De kracht van ‘wij’ centraal stellen

Thema: Communicatie en samenwerken

In samenwerking ligt het accent op ‘wij’. Niet jij of de ander, maar het samen werken staat centraal. Dat bereik je alleen als de teamleden zich verbinden met hun collectieve identiteit, als ze een wij-gevoel hebben. Daarbij is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen zelfstandigheid en verbondenheid. Maar hoe kun je de ambitie en kracht van je team vrijmaken, zodat je samen stevige resultaten neerzet?

Een succesvol team is één identiteit, een eenheid. Het is meer dan de optelsom van de afzonderlijke teamleden. Daarbij speelt de dynamiek tussen ‘ik’, ‘jij’ en ‘wij’ permanent een rol. Die hebben alle drie aandacht en erkenning nodig. Zo nu en dan krijg je te maken met afwijkend ik-gedrag dat het wij-gevoel frustreert.

Niet al het gedrag dat afwijkt is echter verkeerd. Soms kun je het heel goed gebruiken om je team verder te ontwikkelen. Een stevige ‘wij’, ofwel een krachtig team, accepteert afwijkend gedrag of afwijkende opvattingen en leert ervan. Ook kan een afwijkende reactie een verlangen of angst van meerdere teamleden vertegenwoordigen.

Oefeningen om het ‘wij’ te versterken:

  • Wissel eens uit wat jullie als de kracht van het ‘wij’ van het team ervaren en hoe belangrijk jullie het vinden om daar aandacht aan te geven.
  • Werk als team in groepjes beelden en kernwoorden uit hoe jullie het team zien. Laat de groepsvertegenwoordigers aan de hand van het beeld presentaties geven. Maak vervolgens met het hele team een nieuw groot beeld met kernwoorden, dat staat voor wie de leden als team zijn en willen zijn.
  • Kies met het team ingangen en methodieken om de komende maand het ‘wij’ te activeren.
  • Bespreek met het team hoe jullie in de samenwerking het accent kunnen leggen op de kracht van het ‘wij’, met inachtneming van de ‘ik’ en ‘jij’.

Bron: Hoe coach ik mijn team en het team zichzelf van onze uitgeverij Thema