De essentie van Co-Active Coachen

Ongebreideld talent

Coaching is een jong vak dat internationaal flink in ontwikkeling is. Een sterke methode die de laatste jaren ook in Nederland erg in opmars is, is Co-Active Coaching. Zowel ervaren coaches als beginners in het vak die met de methode in aanraking komen, zijn unaniem enthousiast. Hoe komt dat? Wat maakt Co-active coachen zo uniek?

Door: Anje-Marijcke van Boxtel, Caroline van Hoogstraten en Bas Arends

Stevig fundament in de positieve psychologie

Nadat wij onze opleiding van het Coaches Training Institute voltooid hadden, zijn we met elkaar om tafel gaan zitten omdat we aangenaam verrast waren over de impact die Co-Active Coaching op ons had. Wat maakte dat we als doorgewinterde trainers en coaches met een psychologenachtergrond zo betoverd waren door deze Amerikaanse methode?

Wat ons alle drie het meest getroffen had, was de enorme energie die Co-Active Coaching genereert, vanuit de focus die de methode op het potentieel van mensen en niet op hun belemmeringen legt. Dit verklaarde een deel van onze betovering, maar maakte ons tegelijkertijd wantrouwig. Want wordt coachen ook effectiever als je je focus verlegt? En wat onderscheidt Co-Active Coachen van Ratelband-achtige hypes in coachingsland? Is dit niet de zoveelste methode die ‘instant-verlichting’ belooft?

Antwoorden op deze vragen vonden we niet in de weinig expliciete theoretische onderbouwing van de methode. Wel bij effectstudies uit de positieve psychologie en bij derde generatie cognitieve gedragstherapieën...

Het hele artikel lezen? Download hier het artikel 'De essentie van Co-Active Coachen' (PDF)