Dagboek van een uitsteller – Joyce [deel 2]

“Verandering begint met bewustwording,” aldus Anje-Marijcke van Boxtel over het overwinnen van je uitstelgedrag. Mooi, bewustwording kan ik tenminste afstrepen. Maar goed ook, want verder kwam er deze week weinig van mijn doel terecht. Van planningsproblemen tot paniek om een spoedklus: ik werd genadeloos ingehaald door de realiteit.

Bekijk de Powersessie van Anje-Marijcke van Boxtel: Veranderen vereist bewust beginnen.

Doel of voornemen?
De week begon voor mij met een realitycheck. Ik dacht oprecht dat ik alles had om mijn doel na te najagen: drive (ik vind het belangrijk) en ambitie (ik wil het echt). Maar de illusie van die goede basis lag snel in duigen.

Ook ik was namelijk met open ogen in een valkuil gelopen. Was mijn ‘doel’ wel een echt doel? Of een vrijblijvend voornemen? Je raad het al: dat laatste en daardoor mist de urgentie. Dat is ook te merken. Mijn probleem is niet enthousiasme, maar dóórpakken en ervoor gaan.

Een overvolle agenda
Daarom besloot ik mijn doel eerst concreet te maken voordat ik de volgende stap zou zetten. Om een heldere lijn uit te stippelen en ook de verwachtingen te managen, naar mezelf én anderen. Dus, agenda open en inplannen maar…

Dat klonk goed in theorie, alleen werd ik licht misselijk van alle afspraken en to-do’s deze week. Hoe ging mijn uitstelgedrag overwinnen daarin passen? Dat doe je niet even snel-snel, daar heb je een moment van bezinning voor nodig. Maar was tijdgebrek weer een van mijn smoesjes of een reëel probleem?

Waan van de dag
Ik had simpelweg geen tijd om daar óók mijn hoofd over te breken. Maar ik was niet van plan om nú al de mist in te gaan. Dan maar een onhandige startweek, ik verzette een paar meetings die wel konden wachten, herschikte mijn agenda en blokte tijd in voor mijn doel.

Opgelost, dacht je? Die tijd werd razendsnel gekaapt door een spoedklus. Ja, ik liet me leiden door de hectiek van de dag, waardoor ik toch mijn doel weer uitstelde. Om dat nog een beetje goed te maken, focuste ik me op het laatste moment nog snel op een paar quick wins…

Het resultaat na week 1:
✓Als bewustwording de eerste stap is, dan heb ik die stap tenminste wél gezet.

Daarnaast heb ik geleerd dat wij mensen onbewust dingen die we lastig vinden vermijden. Ook ik ga vaak voor de gemakkelijkste weg: die lastige opdracht nog éven voor me uit schuiven. Als ik er vándaag maar niet mee hoef te dealen.

Ook heb ik me gerealiseerd dat ik het wél graag wil, hoe tricky ik de opdracht misschien ook vindt. En dat ik er graag mijn steentje aan wil bijdragen, maar dat ik anderen nodig heb als stok achter de deur.

Daarom heb ik een afspraak ingeschoten met een stakeholder om samen heldere afspraken te maken over de invulling van de opdracht.

Mijn doel is niet SMARTI waardoor het te vrijblijvend is en ik daardoor andere dingen prioriteit geef.

De opdracht zelf is blijven liggen de afgelopen week. Ik heb me laten leiden door wat er op het moment suprême gebeurde.

Volgende week volgt er een nieuwe update. Ik hoop dat jij met een goed gevoel kan terugkijken op je eerste week. Nog niet begonnen? Je kan elke dag starten. Want het is waar: het begint allemaal met die eerste stap!

Lees deel 3

Stop met smoesjes
Ga jij ook echt de stappen zetten om je doel te bereiken? Stop met smoesjes en ga samen met ons uitstelgedrag te lijf in 21 dagen.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!