Overtuigend overkomen | 7 tips

Wil je overtuigend overkomen en gehoord worden, dan heb je niet alleen een sterk inhoudelijk verhaal nodig. Het is ook belangrijk dat je dat verhaal goed weet over te brengen. Dat doe je vooral door een goede persoonlijke presentatie. Wat daarbij helpt, is aandacht voor 3 zaken; je binnen-, buiten- én overkant. Ken jij dit trio al?

Drie zaken spelen een belangrijke rol als je overtuigend wilt overkomen:

  • je binnenkant: dat wat er in jou omgaat zoals je gedachtes en emoties
  • je buitenkant: dat wat jij laat zien aan anderen zoals je verbale communicatie, lichaamstaal en uiterlijk
  • de overkant: het effect van jouw presentatie en gedrag op anderen kortom vind je aansluiting?

Op alle drie deze vlakken kun je werken aan je overtuigingskracht. We geven je 7 tips die je daarbij helpen:

#1. Vraag feedback
Wil je weten hoe je overkomt? Vraag dan anderen om feedback – zowel over je uiterlijk als over je gedrag. Vraag de ander om duidelijk aan te geven wat hij ziet, en wat dat met hem of haar doet.

#2. Kies gedachten die jou helpen
Gedachten kiezen? Ja, het kan! Je hebt zelf een keuze in wat je denkt. Vervang belemmerende gedachten (zoals ‘ze luisteren toch nooit naar mij’) door helpende gedachten (‘ik neem direct het woord en als iemand me in de rede valt, vraag ik vriendelijk of ik even mag uitpraten’). Je zult zien dat dat meteen effect heeft op hoe je je voelt én hoe je je gedraagt.

#3. Praat rustig en duidelijk
Voel je je wat onzeker of nerveus? Het helpt om je lichaamshouding en stemgebruik aan te passen. Ga bewust krachtiger staan of rechtop zitten. En spreek rustig en duidelijk.

#4. Geef de ander een compliment
Geef anderen een compliment en word zo zélf meer gezien. Geef positieve feedback op inhoudelijke zaken of zeg iets aardigs over iets op het eerste gezicht onbelangrijkers als materiële zaken.

#5. Kies de juiste outfit
Heb je een belangrijk gesprek? Stem je kleding af op de situatie en je gesprekspartners, dan wint je verhaal aan kracht. Een verzorgd uiterlijk bepaalt onmiddellijk het beeld dat anderen van je hebben.

#6. Ken je talenten
Geloof in jezelf! Ken je talenten en benut je uiterlijk en gedrag om die talenten zo authentiek mogelijk neer te zetten.

#7. Maak oogcontact
Oogcontact is cruciaal als je gezien wilt worden en overtuigend wilt overkomen. Via oogcontact leg je direct verbinding met de mensen om je heen.

Tot slot
Uiteindelijk telt natuurlijk het complete plaatje. Besteed je bijvoorbeeld veel aandacht aan je uiterlijk, maar denk je vanbinnen dat je niet goed genoeg bent, dan zal dat je overtuigingskracht beïnvloeden. Je bereikt het meest bij de overkant als je binnen- en buitenkant met elkaar in overeenstemming zijn. Kleine veranderingen aan de buitenkant (rustig en duidelijk spreken bijvoorbeeld) kunnen al een groot effect hebben op de overkant.

Je binnen- en buitenkant beïnvloeden ook elkaar! Onderzoek heeft aangetoond dat je door kleine veranderingen in je houding en je stemgebruik óók invloed kunt hebben op de manier waarop je je voelt – je binnenkant dus.

Dat is natuurlijk goed nieuws. En dus is het de moeite waard dat je aandacht besteedt en ‘werkt’ aan deze zaken. Je zult zien dat je jezelf sneller zekerder voelt én het zal je gegarandeerd verder brengen.

Stop met smoesjes
Ga jij ook echt de stappen zetten om je doel te bereiken? Stop met smoesjes en ga samen met ons uitstelgedrag te lijf in 21 dagen.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!