• Onze redactie

Tien beïnvloedingsvaardigheden

Elkaar beïnvloeden, we doen het eigenlijk de hele dag door! In al het contact met anderen is wat en hoe je iets zegt namelijk van grote invloed op de reactie van de ander. In dit artikel vertellen we je meer over de tien beïnvloedingsvaardigheden die je kunt inzetten.

De 10 beïnvloedingsvaardigheden verschillen in de focus: van ‘uitgaan van wat IK wil’ tot ‘de ANDER centraal stellen’. En in de mate van intensiteit. De situatie en het te bereiken doel bepalen hoe intens je communiceert. Deze combinatie bepaalt welke kracht je gaat inzetten: willen, denken, invoelen en geloven.

De kracht van het willen: aansporen

De energie waarin je je bevindt is krachtig en intens. Je communiceert sterk vanuit je eigen wil en expertise. De beïnvloedingsvaardigheden die je hierin inzet zijn:

#1. Complimenteren

Iemand in beweging krijgen door te motiveren en (oprecht) te benadrukken wat deze persoon goed kan.

#2. Profileren

Laten de ander zien wie je bent en waar je voor staat. Maak je deskundigheid kenbaar zonder je ego centraal te stellen.

#3. Stelling nemen

Neem een stelling in zonder een discussie uit te lokken. Gebruik hierbij kort en krachtig taalgebruik.

De kracht van het denken: overtuigen

De energie waarin je je bevindt is minder intens. Hierbij communiceer je nog wel vanuit je eigen expertise, maar niet zo sterk als bij aansporen. De nadruk ligt meer op de onderbouwing waarom je iets vindt of voorstelt. De vaardigheid die je hier in zet is:

#4. Argumenteren

Je brengt logische argumenten in en bestrijdt de argumenten van de ander. Je presenteert feiten, herhaalt je boodschap, lokt reacties uit en laat doelgerichte bewegingen zien.

De kracht van het invoelen: onderzoeken

De energie waarin je je bevindt heeft dezelfde mate van intensiteit als bij overtuigen, maar is meer gericht op de ander. Centraal staat wat de ander denkt en voelt. In deze onderzoekende modus probeer je jezelf te verplaatsen in de ander. Beïnvloedingsvaardigheden die je hierbij inzet zijn:

#5. Luisteren, samenvatten en doorvragen

Zet de ander en de relatie centraal door je te verdiepen in wat voor de ander van belang is.

#6. De ander erbij betrekken

Leg je vraag/dilemma voor en nodig de ander uit om hierop te reageren.

#7. Erkenning geven

Gun de ander credits voor zijn inbreng en bedank hem expliciet.

De kracht van het geloven: inspireren

Hierbij is de intensiteit weer in volle omvang aanwezig. Hierbij is de communicatie ook weer volledig gericht op de ander. In deze inspirerende modus communiceer je volledig vanuit het belang van de ander. Hierbij horen de beïnvloedingsvaardigheden:

#8. Lonkend toekomstperspectief schetsen

Beschrijf de gewenste situatie waarin je echt gelooft, waar ook iedereen baat bij heeft.

#9. Aansluiten bij het belang van de ander

Benoem bij dit lonkend toekomstperspectief expliciet het belang dat de ander heeft bij het nastreven van dit ideaalplaatje.

#10. Het zetten van de eerste stap

Maak het droombeeld realistisch door de ander duidelijk te maken welke eerste stap hij kan zetten.

Waarschijnlijk herken je dat je zelf een of meerdere stijlen vanuit nature vaker inzet. En dat je andere stijlen minder – of zelfs helemaal niet – gebruikt. De kunst is om de verschillende stijlen bewust in te zetten en weten wanneer je welke het beste kunt gebruiken.

Je zal merken dat wanneer je hier bewust mee bezig bent, dat je dan meer voor elkaar krijgt bij een ander. Probeer het maar eens uit…

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

  • Onze redactie