• Joyce Hardholt

Stoomcursus leven vanuit je persoonlijke kracht

Iedereen kan het. Maar bijna niemand doet het: je persoonlijke kracht benutten. Door automatismen en blokkades blijft een groot deel van die kracht onverzilverd. Hoe kan je hieraan werken? Twee experts helpen je op weg. "Je gaat oogsten wat al in je zit, maar er nog niet uit is gekomen.”

Wij mensen zijn gewoontedieren pur sang. Ons slimme brein moet namelijk een overload aan prikkels verwerken, elke dag weer. Daarom functioneert het grotendeels op de automatische piloot. Je gedachtes en gedrag bestaan dan ook uit hardnekkige gewoontes. Sommigen zijn behulpzaam, anderen kunnen je belemmeren om je potentieel te ontwikkelen en de beste jij te zijn.

Wel kan je het stuur overnemen van die automatische piloot. Daarover sprak ik met twee experts. Hoe kom je in je kracht en aan het roer?

Antwoord geven aan jouw passie
Om in je kracht te komen, moet je je bewust worden van je belemmerende automatismen. En kiezen voor gedrag dat jou helpt om je wensen waar te maken. Ook als dat niet prettig voelt. “We vechten vaak tegen gevoelens die we niet willen hebben,” legt Ine van Ine Bimbergen coaching | training uit. “Maar weet dat je door je ongemak te accepteren in plaats van ertegen te vechten, beter kan voelen wat je precies wilt. Waardoor je de juiste weg kan inslaan.”

Dat wil zeggen: gaan voor je ambities, je missie, je passie. Ongeacht de hindernissen die je moet nemen en de vervelende gevoelens die daarbij horen.

Ook Mieke Litmaath van Floreas Coaching Training en Advies omschrijft persoonlijke kracht als invloed hebben op jezelf. Op je gedrag en emoties, zodat je het stuur kan overnemen van de automatische piloot als die jou belemmert om te groeien. Alleen dan kan je lastige situaties sturen in plaats van het gevoel te hebben dat die situaties met je op de loop gaan. “Je kan je slachtoffer daarvan voelen en het je laten overkomen. Of je kan een bewuste keuze maken om krachtiger te reageren dan vanuit je gewoontepatronen. Dan heb jij de regie,” legt Mieke uit.

Stilstaan bij jezelf

De regie nemen bekent je bewust worden van wie je bent en wat je wilt. En daarin keuzes maken. Dat begint bij stilstaan bij jezelf, je kracht en je mogelijkheden, benadrukt Mieke. Als je je bewust wordt van je keuzevrijheid in een situatie, kan je veel meer invloed uitoefenen op jezelf, de ander en de situatie dan je dacht. Voor de ene persoon betekent dat meer grenzen stellen, voor de ander zich kwetsbaarder opstellen.

Ine legt ook uit hoe belangrijk het is om aanwezig te zijn in het hier en nu. Want dan kan je in contact zijn met zowel jezelf als de mensen om je heen. Wie namelijk te veel in zijn hoofd zit, onderdrukt mogelijk emoties die er op dat moment zijn. “Je loopt het risico vooral naar buiten gericht te zijn en van alles te ‘moeten’ waardoor je jezelf verliest. Of je bent juist te veel met jezelf en je innerlijke onzekerheden bezig waardoor je het contact met je omgeving kwijtraakt.”

Meer zin, meer geluk, meer rijkdom
Wanneer je in je kracht staat (en wanneer niet) is duidelijk. Nu de hamvraag: wat levert het ontwikkelen van persoonlijke kracht jou op? Door hieraan te werken, word jij je bewust van wie je bent. Van wat je wensen, verlangens, talenten, kwaliteiten en waarden zijn. “Je bloeit op. Je gaat oogsten wat al in je zit, maar er nog niet uit is gekomen,” vertelt Mieke.

Ine vult aan: “Je leert écht van de partij zijn in je eigen leven. Door meer te focussen op wat voor jou belangrijk is. Vanuit die vrijheid kan je kiezen voor het leven dat je wilt leiden. Hindernissen ga je niet uit de weg, maar ga je aan op een manier die bij jou past. Zo geeft persoonlijke kracht meer zin aan je leven en maakt het je gelukkiger en rijker.”

Grip op werk en leven
Ine en Mieke zetten zich al tientallen jaren in om mensen te helpen bij het versterken van hun persoonlijke kracht. Waar strugglen veel mensen mee, wat is de aanleiding om aan hun persoonlijke kracht te werken? Een blokkade in het werk blijkt vaak de trigger. “Onvoldoende zichtbaar zijn, jezelf onder laten sneeuwen, niet durven uiten wat je nodig hebt of wat er werkelijk in je omgaat. Veel mensen hebben moeite om zichzelf te zijn op het werk,” aldus Ine.

Mieke herkent dit. De mensen die zij coacht hebben veelal onvrede met het hier en nu, meestal in het werk. Ze hebben geen zin om ’s ochtends naar het werk te gaan en ervaren weinig plezier en voldoening gedurende de werkdag. “Veel mensen voelen dat ze onvoldoende uit de verf komen en willen meer impact hebben in hun werk.”

Herkenbaar? Dan hebben de experts tips voor je
Wie het gevoel heeft méér in zijn mars te hebben, kan hier beslist aan werken. Mieke: “Begin met zelfreflectie. Ga eens een tijdje dagelijks stilstaan bij waar je trots op of tevreden over bent en waar je energie van krijgt. Wat ontdek je? Hou daarnaast bij waar je tegenaan loopt. Zo krijg je helderder waar het om gaat.” Mieke benadrukt ook hoe belangrijk het is om je vragen en twijfels te delen met mensen die je vertrouwt. “Modder niet te lang door in je eentje en sta open voor een andere kijk.”

Voor persoonlijke kracht in je dagelijks leven is het belangrijk om te formuleren wat je belangrijk vindt. Wat zijn jouw waarden en wat wil je bereiken? Reflecteer daarop om te toetsen of je op koers bent of moet bijsturen, tipt Ine. “Persoonlijke kracht heb je niet na een nachtje slapen. Voel waar je energie van krijgt en waarvan niet. Registreer dat bewust. En blijf oefenen met keuzes maken die aansluiten bij wat jij wilt en wie jij wilt zijn. Alleen door vol te houden, kan je nieuwe patronen ontwikkelen.”

Pas op de plaats maken
Zijn er ook bepaalde technieken om je persoonlijke kracht te versterken? Zowel Ine als Mieke hebben goede ervaring met aandachtsoefeningen die je bewuster maken van je automatismen. “Je gaat jezelf observeren en je neigingen herkennen. Zo creëer je een rustpunt om even stil te staan bij jezelf,” legt Mieke uit.

“Dat klinkt misschien een beetje zweverig,” gaat ze verder. “Maar stel dat je een mailtje krijgt van je manager over een project dat deze week óók nog moet. Dan is het goed om stil te staan bij de emoties die de boodschap bij je oproepen. Focus je aandacht op ‘wat gebeurt er met me en hoe wil ik hierop reageren?’ Dat vervelende mailtje is een feit, maar hoe je ermee omgaat is een keuze. Of je briesend naar je leidinggevende stapt, ervan wakker ligt of op een goede manier het gesprek aangaat.”

Door aandacht te hebben voor jezelf ontdek je wat je echt belangrijk vindt en hoe je dat kan bereiken, je keuzevrijheid. Dan voel je je vrijer en krachtiger.

In contact met je emoties en je lichaam zijn, is daarbij cruciaal, vertelt Ine. “Om je uit je hoofd en ratio te halen. Want wat er in je lijf gebeurt, geloven we vaak pas als we het kunnen rationaliseren. De uitdaging is om fysiek te voelen waar spanning en onvrede zich opbouwen. En om dat serieus te nemen, te (h)erkennen. Dan kan je de juiste stappen nemen.”

In contact blijven met je kracht
Persoonlijke kracht heb je voor het leven, maar je raakt het contact ermee weleens kwijt. Je wordt steeds opnieuw uitgedaagd om bewuste keuzes te maken vanuit kracht en vrijheid. Ine: “In je kracht staan is nooit klaar. Gedurende je leven word je telkens opnieuw getriggerd en val je mogelijk terug in oude patronen. Ook elke levensfase vraagt weer wat anders van je. Persoonlijke kracht is daarmee geen trucje, maar een andere manier van omgaan met jezelf en dat vraagt om voortdurende aandacht.”

Werk aan jouw persoonlijke kracht
Met de training Versterken van persoonlijk kracht ontdek en ervaar jij je eigen kracht. Je wordt je bewust van je automatismen en blokkades, zodat je hierin bewuste keuzes kan maken. En kan gaan voor wat jij belangrijk vindt. Zowel Ine als Mieke zijn als freelance trainer verbonden aan deze training.

Over de experts
Ine Bimbergen is sinds 1998 coach, trainer en begeleider van (persoonlijke) veranderingsprocessen. Vanuit haar praktijk Ine Bimbergen coaching | training heeft ze zich als freelancer onder meer verbonden aan Schouten & Nelissen.

Mieke Litmaath is 21 jaar trainer en coach geweest bij Schouten & Nelissen. Zij is Registerpsycholoog NIP/Arbeid en Organisatie en sinds 2016 coacht en traint ze vanuit haar eigen praktijk: Floreas Coaching Training en Advies. Ook is ze als freelancer onder meer verbonden aan Schouten & Nelissen.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

  • Joyce-Hardholt
    Joyce Hardholt

    Tekstschrijver