Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Klantgericht handelen vanuit gedeelde kernwaarden

bij het KCC van de gemeente Almere

Thema: Communicatie en presenteren
Rubriek
Klantverhaal
Datum
30 december 2016
2 minuten leestijd

Net als alle andere Nederlandse gemeenten, moet ook Almere straks burgers en bedrijven informeren over de overheid vanuit een Klant Contact Centrum (KCC). Het KCC in Almere bestaat uit een callcenter, een centrale receptie, de balies burgerzaken en sociale zaken en een website met digitaal loket. Schouten & Nelissen werd gevraagd alle 100 KCC-medewerkers te trainen in klantgerichtheid.

Bestaande situatie

De medewerkers van het KCC werken op verschillende afdelingen, zoals Burgerzaken, Sociale Zaken of het callcenter. Zij hebben hun eigen visie op klantgerichtheid en vullen dit op hun eigen manier in. Dat zij deel uitmaken van een gezamenlijk KCC zit nog niet echt tussen de oren. Evenmin als de nieuwe, gezamenlijk visie. Die is samengevat in de kernwaarden Transparant, Respectvol, Omgevingsgericht, Toegankelijk en Snel en flexibel. Kortweg: TROTS.

Plan van aanpak

Opleidingscoördinator Ineke van Gorp: 'Schouten & Nelissen verzorgde een training van een dag waarin gewerkt werd aan het zichtbaar maken van die kernwaarden voor de burgers. Concreet: 'wat is respectvol of 'wat is transparant' in de ogen van de klant. In de middag kwam de praktijk aan de orde in de vorm van rollenspellen, samen met een acteur. Daarnaast verzorgde Schouten & Nelissen voor vakinhoudelijke specialisten een train de trainer traject. Het management kwam twee dagen samen om te brainstormen over de wijze van leidinggeven aan het nieuwe KCC.'

Trainers van Schouten & Nelissen waren stuk voor stuk uitstekend op de hoogte van onze problematiek. Zij konden de cursisten goed meevoeren in het gewenste, nieuwe perspectief. - Ineke van Gorp, opleidingscoördinator gemeente Almere.

Het resultaat

Een team met een gezamenlijke opvatting over klantgerichtheid dat enthousiast werkt vanuit de kernwaarden van het KCC. Van Gorp: 'Onze medewerkers hebben nu écht het gevoel deel uit te maken van het KCC.'

Wil je meer weten over wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Informeer geheel vrijblijvend naar onze Incompany & maatwerk mogelijkheden?

VRAAG ADVIES AAN

Gerelateerde artikelen