• Onze redactie

Goede voornemens? Ons brein zegt ‘nee’

Minder alcohol, stoppen met roken, afvallen… Goede voornemens, vergeet ze maar. Ons brein zegt uiteindelijk toch ‘nee’ en we blijken onszelf vaak op de verkeerde dingen in het leven te richten. Ga jij dit jaar écht voor een Gelukkig Nieuwjaar? Denk dan eens na over het volgende.

Reken af met jouw gatekeeper
Wij mensen zijn gewoontedieren. Willen we veranderen? Dan komt daar meer bij kijken dan we denken. Onze hersenen draaien in principe op een automatische piloot. Eentje die uitstekend vliegt op onze gewoontes en patronen. Aan de ene kant mooi, want over het algemeen functioneren we prima op deze trouwe piloot.

Maar deze gewoontes veranderen? Daar is geen urgentie voor. Althans dat vindt ons brein. Want als we een patroon willen doorbreken moet de hersencapaciteit worden aangeboord. Ons hoofd houdt daar niet van. De hersenen krijgen dagelijks al genoeg input om te verwerken en zitten niet te springen om ‘extra werk’. Puntje bij paaltje: de gatekeeper in ons hoofd houdt verandering tegen.

Zwaktes te lijf
Alsof dat al niet genoeg is: we saboteren onze voornemens ook op een andere manier. Dit komt omdat zij vaak op een zwakte zijn gegrond. Je vindt jezelf bijvoorbeeld ongezond of onwetend en wilt daar iets aan doen. Je gaat ervoor om van een onvoldoende een zesje te maken. Hoe hard je je best ook doet, het is ontzettend moeilijk (of zelfs onmogelijk) om er een negen van te maken. Is ‘middelmatig’ alle moeite wel waard? Laat je jezelf hierdoor niet te veel (af)leiden door wat eigenlijk niet belangrijk is? Kijk eens naar excellerende mensen, en hun bedrijven, bijvoorbeeld. Zij zijn niet begonnen met de vraag: ’Waar ben ik niet zo goed in, Wat zal ik eens bij gaan leren? Dan kan ik daar leuk een zaak in beginnen…’

Hoe ga je voor een gelukkig nieuwjaar?
Dit alles wil niet zeggen dat veranderen niet wenselijk of uitgesloten is. Nee, supergoed dat je gemotiveerd bent om een verandering in gang te zetten. Alleen de vraag is: focussen we ons niet té veel op dingen die beter kunnen? Er zijn ook andere knoppen waar je aan kan draaien. Namelijk je concentreren op je sterke punten. Je waarden. Die dingen, die je echt belangrijk vindt in het leven.

Dat klinkt in eerste instantie nogal tegendraads misschien. Je hoeft toch niet te sleutelen aan wat goed is? Een monteur gaat ook geen soepel draaiende motor uit elkaar halen. Maar bedenk eens wat er gebeurt als je van een zes een negen maakt.

Bedenk eens…
…hoe zou jouw leven eruitzien als je dat wat je echt belangrijk vindt ook werkelijk ruimte geeft? Hoe kun jij dan zijn? Welke talenten kun je daarvoor inzetten en uitbouwen? Als je met deze vragen aan de slag gaat, ga je voor goud! Je laat je niet langer (af)leiden door wat eigenlijk niet belangrijk is. Je laat vage onrust en onlust achter je, je (her)vindt je eigen authentieke kracht en je vergroot je werkplezier.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op de boeken van onze Uitgeverij Thema. Namelijk: Goud van Anje-Marijcke van Boxtel en Aveline Dijkman en Hoe haal ik het beste uit mezelf? van Ursela van Stekelenburg.

Fluitend naar je werk
Wat je doelen ook zijn, plezier hebben in je werk is belangrijk om goed te kunnen functioneren. Hoe staat het met jouw werkplezier? Ga jij fluitend naar je werk? Ontdek hoe je eigen regie houdt op je werk(plezier).

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

  • Onze redactie