• Onze redactie

Warming-ups en energizers: 4 korte oefeningen

Een presentatie, brainstormsessie, workshop, vergadering… Er zijn veel soorten bijeenkomsten die profiteren van een goede start of een sterke katalysator halverwege de dag. Maar hoe houd je de aandacht vast? Hoe win je vertrouwen van de groep? En hoe creëer je een sfeer met ruimte voor creativiteit of persoonlijke onthullingen?

Met onderstaande warming-ups en energizers creëer je gegarandeerd meer inspiratie en activatie.

De begrippen ‘energizer’ en ‘warming-up’ worden vaak door elkaar gebruikt. Er is echter een verschil. Zo vindt een warming-up vaak aan het begin van de dag plaats. Het is een doelgerichte, korte, introducerende oefening om een groep effectiever te laten werken. Een energizer kan in verband worden gebracht met een lichamelijke activiteit.

Hieronder staan 4 korte oefeningen die groepsinteractie stimuleren.

#1. Drie veranderingen (scherp observeren)

De groep staat in twee rijen tegenover elkaar en observeert elkaar. Vervolgens draait iedereen zich om en verandert iets aan zichzelf. Daarna draait iedereen zich weer om en probeert de veranderingen te ontdekken.

#2. Dat kan groter (expressie van emotie stimuleren)

De groep staat in een kring. Eén persoon vertelt iets aan zijn buurman of buurvrouw aan zijn rechterzijde, die het of zijn beurt weer aan zijn of haar buurman of buurvrouw doorvertelt. De eerste persoon vertelt datgene bescheiden. Iedere eerstvolgende persoon vertelt datgene met meer expressie. Net zolang totdat de cirkel rond is en de expressie op zijn grootst is. Voorbeeldzinnen: ‘Ik heb er zin in’, ‘Doe niet zo stom’ en ‘Wat fijn dat je er bent’.

#3. Monoloog of tweegesprek (stimuleren van creativiteit)

Twee deelnemers worden uitgenodigd om voor de groep te komen staan. De ene deelnemer is verteller, de ander luisteraar. De verteller vertelt een (fictief) verhaal, maar kan telkens niet op een woord komen: ‘Ik liep laatst op eh…’ De ander vult vervolgens aan en de ander dient dit te accepteren en vervolgt zijn verhaal.

#4. Even wandelen (leiderschap introduceren)

De groep maakt een wandeling van 20 minuten. De deelnemers mogen niet met elkaar praten. De trainer loopt als eerste voorop en laat zich daarna terugzakken. Terug in de werkruimte wordt er nabesproken. Wie liep er voorop? Hoe was dat? Liet je je makkelijk leiden? Wilde je voorop lopen? Wat hield je tegen? Wat herken je hiervan in de groep of in je werk?

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij

  • Onze redactie