• Onze redactie

Heb jij de juiste mindset om te groeien?

Iedereen heeft ze: gaten in je kennis en vaardigheden. Gelukkig zijn er mogelijkheden in overvloed om die gaten te vullen. Hulp vragen, trainingen volgen en boeken lezen bijvoorbeeld. Helemaal goed! Maar nog belangrijker: hoe is jouw mindset? Hoe je erover denkt, beïnvloedt jouw ontwikkeling. Ontdek in dit blog of jij de juiste mindset hebt en hoe je die kan veranderen.

De psychologie onderscheidt twee overtuigingen die jouw ontwikkeling sturen: fixed mindset en growth mindset. Oftewel: de statische mindset die uitgaat van je van nature gegeven talenten en kwaliteiten. En de op groei gerichte mindset die uitgaat van het feit dat jouw persoonlijke eigenschappen het begin zijn voor groei. Lees hieronder welke overtuiging jij hebt en wat dit voor jou betekent.

Intelligentie is een statisch gegeven
De fixed mindset gaat ervan uit dat je vaststaat. Je denkt dat je aangeboren talenten en kwaliteiten hebt en dat je ‘het daarmee moet doen’. Maar omdat je slim wilt overkomen, ga je uitdagingen uit de weg. Want dan kun je fouten maken en dat ‘mag’ niet.

Mensen met de statische mindset geven snel op bij tegenslag en negeren nuttige kritiek. Waarom zou je jezelf ergens voor inspannen? Compleet nutteloos, want je bent nou eenmaal zoals je bent. Als anderen succes hebben voelen fixed mindsetters zich bedreigd. Alles draait om succes hebben en geaccepteerd worden. Het resultaat van de statische mindset is dat je niet echt ontwikkelt. Je bereikt heel snel je top, maar presteert uiteindelijk ver onder je kunnen.

Ontwikkel je intelligentie
Iedereen is verschillend. Dat is één ding dat duidelijk is. Zeker als je kijkt naar waar mensen goed in zijn en waar de interesses liggen. Iemand met de growth mindset gaat ervan uit dat je de kwaliteiten die je bezit kan ontwikkelen door er energie in te steken. Je omarmt uitdagingen en je houdt vol bij tegenslag. Je hebt echt de wil om te leren en beter te worden.

Daarom sta je ook open voor kritiek en probeer je daar juist van te leren. Als anderen succes hebben, raak je daardoor geïnspireerd. Inspanning hoort erbij om beter te worden. Kwaliteiten en persoonlijk eigenschappen zijn het beginpunt voor groei, door toewijding en doorzettingsvermogen kun je verder ontwikkelen. Het gevolg van deze mindset: je ontwikkelt jezelf en presteert op een steeds hoger niveau.Van mindset veranderen

Mindsets zijn een belangrijk deel van je persoonlijkheid. Maar er is goed nieuws: je kunt ze veranderen. Zeker nu je weet dat ze bestaan. Je mindset kan zelfs per vaardigheid verschillen. Je hoeft niet altijd hetzelfde te denken. Je kunt bijvoorbeeld geloven dat leidinggeven ontwikkelbaar is, maar dat het talent om te kunnen schilderen aangeboren is.

En kijk maar naar sporters. De kampioenen van de mindset. Sommige sporters stromen snel door naar de absolute top, maar kunnen daar niet blijven. Waarom niet? Omdat ze uitgingen van aangeboren talent, dat niet verder ontwikkeld hoeft te worden. Juist de sporters die bleven oefenen en leerden van hun fouten, bleven succesvol.

Hoe schakel je dan van de fixed mindset naar de growth mindset? Pak alle kansen aan die je krijgt, leer vooral van je fouten en van de dingen die goed gaan en blijf moeite doen om jezelf te versterken.

Boekentip
Het veranderen van je mindset is geen snel trucje. In het boek Mindset, de weg naar een succesvol leven geeft auteur Carol Dweck tips hoe jij je mindset kunt ontwikkelen. Deze Amerikaanse psychologe beschrijft haar bijzondere ontdekkingen na tientallen jaren onderzoek naar prestatie en succes.


Bron: Carol S. Dweck, Mindset, de weg naar een succesvol leven, Uitgeverij SWP, ISBN 978 90 8850 205 7

Stop met smoesjes
Wil je jouw droom waarmaken? Stop met smoesjes en ga samen met ons jouw uitstelgedrag te lijf in 21 dagen. Met een gratis mini-cursus helpen we jou om de finish dit keer wél te halen. Laat je inspireren en ga voor jouw droom!

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

  • Onze redactie