• Onze redactie

De sleutel tot succes: zelfdiscipline

Succes komt niet alleen door geluk. Hard werken, eindeloos lang trainen, totale focus, risico’s nemen en doorzettingsvermogen zijn winnende ingrediënten. Er bestaat een vaardigheid om je doel te bereiken: 'zelfdiscipline'.

Waarom zou je zelfdiscipline willen hebben? Wat levert het je op? Wat is het probleem als je het niet hebt? Zelfdiscipline is de troef voor het behalen van betere resultaten. Deze eigenschap hangt niet alleen af van de tijd of periode, het is ook afhankelijk van het onderwerp waarop zij betrekking heeft.

Zelfdiscipline is een complex begrip. We kunnen het soms wel en daarna minder hebben. Ook kunnen we het op een aantal gebieden sterk ontwikkeld hebben en op andere gebieden minder. Als we onze zelfdiscipline willen verbeteren, moeten we het probleem bij de wortel, stap voor stap, aanpakken.

Zelfdiscipline, een way of life

Zelfdiscipline is een gewoonte die niet geschikt is voor copy-paste. Hoe gedisciplineerd je ook bent in een bepaald aspect van jouw leven, dat is nog geen garantie dat het je in een ander aspect even goed lukt.

Zelfdiscipline is dan ook meer dan een techniek die je jezelf aanleert en daarna op welk gebied dan ook toepast. Het is eerder een way of life die jou de vaardigheid en motivatie geeft. Om telkens als jij het belangrijk vindt gedrag te vertonen dat je helpt om je doel te bereiken.

In vijf stappen meer zelfdiscipline

#1. Formuleer een doel

Zonder een duidelijk omschreven doel houd je geen enkele goede intentie vol. Denk dan ook goed na over de doelstellingen, schrijf ze op en herlees ze de volgende ochtend. Sta je er nog steeds 100% achter?

#2. Onderzoek wat je onderliggende motivatie is

Om te voorkomen dat je naar excuses zoekt is het belangrijk dat je onderzoekt wat je onderliggende motivatie is.

#3. Vertaal je doel naar concrete acties

Splits je doel op in kleine haalbare taken die je in je agenda kunt inplannen. Zelfdiscipline verbeter je namelijk niet in één keer, maar door kleine, doelgerichte overwinningen.

#4. Do it!

Het uur van de waarheid: werk taken af die je helpen om je doel te bereiken. Vergeet niet, de ontspanning na de voltooiing van je taak voelt zo veel beter dan de ontspanning die je beleeft als je een taak uitstelt.

#5. Evalueer en stuur bij

De kans is klein dat alles direct perfect verloopt. Stel jezelf daarom (blijvend) de vraag waarom je een bepaalde doelstelling wilt halen.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

  • Onze redactie