• Onze redactie

Jouw uitstraling op anderen: hoe kom jij over?

Helma Stravers geeft de trainingen Presenteren en Persoonlijke uitstraling van Schouten & Nelissen. Daarnaast is ze betrokken geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe intensieve training Overtuigen door persoonlijke uitstraling. In dit artikel deelt zij 3 stappen waarmee jij jezelf kunt profileren.

Persoonlijke uitstraling bestaat voor 90% uit lichaamstaal en voor 10% uit inhoud. Belangrijk is dat zowel lichaamstaal als inhoud met elkaar matchen. Als mensen jouw boodschap in twijfel trekken is dat vaak doordat de inhoud niet klopt met hetgeen je lichaamstaal en uitstraling laten zien. Als je bijvoorbeeld een bepaald product wilt verkopen en je doet dat met een pokerface of een zwakke, monotone stem, dan gaan mensen twijfelen aan je enthousiasme over het product.

Daarbij is het ook belangrijk om te weten wanneer je wat inzet en in welke situatie. Kortom, wat is de setting? Ook de kleding die je aantrekt en de styling spelen een grote rol. Het is immers een van de eerste zaken die je van elkaar ziet wanneer je elkaar ontmoet.

12 seconden

In slechts 12 seconden bepalen we overigens die eerste indruk, en dan is er vaak niet eens met elkaar gesproken. Is die indruk positief, dan ga je op zoek naar allerlei dingen die dit positieve beeld bevestigen. Maar andersom ook!

Jezelf profileren in 3 stappen

Doordat steeds meer processen gedigitaliseerd zijn, worden de momenten waarop we elkaar live zien, denk aan sollicitaties of netwerkbijeenkomsten, belangrijker om goede eerste indruk neer te zetten. Gedurende deze momenten kun je jezelf onderscheiden en de kwaliteiten laten zien die je in huis hebt. Je kunt daarbij de volgende stappen volgen:

Stap 1. Bewustwording

Maak een checklist. Naar welke situatie ga je? En past jouw uiterlijke verzorging bij deze situatie en hetgeen je wilt uitstralen? Ga voor je kledingkast staan met die situatie in je hoofd. En pas daarop je kledingkeuze en uiterlijke verzorging aan.

Stap 2. Voorbereiding

Wat wil je zeggen? Pak je tablet of smartphone en neem jezelf op met behulp van de videofunctie. Wat hoor en zie je? Probeer door de bril van bijvoorbeeld een vriend te kijken. Waarover zou hij tevreden zijn? En wat zou beter kunnen?

Stap 3. Feedback vragen

Durf aan mensen uit je omgeving te vragen wat zij van jouw manier van spreken vinden en wat het bij hen oproept. En wat vinden ze van jouw manier van staan of zitten, mimiek, manier van oogcontact maken, stemgebruik, kleding, etc. Klopt dit beeld met het hetgeen zij op dat moment verwachten? Mist de toehoorder iets? En zo ja, wat mist diegene? Om feedback vragen betekent dat je jezelf kwetsbaar op moet stellen. Dat vraagt om lef! Soms kan het best confronterend zijn wat je terugkrijgt, dus zoek iemand die je vertrouwt.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

  • Onze redactie