• Joyce Hardholt

“Als een medewerker achter zijn bureau blijft zitten, gebeurt er niks”

“O, werk je bij Schouten & Nelissen? Dan volg je zeker veel trainingen?” Mijn mededeelnemer keek me nieuwsgierig aan. Een terechte vraag, vond ik. Wij zetten ons dagelijks in voor de ontwikkeling van individuen en organisaties. Maar wat doen we om onze eigen mensen te versterken? Ik sprak met onze hr-afdeling voor een uniek kijkje achter de schermen bij Schouten & Nelissen.

Aan het woord zijn Natalina Pennacchioni (hr-manager) en Nathalie Lambers (hr-adviseur) van Schouten & Nelissen.

Persoonlijke ontwikkeling is voor ons natuurlijk een ‘thuiswedstrijd’. Hoe pakken jullie dit aan?
“We horen vaak van medewerkers: ‘dit is een snoepwinkel.’ Onze mensen kunnen deelnemen aan onze eigen trainingen en opleidingen. Daarnaast is er een bedrijfsschool, een onboardingtraject voor nieuwe aanwinsten en kunnen medewerkers vakinhoudelijke trainingen buiten de deur volgen. Maar dan hebben we het alleen over ‘officiële’ scholing.”

“Opleiden is maar een van de middelen om jezelf te ontwikkelen. Daarom stimuleren we ook dat medewerkers kennissessies organiseren, mag iedereen deelnemen aan inspiratiedagen en is er veel ruimte voor learning on the job. Job crafting vinden we minstens zo belangrijk: je loopbaan in eigen hand nemen en je werk zo vormgeven dat het aansluit bij je talenten en ambities.”

“Maar daarbij geldt: als je achter je bureau blijft zitten, gebeurt er niks. Job crafting moet wel vanuit de medewerker zelf komen. Er is heel veel mogelijk, maar die kansen moet je wel zelf pakken. Velen doen dat. Mensen komen hier werken juist vanwege de ontwikkelkansen. We horen vaak dat medewerkers daarom heel bewust voor deze organisatie kiezen.”

Niet iedereen zal even proactief zijn in zijn ontwikkeling. Hoe moedigen jullie die mensen aan?
“Onze taak als hr is mensen helpen om wat ze willen waar te maken. Het is belangrijk dat je jezelf in the picture zet. Zelf aankaart wat je ambities zijn. Sommigen hebben daarin inderdaad een duwtje nodig. Daar ligt voor ons en het management een mooie taak: signalen oppikken, in gesprek gaan met elkaar. Wat gaat jou helpen om nog beter te worden? Vanuit die gedachte hebben we ook een nieuwe beoordelingsstructuur ontwikkeld, gefocust op ieders talenten, met de medeweker in the lead. Dit gaat mensen ook stimuleren om meer regie te pakken.”

“Daarnaast is het aan de manager om met de medewerker te praten over zijn ontwikkeling. En dan niet alleen op de officiële momenten, want vaak ben je dan te laat. Maar bijvoorbeeld in een maandelijks overleg. Medewerkers zijn in the lead, maar dat weten ze niet altijd. De rol van de manager is zelfsturing aanmoedigen en hun mensen supporten in wat zij willen bereiken.”

Hoe kom je erachter wat een medewerker nodig heeft?
“Een open cultuur is belangrijk. Als een medewerker ergens tegenaan loopt, moet dat ‘veilig’ bespreekbaar zijn. Wij als hr adviseren managers over ontwikkelen, bevragen hoe het met het team en de mensen gaat. Het draait ook om signalen oppakken en met de medewerker in gesprek gaan. Zodra we weten dat mensen behoefte aan ontwikkeling hebben, kunnen we daarover meedenken.”

“Hr is het centrale punt voor ontwikkeling, maar we hebben niet altijd inzicht in de wensen van medewerkers. Daarom juichen we interne sollicitaties ook toe. Dan horen we wat de ambities zijn en ook als de medewerker het niet wordt, hebben we diegene wel top of mind en kunnen we hem of haar verder helpen.”

Wat gaat goed, wat kan beter?
“We zijn trots op de bedrijfsschool, omdat dat uitdraagt waar wij als organisatie voor staan, onze merkwaarden. Daarnaast hebben we het afgelopen jaar goede en ook grote stappen gezet door op vitaliteit te faciliteren. Onze mensen kunnen op kantoor sporten, een personal trainer geeft onder andere bootcampsessies en er is een fysiotherapeut in huis.”

“Waar voor ons nog werk aan de winkel is, is managers activeren. Jaarplannen maken met de medewerker wordt bijvoorbeeld niet voldoende gedragen. Dit wordt als last en niet als hulpmiddel gezien. Een ‘invuloefening’ om het maar zo te zeggen. Daarnaast kunnen we meer sturen op kennisdeling. Opvolgen wat een training heeft opgeleverd, stimuleren om dit met elkaar te delen en ook te sturen op een vervolg.”

Wat adviseren jullie andere hr’ers over het ontwikkelen van hun medewerkers?

“Bezuinig als laatste op opleiden! We horen vaak dat organisaties bang zijn om in mensen te investeren, want dadelijk zijn ze weg. Maar het is zó belangrijk om je medewerkers up to date te houden en te versterken. Je wilt dat mensen aangehaakt blijven in deze snel veranderende wereld. Zeker met de vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt is het cruciaal om de generaties van nu te ontwikkelen. Zodat er geen gaten gaan vallen in vaardigheden en kennis.”

Opleidingsbudget: hoe en wat?

Werkgevers bieden vaak een opleidingsbudget. Weet jij wel wat dat inhoudt en wat je ermee kan? En hoe overtuig je jouw manager om geld uit te geven aan jouw groei? Wij helpen je graag.

Lees meer over opleidingsbudget

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

  • Joyce-Hardholt
    Joyce Hardholt

    Tekstschrijver