Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

De regeling Aftrek studiekosten

Als je je opleiding zelf betaalt, kun je met de regeling Aftrek studiekosten alleen nog dit jaar tot € 15.000 van je studiekosten aftrekken van je inkomstenbelasting. Hierbij geldt een drempel van € 250. Ontdek of het gunstig is om nog dit jaar met je opleiding of training te starten!


Vanaf 2022 wordt de huidige fiscale regeling aftrekbaarheid studiekosten voor particulieren vervangen door een nieuwe regeling, het STAP-budget. Graag nemen we je mee in de wijzigingen en laten aan de hand van een aantal rekenvoorbeelden zien wat dit voor jou kan betekenen. Start je in 2021 dan mag je je studiekosten van het hele jaar sowieso nog aftrekken.

STAP-budget

Per 1 maart 2022 wordt de huidige belastingvoordeelregeling Aftrek studiekosten voor particulieren vervangen door het STAP-budget. STAP staat voor ‘Stimulering Arbeidsmarkt Positie’. Het STAP-budget is een persoonlijk ontwikkelbudget van maximaal € 1.000,- per jaar (inclusief btw) voor het volgen van een opleiding. Met deze nieuwe regeling wil de overheid iedereen de kans geven om zichzelf te ontwikkelen en langer op de arbeidsmarkt actief te blijven. Het STAP-budget is een subsidie. Dit betekent dat je dit bedrag niet terug hoeft te betalen. Lees alles over het STAP-budget

Is het voor jou gunstig om nog dit jaar met een opleiding te starten?

Zit jij eraan te denken om jouw persoonlijke groei of professionele ontwikkeling een boost te geven met een training of opleiding? Dan zou dit weleens het juiste moment kunnen zijn om je in te schrijven. Je kunt namelijk alleen nog in 2021 gebruik maken van de huidige regeling Aftrek studiekosten.

Rekenvoorbeelden

Ga jij je opleiding of training (deels) zelf financieren? Dan doe je er goed aan om jouw situatie onder de loep te nemen. Een tweetal rekenvoorbeelden hoe jij kunt onderzoeken of het interessant is om nog snel van de huidige belastingaftrek mogelijkheden gebruik te maken.

Wil je jouw situatie met ons bespreken en hier advies in krijgen? Of heb je nog andere vragen? Neem gerust contact op met één van onze adviseurs.

Rekenvoorbeeld 1
Je volgt bij ons een training met een prijs van € 2.000. Je kunt minus de drempel van € 250 dus € 1.750 van je inkomen aftrekken. Val je in belastingschijf 1 van 37,05% (inkomens tot € 68.507) dan krijg je € 648,38 terug. Hogere inkomens vallen in schijf 2 (49,50%) en krijgen € 866,25 terug. Het STAP-budget is gunstiger. Wel is dit budget per aanvraagtermijn beperkt.

Rekenvoorbeeld 2
Je volgt bij ons een opleiding met een prijs van € 5.000. Je kunt minus de drempel van € 250 dus € 4.750 van je inkomen aftrekken. Val je in belastingschijf 1 dan krijg je nu nog € 1.852,50 terug. Val je in schijf 2 dan krijg je nu nog € 2.475 terug. De huidige regeling is voor jou dus veel gunstiger dan het STAP-budget per 2022. Schrijf je nog snel in!

Ontdek welke opleiding of training bij jou past

BEKIJK ALLE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Judith Hoogkamp

Opleidingsadviseur