Timemanagement tips voordat je met vakantie gaat

Weer of geen weer, we hebben allemaal volop vakantieplannen. Met als doel: ontspanning. Toch blijkt ontspannen ieder jaar weer een kunst. Zo’n vakantie in het vooruitzicht levert soms zelfs extra stress op. ‘Heb ik alles goed afgerond? Zijn mijn projecten overgedragen?’ Eenmaal liggend op je strandbedje aan de Spaanse Costa, moet je eerst drie dagen bijkomen voordat je écht kunt genieten. Lees hoe je het dit jaar anders aanpakt!

We hebben vaak een aantal dagen nodig om te onthaasten. Dat geldt voor lichaam en geest. Door ons hormoon- en zenuwstelsel staat ons lijf nog in de actiestand. Maar als we op vakantie gaan, moet die knop om! Pas als alle stofjes in het lijf die zorgen voor actie, zijn vervangen door stofjes die zorgen voor rust, kunnen we écht ontspannen. Je kunt er zelf voor zorgen dat die overgang van actie naar ontspanning wat geleidelijk verloopt. En daar hoef je nog niet eens zo heel veel voor te doen.

Tips om te onthaasten

Het zijn misschien wel inkoppertjes, maar een kleine reminder kan zeker geen kwaad.

1. Stel een pre-holiday To do-list op

Maak een lijstje van lopende zaken en beslis voor jezelf: wat kan ik zelf nog afronden en wat kan ik overdragen aan een collega? Wees vooral realistisch: je bent geen superman! Ga dus voor jezelf na wat echt moet worden op gepakt en wat wel even kan wachten.

2. Plan geen afspraken in

Het werkt stressverlagend om geen afspraken in te plannen twee dagen voor je laatste werkdag. Met de nieuwe informatie uit die gesprekken doe je de eerste weken toch niets. En bovendien kan je de tijd goed gebruiken om je To do-list afwerken, zonder dat er iets tussen komt.

3. Maak je hoofd leeg

En stel een after-holiday To-do list op. Grote kans dat je niet alles afgetikt krijgt of hebt overgedragen voor de vakantie. Stel een lijstje op met taken die je gaat oppakken na de vakantie. Dat geeft een hoop rust in je hoofd. Bovendien weet je precies waarmee je aan de slag moet en kost het je na de vakantie minder tijd om ‘in te komen’.

4. Zet je out-of-office reply één week langer aan

Ben je op vrijdag voor het laatst op kantoor voordat je op vakantie gaat? Zet je out-of-office reply dan woensdag al aan. Zo word je niet vlak voordat je weggaat nog met allerlei klusjes opgezadeld. Reken voor terugkomst ook nog twee dagen extra, zodat je mooi je mail nog even kan bijwerken en langzaam weer kan opstarten.

5. Regel een vervanger

Communiceer tijdig welke periode je afwezig bent en regel wie van je collega’s het aanspreekpunt wordt voor dringende zaken. Vergeet niet naam en telefoonnummer van je ‘vervanger’ in je out-of-office reply te zetten. Zo weet je zeker dat belangrijke zaken gewoon doorlopen.

6. Laat je iPad en smartphone thuis

De verleiding is groot om lopende zaken in de gaten te houden via je iPad of smartphone. Maar onthoud: vakantie is vakantie! En als het goed is weten je collega’s en klanten dat. Als je blijft reageren op mailtjes of telefoontjes, blijven mensen je lastig vallen. Loslaten is lastig, maar ook heerlijk!

7. Voorkom dat je vakantie een To-do list wordt

Vooruitplannen is belangrijk… op het werk! Maar plan daarentegen je vakantie niet helemaal van voor tot achter vol. Geef jezelf ook de ruimte om te ontspannen, zonder dat je gestrest van hot naar her vliegt.

8. Sta in het hier en nu

Oefen met mindfulness zodra je op plaats van bestemming bent. Voel de zomerzon op je huid, luister naar de zee en hoor de vogels fluiten. Zit eens stil en beleef het moment! Je zal zien dat je op deze manier intenser kan genieten van de leuke dingen die je doet.

9. Maak een mooie foto op vakantie

Zomergevoel vasthouden? Maak een foto van een mooi moment tijdens je vakantie. Zet deze op de achtergrond van je bureaublad en bedenk iedere dag als je de computer opstart hoe heerlijk dat moment was.

Relevante trainingen