Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Sustainable change programma

Realiseer duurzame verandering.

Vraag advies op maat aan


  • Definieer een uitdagende en inspirerende ‘compelling story’
  • Identificeer en doorbreek systemische patronen
  • Ontwikkel baanbrekend leiderschap

Aan alle kanten zijn organisaties aan het veranderen om te kunnen voldoen aan veranderende klantwensen, relevant te blijven en bedrijfsresultaten te verbeteren. Toch blijven veel organisaties hangen in het maken van plannen en het opzetten van nieuwe structuren. Veelal ligt de focus op ‘wat’ er veranderd moet worden, niet op ‘hoe’ die verandering daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Met als gevolg dat vernieuwing niet of nauwelijks wordt gerealiseerd. Wij helpen organisaties échte verandering te realiseren.

Verandering start bij de mensen die er werken

De mensen staan dan ook centraal in onze aanpak. Mensen vinden verandering niet erg, als ze maar niet veranderd wórden. Medewerkers ondersteunen wat ze zelf creëren. Dialoog met medewerkers in alle lagen van de organisatie is daarom van cruciaal belang in onze aanpak. Daarbij hebben we aandacht voor vier elementen: Strategy, Structures & Processes, Skills & Behavior, Leadership en Culture.

Onze aanpak bestaat uit 5-stappen

Stap 1: Ontwikkel een ‘compelling story’

We beginnen de reis met het definiëren van een ‘compelling story’. Waar gaan we heen? Wat is onze toekomstige ambitie? Samen vertalen we deze ambitie in een inspirerend verhaal, want alleen een ambitie hebben en delen brengt je geen verandering. Het verhaal moet spanning creëren tussen de huidige situatie en de gewenste. Het koppelt kernwaarden van de organisatie en het doel van haar werknemers.

Stap 2: Identificeer en doorbreek systemische patronen

Dan ontwerpen we samen de veranderingsreis; hoe we van A naar B kunnen komen, analyseren we systemische patronen in de organisatie met belangrijke stakeholders en definiëren we gewaagde stappen. Omdat werken aan duurzame verandering betekent aandacht schenken aan zowel wat je wilt veranderen, maar evenveel aan hoe je wil veranderen. We kiezen een aanpak en houden hier consequent aan vast. Veranderingen in stand houden betekent patronen doorbreken en nieuwe installeren. Werken met gewaagde bewegingen en rituelen zal je helpen.

Stap 3: Ontwikkel baanbrekend leiderschap

Hoe succesvol een organisatieverandering is hangt voor 50% af van hoe deze is geleid! Dit is wat onderzoek ons ​​vertelt. Een directieve aanpak is nooit succesvol, leiders moeten voortdurend in evenwicht zijn tussen het geven van orde, structuur en stabiliteit aan de organisatie en aan de andere kant het creëren van verstoring, om dingen in beweging te krijgen. We werken met leiders aan het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en gedrag om hun leiderschapseffectiviteit te vergroten en succesvol complexe veranderingen te leiden.

Stap 4: Coaching on the job

In deze implementatiefase coachen wij uw leiders en veranderen agenten op het werk en in peer coaching sessies. We willen ervoor zorgen dat we in dit stadium niet terugvallen op oude patronen en gedragingen. Met peer-coaching sessies in kleine groepen zorgen we ervoor dat leiders alert blijven en dat ze blijven leren en uitwisselen van en met elkaar.

Stap 5: Continu verbeteren

In deze fase zorgen we ervoor dat we momentum behouden. We beoordelen de impact van wijzigingen op het niveau van 'jezelf', 'het team' en ' de organisatie' (inclusief bedrijfsresultaten). We consolideren het leren en blijven het programma aanpassen. We zorgen ervoor dat de capaciteiten verder worden ontwikkeld als dat nodig is. We blijven zoeken naar verdere manieren om de verandering te 'leven' en te belichamen, vieren successen, erkennen vooruitgang en zoeken naar nieuwe kansen om je organisatie verder te laten groeien.

Resultaat

Het Sustainable Change programma zorgt voor:

  • Een gedeelde en breed gedragen ‘compelling story’ voor je organisatie;
  • Dialoog met medewerkers in alle lagen van je organisatie;
  • Het doorbreken van systemische patronen om échte verandering te realiseren;
  • Baanbrekend leiderschap als motor voor vernieuwing en innovatie;
  • Duurzame verandering met impact.

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Marieke Schouten

Incompany & Maatwerk adviseur