Wees ook eens de rebel van je team

Aardig zijn helpt je verder. Maar dat betekent niet dat je alles moet doen om de lieve vrede te bewaren. Denk je er in een teamoverleg net even iets anders over? Of heb je een beter idee? Shout out en zeg hoe jij erover denkt. Want je team heeft zo nu en dan een rebel nodig. En bedenk: er tegenin gaan is ook nog eens gezond.

(Lees ook het artikel: 4 redenen waarom aardig zijn je verder helpt)

Je bent geen kloon
Waarom is ingaan tegen je collega’s goed? Ten eerste is het belangrijk om je te uiten. Praters hebben minder last van o.a. stress en depressie dan binnenvreters. Trouw zijn aan jezelf is dus goed voor je gezondheid. Ken je het ‘dat zit me niet lekker’-gevoel? Dat komt meestal als je niet helemaal authentiek bent. Dat kun je voorkomen door te doen waar je achter staat. Bedenk ook: je bent geen kloon (toch?). Je bent jij en hebt je eigen ideeën. Mooi! De mensen die het verschil maken brengen juist iets eigens in.

Recept voor vernieuwing
Ten tweede profiteert je team van tegengas. Andere visies doorbreken de vaste patronen en gewoontes. Dit nodigt je collega’s uit om out of the box te denken. En niet (meer) voor de vanzelfsprekende oplossing te kiezen. Tegengeluid zorgt dus voor originaliteit en innovatie. Immers: als iedereen hetzelfde denkt wordt niemand uitgedaagd. En dat is nou net nodig om beter te presteren.

Ga je de uitdaging aan?
Het vergt natuurlijk wel moed om te zeggen dat je een andere visie hebt. Hoe zullen je collega’s reageren? Mogelijk vinden ze je een dwarsligger en zetten ze hun hakken in het zand. Of ze ontkennen dat je een punt hebt. Maar het team kan je ideeën ook hartelijk ontvangen. Je weet niet wat er gebeurt als je je mening laat horen. Hoe onzeker dat misschien ook is, besef je wel dat je uitspreken een hoger doel heeft: het beste resultaat behalen.

Geloof je dat jouw visie bijdraagt aan die goede prestatie? Houd je dan niet stil om de lieve vrede. Je mening mag er zijn en gehoord worden. Je doet iedereen een plezier door op te staan - ook als je collega’s dat (nog) niet helemaal doorhebben. Tip: laat hun dit artikel ook lezen!

Meer lezen over de kracht van diversiteit? Kijk dan bij:
Wow! Wat een verschil - Diversiteit werkt
Deep Democracy - De wijsheid van de minderheid

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!