• Joyce Hardholt

Prioriteiten stellen is makkelijker dan je denkt

Je inbox barst uit zijn voegen en je to-dolijst past niet meer op één velletje. Gestructureerd werken? Dat heb je lang geleden al opgegeven. Dan is dit hét moment om je prioriteiten op orde te brengen. Vind je prioriteiten stellen lastig? Niet met dit schema.

Eisenhower, de 34ste president van de VS, ontwikkelde een schema om prioriteiten stellen gemakkelijker te maken. Zo zie je snel wat belangrijk is en waar je je nog even niet druk om hoeft te maken. Door je workload in te delen in wel/niet urgent en wel/niet noodzakelijk kan je een goede planning maken.

Het Eisenhower-schema ziet er zo uit:

Is de opdracht wel spoed en wel noodzakelijk?

Dan kan je er veilig vanuit gaan dat dit topprioriteit heeft. Het is belangrijk om dit direct op te pakken.

Is de opdracht wel spoed maar niet noodzakelijk?
Dit is eentje om even bij stil te staan. Waarom is de opdracht zo urgent, als die niet belangrijk is? Moet het écht nu? Kan iemand anders het misschien oppakken? Bedenk of het ook anders geregeld kan worden.

Is de opdracht niet spoed maar wel noodzakelijk?

Deze opdrachten horen bij je baan en zijn ook belangrijk voor de lange termijn. Je kan ze het beste op een vast moment inplannen. Waak ervoor dat spoedjes deze taken niet ondersneeuwen, want dan hoopt het werk zich op.

Is de opdracht niet spoed en ook niet noodzakelijk?
Deze klus is het helemaal niet waard om je druk over te maken. Wat doet deze opdracht eigenlijk op jouw bureau? Kijk of je hem terug kan geven of kan overdragen aan een collega.

Smoesjes om niet te kiezen

- Ik kan niet kiezen, álles is belangrijk
- Kiezen is zinloos, het loopt toch anders
- Maar ik wil het graag allemaal zélf doen
- Ik kan het echt niet maken om ‘nee’ te zeggen of dingen uit te stellen
- Ik heb het geprobeerd, maar het lukt toch niet
- Mijn baas/collega’s stellen het niet op prijs
- Iemand moet het toch doen?

Verder met timemanagement?
Daar kunnen we je goed bij helpen. Met timemanagement leer je keuzes maken, plannen en rust inbouwen. Liever een boek lezen? Dan is De tijd van je leven een aanrader voor jou.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

  • Joyce-Hardholt
    Joyce Hardholt

    Tekstschrijver