Stefan van der Stigchel

Stefan van der Stigchel is hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht en ontving voor zijn onderzoek een VENI- en een VIDI-beurs van NWO. Van der Stigchel doet onderzoek naar aandacht: hoe wij onze aandacht verdelen en hoe dingen onze aandacht trekken. Hij staat aan het hoofd van de onderzoeksgroep AttentionLab, waarmee hij onderzoekt hoe aandacht en visueel bewustzijn samen onze perceptie van de wereld creëren. Hij is daarnaast (bestuurs)lid van De Jonge Akademie, een platform van jonge topwetenschappers.

Stefan van der Stigchel is per 1 november 2018 benoemd tot hoogleraar Cognitieve Psychologie. Met zijn leerstoel zet de Utrechtse wetenschapper zijn onderzoek naar waarneming en aandacht voort.

“Ik mag nu professor voor mijn naam zetten; verder verandert er gelukkig weinig.”

De 38-jarige Van der Stigchel houdt zich al jaren bezig met hoe mensen de wereld waarnemen. “Die wereld is er, maar hoe krijg je die mee? Wat pik je wel, en wat pik je niet op? Ik wil weten hoe we bewustzijn creëren van de wereld om ons heen. Aandacht speelt daarin een grote rol.”

Nagenoeg tegelijk met zijn benoeming tot hoogleraar verschijnt zijn nieuwe, populairwetenschappelijke boek; Concentratie als opvolging van zijn vorige werk; Zo werkt aandacht.