• Onze redactie

Verminder je stress in 4 vragen

Stress heeft veel oorzaken, die 'buiten' en 'binnen' jou liggen. Een belangrijke stressveroorzaker ligt vaak 'binnen' jou. Je wilt simpelweg te veel doen. En dat zo snel mogelijk. En zo goed mogelijk. Herkenbaar?

Dit komt natuurlijk niet ten goede aan je stresslevel. Maar je kunt hier gelukkig zelf iets aan doen. En wel door jezelf bij iedere taak af te vragen hoe dringend deze is. Hiermee schat je de hoeveelheid werk beter in, maak je een betere planning en houd je overzicht. Alleen dat al maakt je minder stressvol. 

Urgentie bepalen is echt zo moeilijk niet. Dit doe je namelijk met deze 4 vragen:

1. Moet dat echt nú?

De eerste en belangrijkste vraag. Deze vraag geeft je ruimte om taken te plannen. Je zult zien dat je veel taken echt niet direct hoeft te doen. En dat geeft je meteen al lucht.

2. Moet ík dat echt doen?

Een vraag waarmee je jezelf ‘beschermt’. Voor jezelf en voor die ander. Want misschien is het voor die ander gewoon ‘gemakkelijk’ om het jou te vragen? Dus stel deze vraag en je zult zien dat het aantal vragen aan jou op een positieve manier minder wordt.

3. Moet dat écht op deze manier?

Vraag je af óf en waarom bepaalde urgenties steeds weer terugkomen. Kun je het niet anders regelen? Of is er niet een structurele oplossing te bedenken voor steeds diezelfde urgentie?

4. Is het sowieso nodig dit te doen?

Stel jezelf of de vrager deze wedervraag. Het klinkt misschien wat ‘brutaal’. Maar het is wel een manier om die ander na te laten denken of het wel nodig is. Want ook jij weet vast wel dat vele taken ‘vaak gewoon over gaan in de tijd’.

Probeer het eens uit. Schrijf deze 4 vragen op een papiertje en hang dat (‘onzichtbaar’) op bij bijvoorbeeld je werkplek. Dat helpt je eerst de urgentie te onderzoeken, voordat je weer in galop vol stress vertrekt!

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

  • Onze redactie