• Onze redactie

Doen wat je écht wilt: zo krijg je dat voor elkaar!

Gaan voor wat je echt belangrijk vindt. Dat klinkt geweldig, maar gebeurt niet vanzelf. Zoals je voor een goed figuur meer nodig hebt dan een dieet, zo heb je voor passie in je werk meer nodig dan een theorie.

Een blijvende verandering vereist een aanpak die bij je past én doorzettingsvermogen. Kijk niet alleen naar belemmeringen, maar vooral naar je potentieel. Dat is een positievere insteek en je bereikt er ook meer mee.

Door de focus te richten op wat je belangrijk vindt, ontstaat een andere mindset. Je krijgt een wijdere blik, durft meer risico te nemen. Daardoor kom je tot creatievere oplossingen en benut je jouw talenten beter.

Wanneer ben je op je best?

Met deze visie, gebaseerd op positieve psychologie, voeren de trainers van Schouten & Nelissen intakegesprekken waarbij ze weliswaar bespreken waar je ‘last van hebt’ en wat je leervraag is, maar vooral komt jouw kracht op tafel.

Ze stellen vragen zoals: Wanneer ben je op je best? Waar kom jij je bed voor uit? Zo wordt duidelijk wat jij graag doet en welke dingen je kennelijk belangrijk vindt. Daaruit komt een set waarden die bij je passen.

Toewijding en verantwoordelijkheid

Een projectmanager die op intakegesprek kwam voor een assertiviteitstraining ontdekte al pratende dat toewijding en verantwoordelijkheid essentiële waarden voor hem waren. Hij wilde toegewijd vader zijn én projecten succesvol afronden.

Maar hij had ook grote moeite om nee te zeggen. Daardoor kwam hij zowel privé als op het werk steeds vaker klem te zitten. Door zijn ambities helder te benoemen zette de projectmanager een belangrijke volgende stap.

Kompasnaald

Je ambitie gaat leven wanneer je je voorstelt hoe je zou zijn als je voor honderd procent je waarden na zou leven. Hoe praat je dan? Hoe zie je er dan uit? Dat beeld is wat je voor ogen houdt, waar je kompasnaald naartoe wijst.

Zo stelde de projectmanager zich een ontspannen man voor, die prioriteiten stelt en om half zes de auto instapt om samen met de kinderen te kunnen eten. Hoe gedetailleerder het beeld, hoe beter.

Korte termijn

Om dichter bij je ideaalbeeld te komen moet je belemmeringen overwinnen. Kortetermijndenken bijvoorbeeld. Van nature willen mensen hun kortetermijndoelen realiseren en teleurstellingen vermijden. Deze neiging zit in de weg wanneer jij je gedrag duurzaam wilt veranderen.

Stel dat je wilt afvallen. Dan is een kroketje bij de lunch meteen lekker, terwijl je een slank lijf pas over een half jaar kunt bereiken. De projectmanager had de neiging om allerlei taken op zich te nemen en confrontaties te vermijden.

Door de training ging hij zich concentreren op wat hij belangrijk vond: tijd met zijn kinderen doorbrengen én goed werk afleveren. Hij maakte zijn ambitie belangrijk en ging aan de slag met delegeren en agendabeheer.

Krachtige keuzes

De crux zit in krachtige keuzes maken. Er zitten groeven in je manier van denken en doen, waar je makkelijk in blijft hangen. Het is belangrijk om ook daar gerichte aandacht aan te besteden. Door je belemmeringen te (h)erkennen en kracht te putten uit wat je echt wilt, kom je uit oude patronen en maak je grote stappen.

Trainers en andere deelnemers kunnen daarbij een steun zijn. De projectmanager die zo bang was om mensen teleur te stellen, kreeg van zijn groepsgenoten te horen: ‘Hee, weet je nog? Je wilt je kinderen zien opgroeien!’

Daar kreeg hij enorm veel energie van, hij kon het ‘nee-zeggen’ makkelijker aan. Om gedragspatronen te veranderen moet je echt gefocust blijven op je nieuwe manier van doen, het inslijpen in je dagelijkse routine.

Als een trein

Werken vanuit je belangrijke waarden zorgt voor een enorme positieve boost. Als je het eenmaal toepast, ga je als een trein. Je bent gemotiveerd, doet een sterk appèl op je talenten en laat je minder door negatieve emoties van de wijs brengen.

Natuurlijk, het gaat met vallen en opstaan. Gedragsverandering vraagt om dóen en experimenteren. Maar pak je het gedegen aan, dan kun je blijvend op een fijnere, betere en gelukkigere manier werken. Je zult versteld staan van jezelf!

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

  • Onze redactie