• Joyce Hardholt

Geen zin? Probeer dit eens

Geef het maar toe: ook op jouw to-do list staan een paar dingen waar je écht geen trek in hebt. Of ze nou saai, moeilijk of spannend zijn, die taken stellen we graag een dagje uit. We maken onszelf wijs dat het er morgen wél van komt en dan makkelijker zal gaan. Maar je weet eigenlijk wel beter, toch? Hoe overwin je jouw tegenzin en kom je verder?

Tijd- en energievreter
Eerst is het goed om je te bedenken hoeveel tijd en energie je tegenzin kost. Je piekert over de taaie klus, bedenkt honderden smoesjes en praat goed waarom het best kan wachten tot morgen. Hij hangt boven je hoofd terwijl je met andere (leukere) dingen bezig bent. Waar je niet eens écht van kan genieten, omdat die vervelende klus aan je geweten knaagt. Terwijl je hem in de tijd dat je aan het uitstellen was misschien al had kunnen klaren. Dan was je er vanaf geweest en kon je je zonder schuldgevoel richten op andere dingen.

Zo kom je in actie
Dus wat dan? De beste manier om met tegenzin te dealen is dit: stop met denken en begin gewoon. Dat klinkt natuurlijk makkelijker dan het is. Want waarschijnlijk heb je het in je hoofd heel groot gemaakt. Dan kan het helpen om de klus op te delen in hapklare brokken. Na die eerste hap mag je even lekker een kop koffie halen of Facebook checken. Zo wordt de drempel om te beginnen lager en zet je jezelf in beweging.

Kleine stap, groot resultaat
Je zult zien dat je de ergste tegenzin kwijt bent na de eerste stap. Dan blijkt het wel mee te vallen. Of ben je opgelucht dat je eraan begonnen bent. Want dat je er mentaal zo mee bezig bent zonder dat je iets bereikt, is veel erger dan het ongemak van de vervelende klus ook werkelijk aanpakken. 
Kom dus in actie en ervaar hoe het vanzelf gemakkelijker wordt. De taken die nu op je liggen te wachten, kun jij straks mooi afvinken op je to-do list. 

Stop met smoesjes
Wil je jouw droom waarmaken? Stop met smoesjes en ga samen met ons jouw uitstelgedrag te lijf in 21 dagen. Met een gratis mini-cursus helpen we jou om de finish dit keer wél te halen. Laat je inspireren en ga voor jouw droom!

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

  • Joyce-Hardholt
    Joyce Hardholt

    Tekstschrijver