• Onze redactie

Deze 6 dingen bepalen of jij overtuigend overkomt

Wil je gehoord worden en anderen overtuigen? Dan heb je niet alleen een sterk verhaal nodig. Het is ook belangrijk dat je dat verhaal goed overbrengt. Ontdek hoe je jouw overtuigingskracht verbetert.

Leestijd: 3 minuten

#1. Vraag feedback

Je overtuigingskracht ontwikkelen begint met weten hoe je overkomt. Daar kom je maar op één manier achter. Door feedback te vragen. Wat ziet de ander en wat doet dat met hem? De ander heeft vast tips of adviezen waarvan je kunt leren.

Vind je feedback vragen spannend? Bedenk: eventuele kritiek is meestal goedbedoeld. Het is geen aanval op jouw persoon, maar een kans om te ontwikkelen. En wees vooral mild naar jezelf. Je hoeft niet perfect te zijn.

#2. Kies gedachten die jou helpen

Je hebt zelf een keuze in wat je denkt. Betrap je jezelf op een belemmerende gedachte (zoals "ze luisteren toch nooit naar mij"), stel deze dan ter discussie. Klopt de gedachte wel? Of is hij irrationeel?

Kijk vervolgens of je 'm kunt vervangen door een helpende gedachte ("als iemand me in de rede valt, vraag ik vriendelijk of ik even mag uitpraten"). Dit heeft meteen effect op hoe jij je voelt. Ook ben je alerter en kun je bewuster handelen.

#3. Zorg dat je lichaamstaal jou ondersteunt

Voor meer overtuigingskracht ga je bewust krachtiger staan of rechtop zitten. En articuleer goed, met voldoende volume. Praat liever iets te langzaam dan te snel, zodat anderen je goed kunnen volgen en je zelfverzekerd overkomt. Via oogcontact leg je verbinding met de mensen om je heen.

Voel je je onzeker of nerveus? Dat is vaak te zien. Het helpt om uit te spreken dat je het spannend vindt. Daardoor ontlaadt de spanning.

#4. Ken je standpunt

Om overtuigend over te komen, helpt het om je zegje paraat te hebben. Denk daarom na over jouw mening of visie. Waarop baseer je het? Hoe steekhoudend is het?

Door deze argumenten te formuleren, win je aan overtuigingskracht. Zorg dus dat je goed voorbereid een gesprek of meeting ingaat. Dan word je minder snel overruled door anderen.

#5. Luister actief

Om te overtuigen moet je luisteren? Ja! Door goed te luisteren kun je écht met elkaar in gesprek en praat je niet langs elkaar heen. Luisteren doe je niet door je mond te houden, maar door te willen begrijpen wat de ander beweegt.

Geef hem dus echt de ruimte om zijn verhaal te doen (niet onderbreken!). En vul vooral niets in voor de ander, omdat je al denkt te weten waar het verhaal heengaat. Vat samen wat hij heeft gezegd. Op die manier check je of je hem goed begrepen hebt en voorkom je miscommunicatie.

#6. Stel open vragen

Begrijp je de ander of zijn referentiekader niet, dan kun je daarnaar vragen. Ook dit draagt bij aan het ontwikkelen van je overtuigingskracht. Het voorkomt dat je aannames doet die niet kloppen en langs elkaar heen gaat praten.

Maar let op! Gesloten vragen stel je vaak vanuit je eigen ervaringswereld. Ook grijp je bij gesloten vragen snel mis op de essentie en blijft het antwoord oppervlakkig. Je krijgt dus meer informatie als je open vragen stelt. Bijvoorbeeld: "Hoe ben je tot dit idee gekomen?", "Wat maakt dat je er zo over denkt?", "Waarop baseer je dit?"

Werk aan je assertiviteit

Leer opkomen voor jezelf en laat zien wat jij in huis hebt. Want er zit veel meer in jou dan eruit komt! Met deze adviezen en inzichten helpen we jou graag om assertiever te worden.

Wil je een stap verder zetten?

Wij helpen je graag. Bekijk populaire assertiviteitstrainingen of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met een van onze opleidingsadviseurs.

Bekijk assertiviteitstrainingen

Opleidingsadvies aanvragen

  • Onze redactie