loop gaan.

Maar als ongewenste gewoontes zo hardnekkig zijn en we gewend zijn in de actiestand te springen, hoe doorbreek je dit dan? Creëer doelgericht aandacht voor wat er nu is en gebeurt. Door gewoon te zijn. Neem de tijd om je gedachten en gevoelens te laten bezinken en te relativeren. In die tijd van bezinning kun je rustig al je opties overwegen. En met je volle verstand kiezen hoe je op een bepaalde situatie reageert.

De keuze is aan jou

De oplossing is simpel. De uitvoering vergt veel oefening. Het begint met de tijd nemen voor bewustwording. En als het een keer niet lukt, dan probeer je het in de volgende situatie gewoon nog eens. Mindfulness betekent leven en werken met aandacht. En om dit te doen, moet je trainen. Maar voor je het weet heb je deze levenshouding te pakken en ervaar je meer rust, plezier en succes. 

Wat mindfulness je oplevert

  1. Je herkent stresssignalen en gaat hier bewuster mee om.
  2. Je laat je minder afleiden door prikkels en impulsen.
  3. Je herkent patronen die je belemmeren waardoor zelfregie toeneemt.
  4. Je gaat makkelijker uitdagingen aan en wordt flexibeler door doelgerichtheid.
  5. Je voelt je minder geleefd en bent meer in control.
  6. Je bent meer in balans en ervaart meer rust. 
  7. Je kunt dingen makkelijker loslaten en je maakt je minder zorgen.
  8. Je verbindt je echt met anderen doordat je bewust aandacht aan ze besteedt. 

Grip op je stress

Een hoge werk- en prestatiedruk. Continue veranderingen. Een enorme hoeveelheid prikkels elke dag. Het begint z'n tol te eisen: je voelt je gestrest en geleefd. Zoek je een manier om dit tij te keren? Kijk dan eens bij onze mindfulnesstrainingen.

Bekijk de trainingen

Lees verder

Comfort, de remmende factor

Ik had een mooie functie, binnen een prettige organisatie, met een goed salaris. Toch schreef ik mijn ontslagbrief. Waarom? Ik merkte dat ik vastroestte. Indutte. Van Dubai verhuisde ik naar Londen om mijn MBA te halen. Meubels naar de opslag en het vliegtuig in. Ineens stond mijn leven op z’n kop. Een eenvoudige keuze? Nee. Maar ik was hongerig naar uitdaging en wist dat ik daarnaar moest luisteren.

Het was een flinke stap buiten de comfortzone. Je weet wel, de plek waar mensen en organisaties echt kunnen groeien. Wie voor veiligheid gaat, krijgt tenslotte altijd dezelfde oplossingen. Dezelfde resultaten. En dat terwijl we geen controle hebben op hoe (snel) de wereld om ons heen verandert, welke klantvragen en technologieën er ontstaan, hoe de arbeidsmarkt zich moet hervormen.

Wat er gaat komen? Niemand heeft een glazen bol. Maar we maken het onbekende ingewikkelder dan het is. We hebben namelijk wél invloed op onze mate van wendbaarheid en veerkracht. En precies dat kenmerkt een futureproof medewerker in een langlevende organisatie.

‘Wie voor veiligheid gaat, krijgt altijd dezelfde oplossingen en resultaten.’

Geef medewerkers daarom de vrijheid zichzelf te versterken, zelf antwoorden te vinden en nieuwe oplossingen te verzinnen voor uitdagingen die we niet kunnen voorspellen. Het resultaat: slagvaardige en gelukkige medewerkers. Niets mooiers dan mensen die zichzelf overtreffen en op vrijdagmiddag in de auto stappen met het gevoel dat ze echt iets bereikt hebben die week.

De comfortzone verlaten is lastig. Mensen hebben een driver nodig. Die kan uit henzelf komen, maar ook uit jou als leider of HR(D)-professional. Ik heb bijvoorbeeld een heldere afspraak gemaakt met collega’s: ‘Alsjeblieft, trek aan mijn mouw als je ziet dat ik voor gemak ga en niet het beste geef. Ik beloof je dat ik niet boos word.’ Sindsdien geven collega’s sneller feedback, wat mij scherp houdt. En hetzelfde doe ik graag voor hen.

Hoe je de regie bij medewerkers neerlegt, de valkuilen vakkundig vermijdt en ook jouw eigen rol bijstelt? Het begint bij het doorbreken van je eigen comfortzone. Verschillende organisaties en experts delen hun ervaring in Sterkmakers Magazine, een gratis e-magazine over eigen regie, zelfredzaamheid en persoonlijk leiderschap. Ik hoop dat dit je inspireert! Ga je de uitdaging aan?

Samer Rashid
Directeur Persoonlijke Kracht

Lees gratis Sterkmakers Magazine #1

Durf jij de touwtjes uit handen te geven? De organisatie ontwikkelt, verandert. Je gelooft in je mensen, dus leg je de regie waar die thuishoort: bij de medewerkers. Waar te beginnen? Hoe creëer je meer zelfredzaamheid en eigenaarschap? Hoe pakken anderen dat aan? Dat en meer ontdek je in ons nieuwe online Sterkmakers magazine.

Naar het e-magazine

Lees verder

Leuker werk ligt voor het oprapen

Je gaat nog net niet met totale tegenzin naar je werk. Maar als je naar collega’s kijkt, zie je hen fluitend de dag doorkomen. Of in ieder geval met een goede balans van plezier en uitdaging. Dat wil jij ook! Er zijn verschillende knoppen waaraan je kunt draaien, ook in je huidige baan.

Knop #1. Onderzoek wat jou drijft

Ieder mens heeft zijn of haar eigen setje waarden. Dingen die je belangrijk vindt. Als jouw waarden in je werk onvoldoende aangesproken worden, gaat het wringen. Je werk raakt dan niet je intrinsieke motivatie. Hoe zou je werk eruit kunnen zien als je jouw waarden er wel in kwijt kunt? Welke stappen moet je zetten om daar te komen? Je aanmelden voor een project bijvoorbeeld of vaker samenwerken met die ene enthousiaste collega.

‘Maar dat kan toch niet zomaar?’ Bij de meeste organisaties is er wel degelijk ruimte om zelf de regie te pakken en het net even anders te doen. Binnen de kaders van je functieprofiel of zelfs erbuiten. Belangrijk is om de dialoog erover te voeren met je manager en eventueel collega’s. Je werkgever is erbij gebaat als jij doet wat je waardevol vindt. Zij krijgen er tenslotte een medewerker voor terug die slagvaardiger, gemotiveerder en proactiever te werk gaat. Meer werkplezier leidt automatisch tot betere prestaties.

Knop #2. Benut je talenten beter

Er zit meer in je dan eruit komt. Je bovengrens wordt tenslotte steeds hoger omdat je bijleert, verder ontwikkelt en nieuwe ervaringen opdoet. Wij mensen halen voldoening uit onze werkzaamheden als we het steeds een stukje beter doen dan voorheen. Sterker nog, het versterken van je talenten is bewezen effectiever dan proberen datgene waar je minder goed in bent te verbeteren.

Als je van een 7 een 9 maakt, bereik je meer dan wanneer je met veel moeite en gemopper een 4 verandert in een magere 6. Natuurlijk moet je soms je zwakkere punten verbeteren omdat die je simpelweg te veel belemmeren in het dagelijkse leven. Maar over het algemeen kun je je maar beter focussen op waar je al goed in bent. En dat uitbouwen. Hoe meer je jouw talenten aanboort, hoe meer plezier je werkzaamheden geven.

Knop #3. Verander oude denk- en gedragspatronen

Je hebt zo je belemmeringen. Ingesleten patronen in je gedachten of gedrag die voorkomen dat je de top van je kunnen bereikt. En die er ook voor zorgen dat je werk lastiger en/of minder leuk wordt dan nodig is. Dat is heel menselijk, maar je hoeft je hier niet zomaar bij neer te leggen. Door je patronen in kaart te brengen en je ervan bewust te zijn op het moment dat je erin schiet, creëert dat ruimte om betere keuzes te maken.

Wanneer een belemmerende routine het overneemt, is het dus belangrijk om even pas op de plaats te maken. En te observeren wat er gebeurt. Vanuit die bewustwording kun je bedenken: welke gedachte of welk gedrag gaat me helpen in deze situatie? Wat is een effectievere reactie? Vraag ook hulp aan anderen als je dit lastig vindt; zij kunnen je goed een spiegel voorhouden.

Knop #4. Verstevig je vaardigheden

Door nieuwe vaardigheden te leren, word je een betere versie van jezelf. Het resultaat? Je kunt handiger omgaan met situaties of mensen die jij als ingewikkeld ervaart, overwint je uitdagingen en bereikt makkelijker je doelen. Dat maakt het werk leuker, want: minder gedoe. En als er wel gedoe is, kun je daar beter mee omgaan.

Ook kun je misschien nieuwe taken oppakken of krijg je er verantwoordelijkheden bij waar je plezier aan beleeft. En als je continu leert en experimenteert, blijf je het verschil maken. Blijf je wendbaar en aantrekkelijk voor werk- en opdrachtgevers. Nu en in de toekomst. In een tijd van digitalisering, robotisering en automatisering toch niet geheel onbelangrijk!

Knop #5. Verbeter je energiebalans

Wat vreet energie op jouw dag? En wat geeft energie? Als dit uit balans is, heeft het direct gevolgen voor je werkplezier. Ook als je thuis te veel verplichtingen hebt die energie zuigen, beïnvloedt dit hoe je je op het werk voelt. Het gaat dus om je integrale energiehuishouden. Energie ontstaat als je dingen doet die bij jou passen. En als er voldoende hulpbronnen zijn. Je moet tenslotte kunnen opladen, herstellen, ook tijdens het werk.

Luister daarom naar je behoefte om een mindful momentje te pakken in de buitenlucht, te kletsen aan het koffieautomaat of je inbox slimmer te beheren. Het is in de drukte van alledag niet altijd makkelijk om goed voor jezelf te zorgen en te voorkomen dat je geleefd wordt. Maar dat is wel erg belangrijk om niet je werkplezier te verliezen door een overdaad aan stress en werkdruk.

Waar wacht je nog op?

Grijp de kans jezelf te versterken met een training, opleiding of coaching  bij Schouten & Nelissen. En maak een persoonlijke groei door waar je nog jaren van profiteert. Benieuwd waar jouw ontwikkelkansen liggen en welke leervorm bij jou past? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag op weg met vrijblijvend advies.

Vraag advies aan

Lees verder

Word regisseur van je werk en leven

Je wilt wat. Maar de juiste stappen zetten om daar te komen? Ho maar. Van ‘morgen begin ik echt’ tot ‘ik heb het al zo druk’. Met dit stappenplan zet je jezelf over die bedriegende smoesjes heen en bereik je datgene wat je eindeloos bleef uitstellen met een stevige portie daadkracht.

Stap #1. Ontdek wat je tegenhoudt

Het begint direct met de lastigste stap. Namelijk onderzoeken wat aan de basis van je smoesjes ligt. Dat vraagt om een open blik in de spiegel over je belemmeringen, je angsten, je diepste verlangens. Reflecteer op de reden waarom je tot dusver niet in beweging bent gekomen. En probeer je ogen niet af te wenden als het spiegelbeeld je niet bevalt. Eerlijk zijn naar jezelf, daar draait het om.

De meeste redenen voor uitstel zijn terug te leiden naar angst of een verkeerde motivatie. Angst om te falen, fouten te maken, te verliezen wat je op dit moment hebt (‘zo slecht is het nu ook weer niet’). Misplaatste motivatie kan belemmerend werken, omdat je misschien een doel nastreeft waarvan je denkt dat het zo moet of hoort. Of iets wat een ander graag wil, maar waar jij zelf stiekem minder belang aan hecht. 

Stap #2. Onderzoek de rol van je brein

Ook is er de kwestie van je brein. Een doel in de toekomst is voor je grijze massa niet urgent. Daarnaast gaat het brein liever voor instant gratification (nu Netflixen) dan voor een langetermijnplanning (nu in de avonduren studeren om over een jaar een carrièremove te kunnen maken). De beloning van je doel bereiken is te ver weg, terwijl de beloning van bankhangen direct komt. Je hiervan bewust zijn, biedt kansen om met een grote boog om deze valkuil heen te lopen.

Stap #3. Geef jezelf richting

Heb je helder wat jou blokkeert? Dan ga je bepalen waar je precies naartoe wilt. Neem echt even de tijd voor deze stap om tot de kern door te dringen. En voor jezelf te bepalen wat jou inspireert, wat je interne drijfveren zijn. Waar ga je sneller van lopen? Wat geeft jou energie en plezier? Hoe ziet je werk en leven eruit als je je doel bereikt? En wat heb je nodig om daar te komen? Die vragen sturen je in de juiste richting.

Denk groot, maar maak wel tussenstappen. Anders verlies je direct de moed om te veranderen en besluit je brein dat Netflixen toch echt belangrijker is.

Stap #4. Benut en versterk je talenten

Je weet nu welke kant het op moet. Tijd om daadwerkelijk stappen te zetten. Verandering is een proces en bereik je niet liggend op de bank. Je hebt je kwaliteiten nodig om persoonlijk te groeien en af te koersen op jouw stip aan de horizon. En daarin ook tempo te maken. 

Dat begint met onderzoeken wat je talenten zijn. Waar ben je goed in? Hoe kun je die kwaliteiten benutten onderweg? Het vraagt ook om vertrouwen dat die talenten je zullen ondersteunen en verder helpen. En mogelijk heb je nog een slag te slaan in het ontwikkelen van je talenten. Door jezelf te versterken, vergroot je jouw gereedschapskist aan hulpmiddelen. Oefenen, leren en experimenteren zijn daarbij sleutelwoorden.

Stap #5. Kies voor een andere mindset

Anderzijds heb je ook valkuilen of beperkingen. Die je juist zullen tegenwerken. Je daarvan bewust zijn, is belangrijk. Vanuit zelfinzicht kun je betere keuzes maken op het moment dat je in een valkuil terecht komt. Je creëert ruimte om niet te reageren vanuit een oud en ongewenst patroon, maar om bewust voor ander, helpend gedrag te kiezen. Bedenk daarbij ook wat je kunt leren van ervaringen uit het verleden.

Een belangrijke rol hierbij hebben je gedachten. Denk niet: ‘ik kan dit niet’. Maar liever: ‘ik kan dit nóg niet.’ En onderzoek welke vaardigheden je nodig hebt om je belemmering te overwinnen.

Stap #6. Houd de energie erin

De weg van A naar B gaat met tegenslag en geluksmomenten. Dat is gevaarlijk, want voor je het weet haak je af bij een portie pech. De oplossing? Een klassieker: zorg dat je jouw stip op de horizon voor je blijft zien (visualiseer!) en knip de weg ernaartoe op in concrete en tastbare stappen. Op die manier is het minder overweldigend om je doel te bereiken, je hoeft tenslotte niet van A rechtstreeks door naar Z.

Wacht niet af, kom in actie

Je kunt verandering afwachten op de plek waar je je nu bevindt. Of je kunt aan de slag gaan en zelf de regie nemen in je werk en leven. Je potentie benutten en je skills versterken, zodat je slagvaardige keuzes kunt maken en gaat voor wat je echt wilt. Benieuwd waar jouw ontwikkelkansen liggen en welke leervorm bij jou past? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag op weg met vrijblijvend advies.

Vraag advies aan

Lees verder

Eyeopener #1: ‘De weg van A naar B is niet slechts een hinderlijke onderbreking.’

We willen allemaal wel een doel bereiken, ergens naartoe groeien. Zo ook onze blogger Freek van Kraaikamp. Maar daarbij loopt hij structureel tegen een probleem aan. ‘Ik heb een einddoel voor ogen en daar wil ik nu zijn. Nog liever gister dan vandaag. Die mentale spagaat drijft me af en toe tot waanzin.’

Het zonnetje scheen, we zaten ergens op een terras. Zij dronk rosé, ik een spa rood. We bestelden een charcuterie, wat ik stelselmatig een charcuterie weiger te noemen. En dus gewoon steevast een vleesplankje blijf bestellen. We praatte over het leven, zoals je doet op zo’n eerste zomerse terrasdag. Terwijl de mensen langsliepen, keek ik voor me uit. ‘Ik zit weer in zo’n tussenfase, en ik haat tussenfases.’

Mentaal afscheid

Een tussenfase, dat verdient een korte uitleg. Zo wonen wij in een appartement in hartje Amsterdam. Een mooi appartement, maar met wat lichtelijk achterstallig onderhoud en daarnaast slaat de drukte ons 24/7 om de oren. Dan ga je dus om je heen kijken om iets te kopen. Wat op zichzelf staand in Amsterdam al een uitdaging is, laat staan als je zzp’er bent.

Dan beland je dus in een tussenfase. Mentaal neem je afscheid van je appartementje, en je sorteert langzaam voor op je eerste koophuis. Jouw droompaleis. Alleen daar ben je nog niet. Want terwijl je uitkijkt naar iets nieuws, woon je nog in de oude situatie. Dat is iets wat ik dus slecht trekt, heel slecht zelfs.

Nog niet zo ver

Nog zo een. Ik heb op het moment twee eigen ondernemingen. Een eigen bureau voor loopbaancoaching en sollicitatietraining, en een fenomenaal uit de hand gelopen ‘passie project’. Een eigen merk van waaruit ik schrijf, kleding ontwerp en eigen media maak. Geweldig om te doen, maar niet geweldig rendabel. Het vreet tijd en energie en geeft vooral veel plezier terug.

Alleen kan ik van dat ‘plezier’ de hoge huur in mijn Amsterdamse appartementje niet betalen. Dus beland ik hier ook in een tussenfase. Er moet weer meer tijd in de coaching en de trainingen. En die tijd moet uiteindelijk weer gaan renderen in keiharde euro’s. Euro’s die straks de hypotheek van mijn droompaleisje moeten gaan betalen. Alleen, daar ben ik nu nog niet.

Het oude is stom

Dan beland je dus op twee vlakken in een ‘tussenfase’. En op wat voor vlakken. Huis en werk, dan blijft er verder dus weinig meer over. Ik dank god op mijn blote knieën dat mijn relatie stabiel is, anders zou ik waarschijnlijk helemaal gek worden. Want wat er vervolgens in mijn hoofd gebeurt, is allesbehalve fraai.

In een tussenfase doe ik namelijk twee heel vervelende dingen. Omdat ik mentaal al afscheid begin te nemen van de oude situatie, wordt deze alleen maar vervelender. Het appartement lijkt met de dag kleiner te worden en de binnenstadse herrie alleen maar luider. Hetzelfde gaat op voor mijn bedrijven. Het oude is stom, het nieuwe is goed. Een contraproductieve en vooral stierlijk vervelende eigenschap. Ik maak het op deze manier alleen maar rotter voor mezelf.

Tunnelvisie

Om het allemaal nog lastiger te maken, worden de eindbestemmingen alleen maar rooskleuriger. Ik heb een einddoel voor ogen en daar wil ik nu zijn. Nog liever gister dan vandaag, zullen we maar zeggen. Die mentale spagaat drijft me af en toe tot waanzin. En het vervelende aan de hele situatie is: ik doe het mezelf aan.

Wat ik in mijn hoofd doe, is van een gedroomd scenario een moetje maken. Het moet op mijn manier, zonder concessies, zonder tussenstappen. Er ontstaat dan een totale tunnelvisie in mijn hoofd. Ik wil van diep, donker zwart naar het maagdelijk wit. In plaats van dat ik rustig kijk waar mijn stappen liggen en of er tussenstappen mogelijk zijn. Ik wil alles, en wel nu meteen.

Hinderlijke onderbreking

Je zou zeggen dat iemand met twee eigen bedrijven en een semi-onrustig leven, wel om zou moeten kunnen gaan met verandering. Maar niets is minder waar. Ik hou van het einddoel, en niet de weg er naartoe. Maar ondertussen doe ik het mezelf allemaal aan. Ik zal moeten leren dat de weg tussen A en B, de weg tussen tussen heden en toekomst, ook een onlosmakelijk onderdeel van de verandering is. En geen hinderlijke onderbreking.

Ergens weet ik ook wel dat dat ik minder gehaast mijn einddoel moet willen bereiken. Om er maar een fikse open deur tegenaan te gooien. De reis is belangrijker dan het doel, of in ieder geval minimaal net zo belangrijk.

Lees verder

Van medewerkersonderzoek naar inclusief werkgeverschap

Diversiteit en inclusie zijn niet meer weg te denken uit het huidige HRM-discours. Een inclusieve organisatie geeft medewerkers met diverse achtergronden en identiteiten de ruimte om zichzelf te zijn, te werken en te ontwikkelen. Authenticiteit staat er hoog in het vaandel en medewerkers worden gewaardeerd om hun unieke bijdrage.

Er bestaan veel interventies om organisaties diverser en inclusiever te maken. Denk aan diversiteitsnetwerken, workshops, quota, en beleid rond werving en selectie. Een minder vaak genoemd instrument dat hiervoor kan worden ingezet is medewerkersonderzoek. Hoe kan medewerkersonderzoek bijdragen aan meer diversiteit en inclusie?

Medewerkersonderzoek als interventie

Medewerkersonderzoek meet niet alleen zaken als tevredenheid en bevlogenheid van medewerkers, maar ook hoe zij hun werk en werkomgeving beleven.

Waar zijn zij positief over? En waar lopen ze tegen moeilijkheden aan? Ontvangen zij voldoende steun van hun leidinggevende? Vinden zij jou een aantrekkelijke werkgever? Worden zij gehoord en gewaardeerd door anderen? In hoeverre ervaren ze werk-privébalans?

Die werkbeleving raakt aan zaken waar onderzoek al uitvoerig van heeft laten zien dat deze gelinkt zijn aan diversiteit en inclusie.

Andere perspectieven

Door vervolgens dwarsdoorsneden te maken – op basis van gender, leeftijd, enzovoorts – kunnen overeenkomsten en verschillen tussen verschillende groepen medewerkers opgemerkt worden. Ervaren mensen met een migratie-achtergrond minder waardering van hun leidinggevende? Ervaren mannen meer autonomie dan vrouwen? Ervaren ouderen minder ontplooiingsmogelijkheden dan jongeren?

Deze overeenkomsten en verschillen zien is stap 1. Stap 2 is dan dieper in deze resultaten te duiken. Bijvoorbeeld door aanvullend interview-onderzoek. Dit levert inzichten op die een ander perspectief geven op de organisatie. Hoe zijn verschillen te verklaren? Wat zeggen de verschillen over de organisatiecultuur of het HR-beleid? Vallen verschillen samen met machtsrelaties binnen de organisatie?

Inzicht, bewustzijn en verandering

Een inclusieve werkgever worden, vraagt om bewustzijn: van management, leidinggevenden en medewerkers. Bewustzijn start bij inzicht. En inzicht krijg je door onderzoek. Schouten Research ondersteunt jou graag met verdiepend kwalitatief onderzoek. Download de brochure, of neem direct contact op via research@sn.nl of +31(0)418 - 683 440.

Lees meer over medewerkersonderzoek

Lees verder

5 tips om te ontdekken wat je echt wilt

Je zit niet helemaal op je plek. Maar wat wil je dan wel? En hoe maak je de juiste keuzes? Ook na maandenlang wikken en wegen kom je er niet uit. Je hoofd en hart zijn het niet eens, je bedenkt allerlei bezwaren of vindt het maar lastig om tot de kern te komen door alle ruis op de lijn. Wat nu? In deze video helpen 5 experts je op weg.

Breng jezelf waar je wilt zijn

Wil je in actie komen en je (loop)baan veranderen? Maar twijfel je hoe? Denk dan eens aan persoonlijke coaching. Samen met je coach ontdek je wat jouw bloed sneller doet stromen. En hoe je dat kunt verenigen met je werk. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om de juiste keuzes te maken.

Lees meer

Lees verder