• Onze redactie

Mindful op vakantie!

Daar zit je dan, aan het zwembad onder de Spaanse zon. Heerlijk... vakantie! Toch dwaal je regelmatig af naar werk, je collega´s en allerlei zaken die nog geregeld (hadden) moeten worden. Écht loskomen van je werk blijft een lastige opgave. Of toch niet? Natuurlijk kunnen we wel loskomen, we moet er alleen wel ons best voor doen.

Uit jaarlijkse onderzoeken blijkt dat wij Nederlanders vaak doorwerken tijdens de vakantie. Waarschijnlijk zal je het beamen. Wat dat betreft geen nieuws onder de zon. Maar toch blijft het een vervelend feit: we komen maar moeilijk los van het werk tijdens de vakantie!

Stand-by modus

Hoeveel mensen zullen er dan misschien niet letterlijk, maar wel in het hoofd bezig zijn met hun werk? Kijk bijvoorbeeld eens naar jezelf. Hopelijk behoor je tot een van de gelukkigen, die daadwerkelijk de boel de boel laat zodra je de deur van zijn kantoor achter je dichttrekt. Dan bezit jij de gave waar menig mens jaloers op is.

Maar velen denken op vakantie zo nu en dan aan het werk, heeft zelfs contact met het werk vanaf het vakantieadres of is beschikbaarvoor eventuele noodgevallen. Altijd op stand-by modus dus.

Slimme tips

Deze slimme tips helpen je iets meer aan jezelf te denken, zonder dat jij je schuldig voelt als jij nippend aan je cocktail in de beachbar hangt.

#1: Begin op tijd met onthaasten

Moet jij op vakantie ook eerst drie dagen bijkomen voordat je écht kunt genieten? Op vakantie gaan kan behoorlijk wat stress opleveren. Zorg daarom dat je je zaakjes van te voren goed regelt. Weten hoe? Lees deze tips om te onthaasten.

#2: Laad je batterij op

Besef de voordelen van vakantie nemen. Een korte periode van niet werken kan de kwaliteit van je werk ten goede komen. Uitgerust ben je productiever. Echt loskomen van je werk is belangrijk zodat je je batterij kan opladen. Op het moment dat je niet met het werk bezig bent, dus als je ontspant, kan het beste idee naar boven komen. Het onbewuste deel van je brein is namelijk al die tijd actief geweest. Doordat je ontspant laat je patronen los en laat je de oplossingen toe.

#3: Beleef het moment

Probeer meer in het hier en nu te zijn om te kunnen ontspannen. Het klinkt misschien vaag, maar een mindfulness oefening kan écht helpen. Het beste doe je dit door te oefenen met echt waarnemen. Voel de zomerzon op je huid, luister naar de zee en hoor de vogels fluiten. Zit eens stil en beleef het moment! Je hoeft helemaal niets te doen met deze informatie, je neemt slechts waar. Je zult zien dat je op deze manier intenser kan genieten van de leuke dingen die je onderneemt.

#4: Doe je best om écht te genieten

Echt genieten is een kunst op zich! Stel ontspanning als doel. Onderneem activiteiten. Maar plan je vakantie niet helemaal vol. Gun jezelf ook echt de ruimte om te ontspannen, zonder dat je gestrest van hot naar her vliegt. Gewoon achterover leunen op je klapstoel, met je ogen dicht, genieten van het moment, de rust en de vrijheid. Lekker niks doen, probeer het eens. Het is heerlijk!

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

  • Onze redactie