• Onze redactie

10 tips voor een goede werk-privébalans

Balanceren tussen werk en privé. Hoe zorg je ervoor dat je niet volkomen in beslag wordt genomen door je werk? Met deze tips kun je van je verdiende vrije tijd genieten en krijg je energie voor een nieuwe werkdag.

Steeds vaker zijn we vanuit huis nog bezig met ons werk. Even inloggen op het bedrijfsnetwerk, e-mails checken, voicemails afluisteren, stukken doornemen of even bellen... Alle technische ontwikkelingen maken het steeds verleidelijker om ook in onze vrije tijd met ons werk bezig te zijn.

Wij geven je 10 tips die je helpen een goede balans tussen je werk- en privéleven te creëren. Zo kun jij optimaal genieten van je vrije tijd en heb je voldoende energie om effectiever aan het werk te gaan.

#1. Maak een planning

Begin je werkdag met een plan van klussen die je vandaag wilt doen. Wees realistisch, dus plan niet teveel! Plan in ieder geval een ding wat je ook echt af kunt maken.

#2. Stop op tijd!

Dat is minimaal een half uur voordat je naar huis gaat. Maak dan een overzicht van wat gedaan is en waar je de volgende dag mee aan de slag wilt. Dat geeft overzicht en rust. Het helpt om het hoofd leeg te maken.

#3. Klaar is klaar

Zet thuis je telefoon uit en laat je niet verleiden om toch nog even e-mail of andere berichten te checken. Wanneer je van huis uit werkt, stel dan een tijdstip vast wanneer je gaat stoppen met werken. En stop dan ook! Huisgenoten kunnen je hierbij prima ondersteunen dus stel ze op de hoogte van je voornemen.

#4. Maak tijd vrij voor ontspanning

Onderneem ontspannende activiteiten in je vrije tijd. Plan deze echt in, zodat je een stok achter de deur hebt. Afspreken met vrienden of familie kan daarbij ook goed helpen om er echt tijd voor vrij te maken.

#5. Maak je hoofd leeg

Gebruik je reistijd naar huis om je hoofd leeg te maken en om te schakelen. Pak de fiets of maak eerst een wandeling wanneer je weinig reistijd hebt. Even thuis omkleden, een lekker bad of douche zijn ook goede rituelen om de werkdag af te sluiten en energie vrij te maken voor privé zaken.

#6. Stel een top 3 samen

Bedenk eens wat je ECHT belangrijk vindt in je leven. Maak een top 3 en zorg dat je elke dag actief bezig bent met iets wat met deze top 3 te maken heeft.

#7. Neem een snipperdag

Neem eens een snipperdag, gewoon omdat het mooi weer is of om even iets te doen waar je al lange tijd niet meer aan toegekomen bent.

#8. Nee zeggen

Zeg eens nee tegen een vraag van een collega om hulp. Of beter nog: vraag een collega of deze jou kan helpen met een klus zodat je meer tijd hebt om je werk af te krijgen.

#9. Zorg ook tijdens de werkdag voor ontspanning

Neem op tijd pauze en ga tijdens de lunch even naar buiten, weg van de werkplek. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig even kort ontspannen en pauzeren effectiever zijn in hun werk dan mensen die pauzes overslaan en te lang doorgaan.

#10. Goed is goed genoeg

Verlies jezelf niet in perfectionisme. Niet alles hoeft een tien te zijn. Soms is een zes voldoende. Houd steeds in de gaten wat het doel is en handel daarnaar.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

  • Onze redactie