• Joyce Hardholt

Dit schema maakt prioriteiten stellen makkelijker

Je mailbox barst uit zijn voegen, de opdrachten stapelen zich op en je weet even niet waar te beginnen. Dit schema helpt je de juiste keuze te maken.

Eisenhower ontwikkelde een schema om prioriteiten stellen makkelijker te maken. Hiermee zie je in een oogopslag wat belangrijk is en waar je je nog even niet druk om hoeft te maken. Zo kan je beter kiezen welke taken je het eerst oppakt.

Het Eisenhower-schema ziet er zo uit:

Is de opdracht wel spoed en wel noodzakelijk?

Dan kan je er veilig vanuit gaan dat dit topprioriteit heeft. Het is belangrijk om dit direct op te pakken.

Is de opdracht wel spoed maar niet noodzakelijk?
Wees alert bij deze opdrachten. Want waarom is het urgent, als het niet belangrijk is? Moet het echt nu? Kan iemand anders het oppakken? In plaats van meteen in actie te komen, kan het misschien ook anders geregeld worden.

Is de opdracht niet spoed maar wel noodzakelijk?

Deze opdrachten horen bij je baan en zijn ook belangrijk voor de lange termijn. Je kan ze het beste op een vast moment inplannen. Waak ervoor dat spoedjes deze taken niet ondersneeuwen, want dan hoopt het werk zich op.

Is de opdracht niet spoed en ook niet noodzakelijk?
Deze klus is het helemaal niet waard om je druk over te maken. Wat doet deze opdracht eigenlijk op jouw bureau? Kijk of je hem terug kan geven of kan overdragen aan een collega.

Smoesjes om niet te kiezen

- Ik kan niet kiezen, alles is belangrijk
- Kiezen is zinloos, het loopt toch anders
- Maar ik wil het graag allemaal zélf doen
- Ik kan het echt niet maken om ‘nee’ te zeggen of dingen uit te stellen
- Ik heb het geprobeerd, maar het lukt toch niet
- Mijn baas/collega’s stellen het niet op prijs
- Iemand moet het toch doen?

Verder met timemanagement?
Met een training timemanagement leer je keuzes maken, plannen en rust inbouwen. Liever een boek lezen? Dan is De tijd van je leven een aanrader voor jou.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

  • Joyce-Hardholt
    Joyce Hardholt

    Tekstschrijver