Dagboek van een uitsteller – Joyce [deel 1]

Het leek zo leuk. De manager bij wie ik een idee had gepitcht, stuurde me door naar de tekentafel. “Maak maar een voorzet.” Op een soort roze wolk verliet ik de meeting. Maar nog geen maand later bungelt die mooie uitdaging ergens onderaan mijn to-do list. Wat ging er mis? Om mijn uitstelgedrag te overwinnen houd ik 3 weken een dagboek bij van mijn ervaringen. Lees hier de kick-off.

Vlinders en bromvliegen
Je kent het wel. Die vlinders in je buik als je iets nieuws gaat doen. Die vlinders voelde ik ook na de meeting met de manager. Maar naast die vlinders fladderden ook een paar luide en vervelende bromvliegen. Toen ik enthousiast ‘ja’ zei tegen deze klus had ik namelijk geen rekening gehouden met mijn twijfels. Ben ik hier wel ‘zwaar’ genoeg voor? Kan ik dit wel? Hoe ga ik dit aanpakken? De invulling was namelijk helemaal aan mij. Veel vrijheid, maar geen duidelijke richting.

Kleur bekennen
Stap 1 was informatie opzoeken. Zoals altijd als ik me even geen raad weet, was Google mijn vertrouwde vertrekpunt en klikte en scrolde ik door verschillende methodes. Dat luchtte op en daardoor kreeg ik weer zin. Maar zodra ik een methode had gekozen, begon het uitstellen. Stap 2, de vertaling maken naar deze opdracht en mijn organisatie, bleek namelijk toch wel tricky. Ik vond het lastig om kleur te bekennen. En dat hield me tegen om er echt in te duiken. 


Op dit moment staat er alleen een ruwe schets op papier. Ik hik ertegenaan omdat ik nog steeds zoekende ben en hoop op die ene briljante ingeving. Ondertussen vind ik het wél leuk om te doen en leer ik er veel van. Maar omdat het buiten mijn comfortzone ligt, merk ik dat ik snel voor de gemakkelijkste weg kies: de opdracht uitstellen en klussen waar ik bekender mee ben prioriteit geven.

Hoe nu verder?
Daarom doe ik 21 dagen lang mee aan Stop met smoesjes. Om mezelf een spreekwoordelijke schop onder de kont geven. Om meters te gaan maken. Maar ook om uit te vinden wat mijn uitstelgedrag triggert. Is het een gevalletje uitstellen vanwege een te hoge zelfopgelegde lat? Of zit uitstellen als het wat lastiger wordt in mijn systeem, is dat erin gesleten als gewoonte?

Dat hoop ik uit te vinden met dit dagboek. Ik hoop ook dat je iets hebt aan mijn ervaringen van de komende tijd. En dat we allebei ons uitstelgedrag gaan overwinnen!

Mijn doel na 21 dagen 
Een lijn voor deze opdracht uitstippelen, heldere afspraken met stakeholders maken en tijd vrijmaken om eraan te werken (en dat dan ook écht doen natuurlijk!)

Lees deel 2 

Stop met smoesjes
Ga jij ook echt de stappen zetten om je doel te bereiken? Stop met smoesjes en ga samen met ons uitstelgedrag te lijf in 21 dagen.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!