Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Lastige collega? Het is maar hoe je er zelf naar kijkt

Thema: Communicatie en presenteren
Rubriek
Blog
Datum
19 december 2016
2 minuten leestijd

Die vervelende collega kun je wel achter het behang plakken. Helaas kun je de ander niet veranderen, maar je eigen gedrag en gedachten wel. 7 dingen die jij kunt doen voor een betere samenwerking.

1. Houd de leukerds te vriend
Sommige mensen zijn heel sfeerbepalend. In goede zin. Vertel die leukerds eens dat ze zo'n fijne collega's zijn en wat je in hen waardeert. Door de samenwerking met anderen te verstevigen, raken de lastige collega's je minder.

2. Neem de regie
Stel, je vindt jouw collega een enorme opschepper. Dat is jouw perceptie van de ander en geen feit. Misschien vindt een andere teamgenoot hem wel prettig zelfverzekerd. En dat arrogante type kan jou maar een neuroot vinden.

Een nare collega is alleen vervelend voor wie er last van heeft. Dat geeft jou de macht om lastpakken minder vervelend te maken, door je eigen gedrag en gedachten te veranderen. In de volgende tips lees je hoe je dat doet.

3. Druk jezelf glashelder uit
Duidelijk communiceren is de basis voor elke goede (werk)relatie. Spreek uit wat je van je collega verwacht en stel je zakelijk op. Maak samen heldere afspraken waar je op terug kunt grijpen.

Klinkt dit je te afstandelijk? Je emoties uiten is prima, maar maak de ander alsjeblieft geen verwijten. Conflicten ontstaan wanneer mensen zich aangevallen voelen. Blijf daarom respectvol en leg kalm uit wat zijn gedrag voor jou betekent.

4. Durf lastpakken aan te spreken
Je vervelende collega doet niet wat hij belooft. Vraag je hem dan waarom niet? Leg je uit wat er gebeurt als hij jullie afspraken niet nakomt? Slik je reactie niet in, maar ga het gesprek aan.

Een lastpak gaat zijn gedrag niet veranderen als niemand hem feedback geeft. Durf hem dus aan te spreken. Wie weet komt je collega dan nog positief uit de hoek.

5. Zet een andere bril op
Door in de schoenen van de ander te stappen leer je hem beter begrijpen. Wat zijn de motieven voor zijn gedrag? Je hoeft zijn probleem natuurlijk niet op te lossen. Maar je kunt wel proberen begrip te hebben. Daardoor trek je zijn gedrag je minder persoonlijk aan.

6. Tel tot tien
Maakt je collega dan toch nog heftige emoties in je los? Maak vooral geen ruzie om te voorkomen dat de kloof nog groter wordt. Je zult nog wel samen door een deur moeten.

Loop gerust weg in het heetst van de strijd. Laat elkaar even met rust tot jullie weer afgekoeld zijn. Daarna zijn er weer volop kansen om open het gesprek te hervatten.

7. Steek je hand in eigen boezem
Het kan natuurlijk ook dat jij die lastpak nog iets verschuldigd bent. Dat de ander daarom niet zo blij met je is. Vertel hem dan jouw kant van het verhaal.

Het is even doorbijten, maar door erover te praten kun je de lucht klaren. Ook als er een hele tijd geleden een conflict is geweest dat niet (goed) is uitgesproken. Het is nooit te laat om het goed te maken!

Meer lezen over lastige mensen?

Bekijk dit boek:

Een groep handen op elkaar.

Gerelateerde artikelen