• Joyce Hardholt

Keuzestress? Zo neem je makkelijker een beslissing

En dan sta je voor een lastige keuze. Omdat er te veel goede opties zijn. Of juist omdat je moet kiezen uit twee kwaden. Hoe neem je dan toch een goede beslissing?

De psychologie kent grofweg twee soorten beslissers: maximizers en satisficers. Ontdek wat je hiervan kan leren, zodat je volgende beslissing een stukje makkelijker wordt.

Alleen het beste

Mensen die voor het állerbeste gaan zijn maximizers. Zij nemen het liefste een perfect geïnformeerde beslissing en zoeken alles tot op de bodem uit. Als de realiteit anders is zijn ze teleurgesteld. Maximizers zijn dan ook vaak minder tevreden met wat ze hebben dan satisficers.

Genoegen nemen

Satisficers gaan juist voor de eerste de beste optie die voldoet aan hun criteria. Daarmee zijn ze doortastender dan maximizers. Uit onderzoek blijkt dat satisficers ook vaker gelukkiger zijn met hun beslissing.

Zo klinkt het alsof zij in het voordeel zijn, maar satisficers zetten vaak niet het stapje extra om alles uit hun keuze te halen. Waar maximizers gaan voor ‘eersteklas’, gaan satisficers voor ‘goed genoeg’. Terwijl zij misschien met een tikkeltje meer moeite ook meer kunnen bereiken.

Wat kun je leren van maximizers?

Hoe meer je uitzoekt, hoe meer mogelijkheden je tegenkomt om uit te kiezen. Dat verlamt. Door keuzestress laat je de keuze dan maar aan je voorbij gaan. Of neem je een beslissing die je toch niet helemaal lekker zit. Hoe meer opties, hoe eerder je spijt krijgt van je keuze.

Om een beslissing te kunnen nemen waar je écht achterstaat, moet je het aantal opties overzichtelijk houden. G
a dus niet álle alternatieven onderzoeken, bestuderen en analyseren. Dan blijf je alleen maar hangen bij ‘ja maars’ en ‘stel dats’.

Wat kun je leren van satisficers?

Snel beslissen werkt prima voor alledaagse keuzes. Want als je staat te dubben tussen een broodje en een salade, vergooi je de helft van je pauze. Is het echt zo belangrijk wat je voor lunch eet? Mogelijk steek je je energie in de verkeerde besluiten.

Gewoon goed voldoet bij simpelere beslissingen, want die zijn het vaak niet waard om uitgebreid op te broeden.

Jezelf beteugelen

Als je voor grote keuzes staat is het juist wel goed om de alternatieven te onderzoeken. Maar spreek met jezelf een limiet en een deadline af. De keuze die je daarna maakt is de beste beslissing die je kan maken op dit moment.

Die keuze is goed. Ook als later blijkt dat je toch beter voor optie B had kunnen gaan. Je neemt de beslissing immers vanuit de beste intenties en je doet wat je nú kunt.

Meer weten over keuzes maken? Bekijk de Ted-talk van Sheena Iyengar: How to make choosing easier.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

  • Joyce-Hardholt
    Joyce Hardholt

    Redacteur