Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Training mediationvaardigheden bij gemeente Ridderkerk

Thema: Communicatie en presenteren
Rubriek
Klantverhaal
Datum
30 december 2014
2 minuten leestijd

De medewerkers van de gemeente Ridderkerk moeten niet alleen beleid kunnen maken en weten hoe de wet in elkaar steekt, maar moeten ook goed met de burger om kunnen gaan. Vaardigheden als luisteren, goed kunnen uitleggen, omgaan met conflicten, feedback geven zijn dan belangrijk. Daarom werd Schouten & Nelissen ingeschakeld om een training mediationvaardigheden te verzorgen.

Bestaande situatie

De gemeente Ridderkerk wil het aantal bezwaarschriften omlaag brengen door beter te communiceren met de burger. Door eerst te bellen met een burger die een bezwaarschrift heeft ingediend, kun je al een hoop oplossen. Een bezwaarprocedure is dan soms niet meer nodig. Het terugbrengen van het aantal bezwaarschriften past binnen een breder traject, waarbij de gemeente toe wil naar een cultuur van proactief communiceren. Schouten & Nelissen ondersteunt en adviseert bij dat traject.

Plan van aanpak

We verzorgden een training mediationvaardigheden van twee dagdelen, aan ruim 100 medewerkers. Diverse onderwerpen kwamen aan bod: hoe zit het met conflicten, welk mechanisme zit er achter als iemand boos wordt, voor- en nadelen van mediationvaardigheden, wat voor typen mensen zijn er, wat doe je als een conflict escaleert. Ook vaardigheden als luisteren, samenvatten, doorvragen en feedback geven kwamen aan de orde.

“De deelnemers waren positief. Nu gaat een kopgroep verder nadenken over hoe al het geleerde echt beklijft in onze organisatie. Schouten & Nelissen helpt ons daarbij.” - Ankie Feldbrugge, coördinator participatie bij de gemeente Ridderkerk

Het resultaat

Ankie Feldbrugge: “Het is te vroeg om nu al te kijken of het aantal bezwaarschriften omlaag gaat. Deze training is voor de gemeente Ridderkerk namelijk pas de eerste stap. We hebben een kopgroep samengesteld die op beleidsniveau gaat vastleggen hoe de gemeente voortaan wil werken en communiceren. Zodat het contact met de burger goed is én blijft en het aantal bezwaarschriften gaat dalen.”

Wil je meer weten over wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Informeer geheel vrijblijvend naar onze Incompany & maatwerk mogelijkheden?

VRAAG ADVIES AAN

Gerelateerde artikelen