• Onze redactie

Word een betere gesprekspartner

‘Knikken, ‘ja’ zeggen, de ander herhalen en samenvatten. We leren het onszelf om aan de ander te laten merken dat we naar hen luisteren. Maar waarom zou je deze trucjes uit moeten halen… als je daadwerkelijk aan het luisteren bent?’ Een interessant inzicht van Celeste Headlee over de kunst van écht luisteren naar je gesprekspartner.

‘When you talk, you are only repeating what you already know. But if you listen, you may learn something new' – Dalai Lama

Praten is goed. Maar aan het woord zijn richting je gesprekspartner heeft een keerzijde: mogelijk kaap je onbedoeld het gesprek. Want grote kans dat je vertelt dat jij óók zo gestrest/verliefd/blut bent als iemand daarover begint. Het effect van kapen: langs of door elkaar heen praten, de ander niet begrijpen, gesprekken die stil vallen. Wil je dus een goed gesprek voeren? Dan is het vooral belangrijk om te luisteren.

10 tips voor een goed gesprek

Als je echt luistert naar je gesprekspartner krijg je begrip voor elkaar en verbinding met de ander. Plus een dosis inspiratie en nieuwe inzichten. De ander weet immers altijd iets wat jij nog niet weet. Het is dus de moeite waard om te kijken of je misschien wel een betere gesprekspartner kunt worden. Het goede nieuws: dat is helemaal niet moeilijk. In deze Ted Talk van Celeste Headlee krijg je tien tips met groot effect.

Communiceren: meer dan luisteren en vertellen

Wil jij jouw communicatieve vaardigheden naar een hoger level tillen? Bekijk ons communicatie trainingsaanbod en vergroot jouw effectiviteit. In onze trainingen leer je je te verplaatsen in de ander, goed te luisteren en juist waar te nemen, breng je jouw boodschap met tact en ga je echt met elkaar in gesprek. 

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

  • Onze redactie