Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Pesten, KLPD lost het op met beleid.

Thema: Communicatie en presenteren
Rubriek
Klantverhaal
Datum
31 juli 2019
2 minuten leestijd

Bij het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) wordt met pesten korte metten gemaakt. In het diversiteitsbeleid staan spelregels tegen pesten, iedere Dienst heeft één à twee vertrouwenspersonen en er is een Klachtencommissie. Henk Prins, accountmanager van het Nationaal Informatie Knooppunt (NIK), was jarenlang vertrouwenspersoon. Sinds 2008 is hij lid van de Klachtencommissie ongewenste omgangsvormen.

Bij het KLPD werken circa 5.000 mensen: politiemensen, technici, gedragswetenschappers en administratief personeel. Samen zetten zij zich in voor opsporingsonderzoeken, criminaliteitsbestrijding, versterking en ondersteuning van de politieregio’s. ‘Iedereen die hier werkt is uit het juiste hout gesneden,’ zegt Prins. ‘Belangrijkste karaktereigenschap is dat je stevig in je schoenen staat.’

Niet soft, wel strikt

Geen softe organisatie dus. Tóch heeft het KLPD zachte waarden hoog zitten. Er is een strikt diversiteitsbeleid om discriminatie, machtsmisbruik, seksuele intimidatie en pesten te voorkomen. Prins werd in 1994 één van de eerste vertrouwenspersonen. ‘Jaren geleden was ik maanden uit de running door een geëscaleerd conflict met mijn manager. Een pijnlijke periode en voor mij dé aanleiding om me in te zetten voor collega’s in een zelfde situatie,’ zo verklaart hij zijn keuze voor deze nevenfunctie.

Serious business

Vertrouwenspersoon mag dan een nevenfunctie zijn, het is wel serious business. Er is een sollicitatieprocedure en na aanname volgt intensieve scholing inclusief opfriscursussen. De vertrouwenspersonen van de diensten komen regelmatig samen om bijvoorbeeld casussen te bespreken.

‘Mijn missie was om ongewenst gedrag op de kaart te zetten. Veel managers dachten dat pesten op hun afdeling niet voorkwam. Aan MT’s en in afdelingsoverleggen heb ik presentaties gegeven over ongewenst gedrag. Door voorbeelden te geven, zagen collega’s dat er ook op hun afdeling best iets kon spelen.’

Wil je meer weten over wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Informeer geheel vrijblijvend naar onze Incompany & maatwerk mogelijkheden?

VRAAG ADVIES AAN

Gerelateerde artikelen