Duurzame inzetbaarheid. Meer doen met minder mensen

Anneriken van Delft is Projectleider Projecten en New Business bij Máxima Medisch Centrum in Eindhoven. Ze staat voor een grote uitdaging, nu de zorgsector de gevolgen van de vergrijzing begint te voelen. Hoe geeft haar organisatie invulling aan het begrip duurzame inzetbaarheid? Johannes de Geus, senior adviseur bij Schouten & Nelissen, interviewt een bevlogen projectleider met één belangrijk advies: kies je focus.

Máxima Medisch Centrum is een topklinisch ziekenhuis met vestigingen in Eindhoven en Veldhoven. Het ziekenhuis telt 3.300 medewerkers, waaronder veel parttimers. De locatie Eindhoven is ingericht voor planbare zorg en bij de locatie Veldhoven ligt het accent op spoedeisende en hoogcomplexe zorg.

Anneriken van Delft houdt zich bezig met de personele bezetting van de beide locaties, met het oog op de toekomst. Daarbij houdt ze rekening met ontwikkelingen zoals automatisering, de veranderende zorgvraag en bezuinigingen.

De zorgsector is één van de sectoren met dreigende personeelstekorten. Dat heeft niet alleen gevolgen voor werving, maar ook voor de bestaande personeelspopulatie. Herken je dat binnen jouw organisatie?

‘Ontgroening wordt een probleem. Crisis of niet, er komen minder mensen op de arbeidsmarkt. We ervaren nu al een personeelstekort, met name voor de operatiekamers en anesthesie-afdeling. Daarnaast hebben we te maken met vergrijzing. Ons personeel doet zwaar werk, dus we proberen de oudere medewerkers te ontzien.

'De jongeren zijn gewend te jobhoppen en ze zijn flexibel'

Daarmee moeten we oppassen dat de druk op de jongeren niet te groot wordt. We moeten meer doen met minder mensen, dus moeten we creatief zijn. Voorheen konden we oudere medewerkers luwtefuncties aanbieden, bijvoorbeeld in de backoffice, maar die functies zijn grotendeels verdwenen.’

Je schetst de problematiek bij Máxima Medisch Centrum helder. Zoals vaak bij duurzame inzetbaarheid gaat het niet om één specifiek probleem, maar om enkele samenhangende problemen. Hoe vertalen jullie dat naar beleid?

‘Het is een strategisch thema en de basis van ons HR-beleid. We doen al veel op dit gebied, maar nu nog versnipperd. Het komende jaar willen we duurzame inzetbaarheid gebruiken als strategische kapstok om thema’s als competenties, gezondheid en motivatie onder te bundelen.

Zo kunnen we leidinggevenden met één programma faciliteren om alle onderwerpen rondom de inzetbaarheid van de medewerker bespreekbaar te maken. Dat is overzichtelijker en het geeft meer houvast om onze strategische doelen te realiseren. We streven naar minder ziekteverzuim, een sterk beleid voor strategische personeelsplanning en betere gesprekken tussen leidinggevende en medewerker.’

Meer lezen? Download het volledige artikel Meer doen met minder mensen (PDF) uit het magazine mens@org van Schouten & Nelissen.