Door deze valkuilen komt jouw droom niet uit

Waarom lukt het anderen wel hun droom te vervullen, terwijl de jouwe nog altijd in de ijskast staat? Waarschijnlijk omdat zij deze 7 valkuilen wisten te ontwijken. Wees getroost, met hulp van deze tips ben jij de volgende die de champagnefles open trekt.

#1. Je droom in drievoud vastleggen

Onderweg naar de eindstreep krijg je beslist nieuwe inzichten en ideeën. Het is dan ook normaal dat je droom of delen ervan veranderen. Of dat blijkt dat je beter een andere weg kunt nemen.

Je plannen bijstellen is oké. Als je terug naar de tekentafel gaat, kan je jouw doel blijven aanscherpen en dichterbij jezelf en wat je echt wilt komen. Jij groeit immers als mens en je dromen veranderen mee.

#2. Luisteren naar je afkeurende stemmetje

Jezelf pushen is goed. Succes komt immers niet gratis aangewaaid. Maar jezelf verwijten maken is onconstructief. Bedenk dat elk stapje er een is en ook de volgende in gang zet. Veel doelen zijn voor de lange termijn en gaan dus net zo langzaam vooruit als de rij voor de paspoortcontrole.

Door ook je kleine successen te vieren komt er dopamine vrij. Hierdoor blijf je gemotiveerd om de finish te halen, in plaats van jezelf te verwijten dat je er nog niet bent.

#3. Weigeren in de spiegel te kijken

Tegenslag kan de schuld zijn van andere mensen, de maatschappij of het lot. Maar het is ook belangrijk je eigen aandeel toe te geven. Daar leer je van en dan kan je het in de toekomst anders doen.

Ook wanneer het wél lekker gaat, mag je jezelf een blik in de spiegel gunnen. Voor een welverdiend schouderklopje. Weet waarom het op rolletjes loopt, zodat je die inzichten kan gebruiken voor de rest van de weg naar jouw droom.

#4. Het op de lange baan schuiven

Zelfs wanneer we iets heel graag willen, denken we vaak dat nu niet het juiste moment is. Liever wacht je op meer tijd en energie, een volle bankrekening, meer ervaring. Je belooft jezelf dat het er later echt van gaat komen. Als de omstandigheden beter zijn.

Een realitycheck. Nú is het enige moment dat je zeker weet dat je stappen kunt maken om jouw droom te laten uitkomen. Wie weet of je later wel de kans krijgt?

#5. Op het droge willen blijven

Om iets te bereiken moet je uit je comfortzone komen. Dat is onzeker en kan je tegenhouden om ervoor te gaan. Risico’s nemen maakt je kwetsbaar. Mogelijk verspil je jouw tijd, geld en energie, want falen kan ook.

Is dat het waard? Om die vraag te beantwoorden, kan je bedenken hoe het zou zijn om je droom terug in de ijskast te zetten. Voelt dat verkeerd, dan is jouw droom het waard om na te jagen.

#6. Je afvragen of dit het wel is

Misschien ben je bang dat jouw droom in de realiteit tegenvalt. Accepteer die mogelijke teleurstelling. Dan heb je het maar wel mooi geprobeerd en hoef je later geen spijt te hebben.

Het is ook goed om te weten dat living the dream ook weer gewoon wordt. De euforie en geluk zakken onvermijdelijk weer naar een normaal niveau.

Maar het mooie is: je kunt de lat weer hoger leggen. Je leven houdt niet ineens op en er komen beslist nieuwe dromen op je pad. Zo groei je juist.

#7. Hangen aan ‘goede raad'

Mensen helpen elkaar graag en daar hoort ook ongevraagd advies bij. Het loont om hier uit te halen wat voor jou relevant is. Maar beter is het om gericht hulp te vragen aan de voor jou juiste mensen. Tenslotte is het jouw droom en hoe je het aanpakt is helemaal aan jou.

Bedenk ook dat anderen je misschien willen beschermen voor een mislukking. Dat is goed bedoeld, maar als zij hun onzekerheid op jou projecteren kan dat je belemmeren. Ook dan kan je maar beter je eigen plan trekken.

Aan de slag!

Streef je dromen na en leef vanuit jouw eigen waarden, talenten en ambities. In de training Krachtige keuzes leer je jouw ideale (loop)baan vorm en inhoud te geven.

Bekijk de training