• Joyce Hardholt

Jouw geluk

Hoe maak je je eigen geluk? Geluk wordt vaak gezien als een optelsom van dingen: een fijne partner, lieve kinderen, voldoende financiële middelen en een mooi huis. Maar wist je dat geluk voor 50% erfelijk bepaald wordt? En dat je situatie (gezin, baan, financiën) voor slechts 10% verantwoordelijk is voor je geluksgevoel?

Invloed uitoefenen

Natuurlijk kun je voor een deel invloed uitoefenen op je omstandigheden, maar dat is niet altijd zo gemakkelijk. En als je bedenkt dat de omstandigheden het minst procentuele gelukseffect hebben, dan kun je je beter focussen op de 40% die overblijft. Namelijk hoe je over jezelf en het leven denkt, iets waar je volledig invloed op hebt.

Train jezelf in positief denken

Opvallend is dat twee derde van onze gedachten negatief geladen is. Ontzettend veel als je nagaat dat we dagelijks 30.000 tot 60.000 gedachten hebben. We hebben geen invloed op onze gedachten. Zodra een gedachte binnenkomt kan deze een naar gevoel met zich meebrengen zoals angst, verdriet of woede. Word je bewust van de negatieve gedachten en train jezelf om deze om te zetten naar een positieve gedachte.

Miljonair minder gezegend

Gebleken is dat ieder mens een basisgeluksgevoel heeft. Hoe vervelend een gebeurtenis ook is, na verloop van tijd keer je terug naar dit niveau. En andersom werkt dit net zo. Een zielsblij gevoel zal altijd weer wegzakken. Dit maakt ook dat een miljonair zich minder gezegend kan voelen dan een zwerver. Maar wees gerust, positieve gedachten dragen bij aan het vergroten van jouw basisgeluksgevoel. En dat is 40% pure winst.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

  • Joyce-Hardholt
    Joyce Hardholt

    Tekstschrijver