• Onze redactie

Zo overwin je jouw tegenzin

Geef maar toe. Ook jij moet klusjes doen waar je écht geen trek in hebt. Klusjes die je graag nog een dagje uitstelt. Je maakt jezelf wijs dat het er morgen wél van komt. Maar eigenlijk weet je wel beter, toch? Met deze tip overwin jij je tegenzin en krijg je dingen gedaan.

Bedenk je allereerst eens hoeveel tijd en energie tegenzin eigenlijk kost. Je piekert over wat er allemaal moet gebeuren, bedenkt smoes na smoes en praat goed waarom het best kan wachten tot morgen.

Maar de klus blijft boven je hoofd hangen terwijl je met andere (leukere) dingen bezig bent. Het knaagt aan je geweten, dus kan je niet eens genieten van die andere dingen.

In de tijd dat je aan het uitstellen was, had je de klus misschien al kunnen klaren. Dan was je er vanaf geweest en kon je je zonder schuldgevoel richten op andere dingen.

Zo kom je in actie
Dus wat dan? De ultieme tip bij tegenzin is: stop met denken en bégin gewoon. Dat klinkt natuurlijk een stuk makkelijker dan het is. Want waarschijnlijk heb je het in je hoofd heel groot gemaakt.

Deel daarom de klus op in hapklare brokken. Na de eerste hap mag je even een kop koffie halen of Facebook checken. Dit maakt de drempel om te beginnen lager en zet je in beweging.

Kleine stap, groot resultaat
Je zult zien dat je de ergste tegenzin kwijt bent na de eerste stap. Het blijkt wel mee te vallen. Of je bent opgelucht dat je eraan begonnen bent. Want dat je er mentaal zo mee bezig bent zonder iets te bereiken, is veel erger dan het ongemak van de vervelende klus ook werkelijk aanpakken. 

Kom dus in actie en ervaar hoe het vanzelf gemakkelijker wordt. De taken die nu op je liggen te wachten, kun jij straks mooi afvinken op je to-do list. 

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!

  • Onze redactie