• Onze redactie

Heb jij de juiste mindset om te ontwikkelen?

Je vermogen om te ontwikkelen hangt vooral af van één ingrediënt: je mindset. Ontdek in dit blog of jij de juiste mindset hebt en hoe je die eventueel kunt veranderen.

De psychologie onderscheidt twee overtuigingen die jouw ontwikkeling maken of breken: fixed mindset en growth mindset. Lees hieronder welke overtuiging jij hebt en wat dit voor jou betekent.

Je bent wat je bent

Iemand met een fixed mindset denkt dat talenten en kwaliteiten aangeboren zijn. En dat je het daarmee moet doen. Uitdagingen en dingen waar je minder goed in bent, ga je liever uit de weg. Want dan kun je fouten maken en ben je niet succesvol.

Je denkt al snel 'dat kan ik gewoon niet' of 'daar ben ik gewoon niet goed in'. Bij tegenslag geef je op. Mensen met een statische mindset zijn ook eerder defensief en negeren dan nuttige feedback.

Potentie onbenut

Als anderen succes hebben, voelen fixed mindsetters zich mogelijk bedreigd en minderwaardig. Je zoekt bevestiging dat je talenten, intelligentie en persoonlijkheid ertoe doen. Angst om te falen en om afgewezen te worden belemmert je ontwikkeling.

Het resultaat van de statische mindset is dat je niet echt groeit. Je bereikt heel snel je top, maar presteert uiteindelijk ver onder je kunnen. Deze mindset houdt je klein en zorgt dat je jouw potentie niet volledig benut. 

Ontwikkel jezelf

De growth mindset gaat ervan uit dat je jezelf kunt ontwikkelen door hier energie in te steken. Je omarmt uitdagingen, pusht jezelf om er het beste uit te halen en houdt vol als het niet zo lekker loopt.

Daarom sta je ook open voor feedback en probeer je daar je voordeel uit te halen. Als anderen succes hebben, raak je daardoor geïnspireerd.

Steeds beter presteren

Inspanning hoort erbij om beter te worden. Kwaliteiten en persoonlijke eigenschappen zijn het beginpunt voor groei. Door toewijding en doorzettingsvermogen kun je verder ontwikkelen.

Het gevolg van deze mindset: je ontwikkelt jezelf en presteert op een steeds hoger niveau. Je bent veerkrachtig, omdat tegenslag je niet onderuit haalt. Je doet veel ervaringen op en gaat makkelijker uitdagingen aan.


Mindsets zijn niet statisch

Je overtuigingen zijn een belangrijk deel van wie je bent. Maar er is goed nieuws: je kunt ze veranderen. Zeker nu je weet dat ze bestaan.

Je mindset kan zelfs per vaardigheid verschillen. Je hoeft niet altijd hetzelfde te denken. Je kunt bijvoorbeeld geloven dat leiderschapsskills ontwikkelbaar zijn, maar dat het talent om te schilderen of dansen aangeboren is.

Van mindset veranderen

Hoe schakel je dan van de statische naar de groeimindset? Herkenning is de eerste stap. Als je bijvoorbeeld ontmoedigd raakt als dingen niet lukken of als je je bedreigd voelt door feedback, weet je dat de fixed mindset je te grazen neemt.

Daag jezelf uit om door die barrière te breken. Bijvoorbeeld door kritiek aan te horen en te bedenken hoe je ervan kunt leren. Je kunt ook gericht feedback vragen aan je leidinggevende en collega’s. Wat gaat goed en waar zou je aan kunnen werken?

Fouten maken is niet falen, maar een kans om te groeien. En oefening baart kunst, dus geef niet op bij de eerste hobbel.

Boekentip

Het veranderen van je mindset is geen snel trucje. In het boek Mindset, de weg naar een succesvol leven geeft auteur Carol Dweck tips hoe jij je mindset kunt ontwikkelen. Deze Amerikaanse psychologe beschrijft haar bijzondere ontdekkingen na tientallen jaren onderzoek naar prestatie en succes.

Bron: Carol S. Dweck, Mindset, de weg naar een succesvol leven, Uitgeverij SWP, ISBN 978 90 8850 205 7

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

  • Onze redactie