• Onze redactie

Klein geluk, grote winst!

Voel jij je geleefd en opgejaagd? Niet zo gek. Je leeft in een snelle wereld en moet van alles. Het beste medicijn voor een vluchtig leven? Druk elke dag even op de pauzeknop. Gebruik die break om klein geluk te ‘plukken’. Tenslotte ontgaan die geluksmomenten je als je het druk hebt. Zonde, want klein geluk is onbetaalbaar…

… Het geeft je energie, vreugde en inspiratie uit onverwachte hoek. En het mooiste? Het ligt voor het grijpen!

Dat laatste klinkt simpel, maar is het helaas niet. Wij mensen zijn helemaal niet zo oplettend. Onze aandacht gaat uit naar allerlei ‘moetjes’ op ons werk. We moeten de targets overtreffen, veel bereiken binnen een beperkt budget en altijd weer deadlines halen.

Zie je wel wat er naast je gebeurt?
Deze ‘moetjes’ zorgen voor een flinke druk op je schouders. Je leeft waarschijnlijk in de hoogste versnelling om alles voor elkaar te krijgen. Merk je dan nog wel wat er werkelijk om je heen gebeurt? Of vliegt het leven aan je voorbij terwijl je vergadert, klanten binnenhaalt en mails beantwoordt?

Is het antwoord ja? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben het gevoel dat ze geleefd worden. Alle taken op ons bordje leggen (te) veel beslag op ons. Daardoor zien we klein geluk snel over het hoofd. We zijn bijvoorbeeld zó ‘vol’ van die belangrijke deadline, dat al het andere vervaagt. En onbenullig lijkt.

Je hoofd houdt geen ruimte over door al die ‘moetjes. Ze slokken gewoon alles op: je tijd, je aandacht, je energie. Je wordt als het ware immuun voor je omgeving. Misschien merk je vaag wel dat er ‘iets’ gebeurt, maar dringt het niet tot je door. Dan heb je geen oog voor die warme zonnestraal of leuke lach. Weg fijn moment…

Klein geluk is geen kleinigheidje
Mis je daar dan echt zoveel mee? Volmondig ja! Natuurlijk maakt klein geluk je even blij. Maar het doet nog veel meer voor je. Een mooi moment verlicht je een tijdje van de last op je schouders. Je mag dan gewoon ‘zijn’ in het hier-en-nu, zonder dat je van alles moet. Het maakt je geest leeg en zet alle ‘moetjes’ on hold. Tot je het geluksmoment volledig in je hebt opgenomen.

Daarna kun je er weer tegenaan. Met een nieuwe dosis energie. Klein geluk verfrist je. Het doorbreekt je dagelijkse sleur en stelt je weer scherp. Je zult zien dat je na een fijn moment slagvaardiger en positiever bent. En het heeft nog een andere fijne bijwerking: klein geluk laat je op een andere manier naar de wereld kijken.

Waarschijnlijk ontdek je dan schoonheid waarvan je niet eens wist dat die bestond. In allerlei dingen die eerst helemaal niet zo belangrijk leken. Dan denk je ineens: ‘goh, wat fluit die vogel mooi.’ Of: ‘wat een vrolijk nummer op de radio.’ Zo krijg je ook nog eens inspiratie uit onverwachte hoek. Klein geluk is dus bepaald geen kleinigheidje!

Wees lief voor jezelf
Wordt het niet eens tijd dat je wat liever bent voor jezelf? Jezelf de ruimte gunt om een ogenblik stil te staan? Die deadline blijft wel, maar het mooie moment is voorbij voordat je het weet. Ook: het kost je helemaal niet veel tijd. Je hebt al genoeg aan een minuut aandacht voor klein geluk. Dat stelt toch niets voor? Maar het dóet je ontzettend veel!

Geef kleur aan je leven
Hoe ‘pluk’ je het moment? Gewoon door vaker om je heen te kijken. Te luisteren, voelen en ruiken. Je hebt alleen een paar minuten vrijheid nodig om niets te doen. Meer niet. Train jezelf dagelijks in klein geluk ‘plukken’. Herken jouw eigen geluksmomenten en laat ze toe in je leven. Gun jezelf die ruimte. Want klein geluk… geeft een heleboel kleur aan je leven!

Tot slot: mindfulness helpt je om meer aandacht voor het hier-en-nu te krijgen. Wil je weten wat mindfulness voor jou kan betekenen? Kijk dan eens bij:

Boeken
Mindfulness op het werk - Pieternel Dijkstra
Mindfulness - Ger Schurink

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

  • Onze redactie