• Suzanne Kietselaar

Mindfulness achter je bureau (deel 2)

De wereld (van werken) verandert en de veranderingen volgen elkaar steeds sneller op. De veiligheid van vaste (werk) structuren en patronen zullen bijvoorbeeld steeds meer verdwijnen. En daarbij neemt de snelheid en de hoeveelheid van allerlei informatie en eisen alleen maar toe. Er wordt steeds meer van je gevraagd, in steeds minder tijd.

Rust en ruimte creëren

Daardoor ervaren we steeds meer drukte, spanning en onzekerheid. En voelen we ons vaak gejaagd en onrustig. We weten nu dat de omgeving alleen maar meer, sneller en beter zal blijven vragen van je. Jouw rust en ruimte zal niet meer uit je omgeving komen. Je zal je rust uit jezelf moeten halen; je zal het zelf moeten creëren.

Gelukkig kan dat. En gelukkig weten we ook hoe; met mindfulness. En gelukkig kan iedereen het leren. Het is gewoon een kwestie van de oefeningen ‘doen’. Elke dag even. Probeer het eens met de mindfulnessoefening van vandaag. Die gaat over stilstaan bij waar je dankbaar voor bent.

Mindfulness oefening 2: Waar ben jij dankbaar voor?

Uit positief- psychologisch onderzoek (Seligman en de ‘Three Good Things interventie’; 2005) blijkt dat we echt gelukkiger en rustiger worden wanneer we elke dag kort stilstaan bij wat ons blij maakt en waar we dankbaar voor zijn. Elke dag drie dingen bewust herinneren en opschrijven waar je blij of dankbaar voor bent, gedurende dertig dagen, is al genoeg om echt langdurig resultaat te ervaren.

Doe het eens dertig dagen, en begin vandaag; schrijf vandaag, aan het einde van je werkdag, eens kort drie dingen op waar jij dankbaar voor bent. Dat kunnen hele kleine dingen zijn, van een bloemetje dat je zag in het gras, of de zon die schijnt, tot grotere dingen zoals die fijne collega van je. Het is even wennen in het begin maar je zal, na enige pogingen, zien dat er in iedere dag, hoe druk en vol ook, wel drie dingen zijn om dankbaar om te zijn.

Meer mindfulness? 

Naar oefening 3

Interessant voor jou?

  • Suzanne Kietselaer 008 uitsnede
    Suzanne Kietselaar