• Onze redactie

Brainstormen en creatief denken in je uppie!

Creatief denken, out-of-the box, omdenken, leren ontsporen. Het zijn belangrijke tools om vooruit te komen. Zeker in een tijd waarin alles snel verandert en veel van je verwacht wordt. Maar hoe doe je dat? Je denkt regelmatig “en nu wil ik met iets origineels komen”, maar je leuke idee blijft uit. Herkenbaar? Ga eens brainstormen... in je uppie!

Samen of alleen?
Natuurlijk kan je voor creatief denken een brainstormsessie met anderen organiseren. Maar soms is dat best lastig. Omdat je collega’s druk zijn. Of misschien vinden ze brainstormen zelfs een beetje spannend. Maar hoe handig is het als je dit alleen zou kunnen? Brainstormen in je eentje kan! En is nog leuk ook.

Brainstormen onder de knie
Daarom ontwikkelden wij de training Brainstormen in één dag. Trainer en medeontwikkelaar van deze training Tijm Corporaal: ‘Heb je brainstormen in je eentje onder de knie? Dan kan je in hoog tempo veel ideeën bedenken. Nog leuker is dat je ideeën van betere kwaliteit zijn, zonder dat je hier andere mensen voor nodig hebt!’

'Kwantiteit is de basis voor kwaliteit'
Volgens Tijm een hele logische uitspraak als het gaat om brainstormen: ‘Een kok die kan kiezen uit 40 gerechten die hij beheerst, kan gemakkelijker een verrassend goede maaltijd maken dan een kok die maar uit 10 gerechten kan kiezen. Zo werkt het ook met ideeën. Ben je in staat er 40 te bedenken? Dan is de kans groter dat er een goed idee bij zit. En door sommige minder sexy ideeën anders of gedeeltelijk te combineren, kan vaak een nog krachtiger voorstel naar boven komen.’

Tips voor brainstormen in je eentje:
Train jezelf in het denken over alternatieven met deze methode. Het is een leuke oefening van Tijm voor brainstormen in je eentje:

#1. Brainstorm over alternatieven
Doe dat met alledaagse voorwerpen. Stel je ziet een brillenkoker liggen. Dan is een leuke vraag… waar zou ik die brillenkoker ook voor kunnen gebruiken in plaats van voor mijn bril? Bedenk snel zoveel mogelijk alternatieven. Hoe gekker hoe beter!

#2. Bekijk het eens vanuit een andere invalshoek
Zoek naar meer antwoorden vanuit een andere invalshoek. Als je kijkt naar alle onderdelen van de brillenkoker, wat zou je dan nog meer kunnen doen? Verzin nog eens een aantal ideeën.

#3. Wat valt je op tijdens je brainstorm?
Als je naar de uitkomsten van je brainstorm kijkt, wat valt je dan op? Als bijvoorbeeld veel uitkomsten erop neer komen dat je iets in de brillenkoker doet, laat dat aspect dan eens los in je volgende sessie. Alles mag, maar verzin nu eens ideeën waarbij je niks in de brillenkoker doet!

Kijk eens naar de ideeën die je na een paar rondes brainstormen op papier hebt staan! Waarschijnlijk al een heleboel. Door deze soms gekke alternatieven te bedenken, ben je feite een out-of-the-box aan het denken. Voer nu eens dezelfde oefening uit met jouw vraagstuk als onderwerp. Succes!

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

  • Onze redactie