Learnings L&D seminar leiderschapsontwikkeling

Hoe ontwikkel je leiders die je organisatie in beweging zetten? En die recht op hun doel afkoersen in de snel draaiende en complexe wereld van vandaag? Het EYE film museum in Amsterdam was op 20 mei het bijzondere decor voor het HR seminar over leiderschapsontwikkeling. Ralf Knegtmans en Mathieu Weggeman gaven hun visie op de leiders van morgen die dé drijvende krachten zijn achter organisaties die de nieuwe wereld maken. Wat waren de belangrijkste learnings van deze middag waarmee het selecte clubje aanwezige HRD professionals naar huis ging?

Focus op passie, niet op IQ
Oké, natuurlijk is een bepaald IQ niveau wel een vereiste. Maar het is geen garantie voor succes. Bij het selecteren van de leiders van morgen zijn er volgens Ralf Knegtmans andere factoren die een veel grotere voorspellende waarden hebben voor succes dan cognitieve aspecten als competenties en IQ. We moeten volgens hem vooral focussen op de passies, talenten en de intrinsieke drijfveren van een individu. 

Herken toptalent
Welke talenten onderscheiden dan de ‘best and brightest’ van de rest? Hoe herken je ze? Voor zijn boek ‘Hoe word je CEO’ sprak Ralf Knegtmans hierover met verschillende CEO’s, wetenschappers en practice leaders. Hieruit kwam een interessant lijstje met 9 universele criteria voor toptalent. Ralf lichtte twee belangrijke criteria uit: ‘Pieken op het juiste moment’ en ‘Leervermogen’.

Dat eerste criterium heeft vooral te maken met de vraag of iemand onder druk kan presteren. Een mooi voorbeeld is het nemen van penalties in een voetbalwedstrijd. Je kunt technisch misschien de beste voetballer zijn, maar als je niet kunt presteren onder druk, kun je beter iemand anders die beslissende penalty laten nemen. Leervermogen heeft vooral te maken met de snel veranderende wereld om ons heen. Die maakt dat de snelheid waarmee iemand kennis kan verwerken vandaag de dag belangrijker is dan de kennis zelf. Wat je vandaag weet, is morgen al niet meer relevant.

Zorg voor een optimale ‘fit’
In totaal bestaan er zo’n 400 drijfveren. Maar er zijn er 3 zo dominant dat ze ongeveer 70% van je handelen bepalen: achievement (prestatie), affiliation (sociale connectie) en power (invloed). We hebben ze allemaal. Maar niet in dezelfde mate. De cocktail is bij iedereen verschillend. En hij bepaalt in belangrijke mate hoe je je gedraagt en waar je energie van krijgt of waar je op leeg loopt.

Het is dus niet zo gek dat je primaire drijfveer ook veel zegt over welke functie het beste bij je past. Welke primaire drijfveer zou bijvoorbeeld handig zijn voor een stewardess? Als je eens op die manier naar individuen en naar functies kijkt, kun je zorgen voor een optimale ‘fit’. Alleen dan zal een functie werken als een accu waar een individu energie van krijgt en boven zichzelf uitstijgt. 

Durf te differentiëren
Als je eenmaal die toptalenten gevonden hebt, hoe stuur je ze dan aan. Volgens Mathieu Weggeman geldt in veel organisaties: Gelijke monniken, gelijke kappen. Wij Nederlanders zijn kampioen in het gelijkstellen van mensen. Oorzaak? Het zit in onze typisch Nederlandse cultuur gebakken, mede omdat machtsafstanden vaak heel klein zijn.

De manager van morgen moet echter durven differentiëren. Want we zijn allemaal gelijkwaardig als mens, maar ongelijk in drijfveren, talenten en competenties. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop je medewerkers van verschillende generaties aanstuurt. De oudere generatie is vooral op zoek naar Geld, Status en Macht, terwijl de jongeren generatie voor meer op zoek is naar People, Planet, Profit & Pleasure. Een bonus in het vooruitzicht stellen, zal bij de ene groep dus bijvoorbeeld veel beter werken als incentive dan bij de andere groep.

Geef ruimte en vertrouwen

Stop met het opstellen van allerlei regels en procedures. Als je ruimte en vertouwen geeft komt er vanzelf energie vrij. 80% van de professionals is vakdeskundig en wil het zelf ook graag goed doen. Geef hen ruimte en vertrouwen en stuur daarbij vooral op output. Daag ze uit op het stellen van doelen die uitdagend, maar haalbaar zijn.

En de overige 20%? Die kan of wil het niet (meer) goed doen. Investeer in het eerste geval in de ontwikkeling van deze groep met behulp van trainingen, opleidingen en coaching. Alleen in het laatste geval kun je kiezen voor het opstellen van regels en procedures en het inregelen van planning- en controlemechanismen.

Evenementen

Schouten & Nelissen organiseert regelmatig evenementen, (online) seminars, workshops en groeicarrousels. Laat je verrassen door inspirerende praktijkvoorbeelden en praktische tips, ontmoet andere professionals en blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. 

Bekijk ons actuele evenementenoverzicht