Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

3 musts voor een hogere employability

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Blog
Datum
6 december 2018
3 minuten leestijd

Employability of duurzame inzetbaarheid is een must om nu en in de toekomst mee te kunnen blijven doen. Flexibiliteit is steeds belangrijker geworden. Het draait niet langer om baanzekerheid maar om werkzekerheid.

Geen zekerheid over je huidige baan, maar wel de zekerheid dat je voor werkgevers aantrekkelijk bent. Maar wat is eigenlijk nodig om duurzaam inzetbaar te zijn en te blijven? Dat zijn de drie musts: Energize, Empower en Change.

#1. Energize

Werk kan veel voldoening en plezier geven, maar het vraagt ook het nodige van je! Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een volle accu. Want zonder voldoende energie is het lastig om je optimaal in te zetten. Klinkt logisch, en dat is het ook. Maar de vraag is natuurlijk of je zelf weet wanneer jouw persoonlijke ‘accu’ opgeladen moet worden.

Onze smartphone geeft duidelijk aan wanneer het tijd is om hem op te laden. Bij ons mensen zijn die signalen minder helder of makkelijker te negeren. Zorgen voor een optimaal energieniveau start met ontspanning na inspanning. Je accu opladen kan zowel na als tijdens je werk. Tijdens de lunchpauze (die natuurlijk niet op je werkplek plaatsvindt), maar ook met micropauzes: even van je werk af en omlopen om je kop thee te halen.

Daarnaast zijn je werk thuis los kunnen laten en genieten van de andere dingen die het leven zo mooi maken natuurlijk belangrijke energizers. Voldoende beweging en nachtrust helpen je om scherp te blijven. Je kunt je IQ en EQ namelijk alleen optimaal benutten met een volle accu. En als je over de benodigde energie en vitaliteit in het werk beschikt en dit uitstraalt, krijgen collega’s en klanten energie als ze met jou samen mogen werken!

#2. Empower

Je vergroot je employability als je werkt vanuit jouw persoonlijke kracht en doet waar jij goed in bent. Als je werk doet waarin je jouw talenten en kwaliteiten kunt inzetten, ervaar je niet alleen veel plezier en voldoening, maar kun je ook echt waarde toevoegen voor anderen. Dat kan bijvoorbeeld voor klanten, leerlingen en cliënten, maar natuurlijk ook voor je collega’s.

Waar je jouw talenten en kwaliteiten inzet is daarbij van belang. Ben je trots op de organisatie waarvoor je werkt? Sluit het hogere doel van de organisatie aan op wat jij belangrijk vindt? Weet je hoe je vanuit jouw kwaliteiten bijdraagt aan dit hogere doel? Als het werk voor jou betekenisvol is, zal je vaker met passie en energie werken. Het is dan bijna vanzelfsprekend dat je jouw talenten en kwaliteiten wilt blijven ontwikkelen omdat je daarmee ook echt waarde toe kunt (blijven) voegen.

Met alle veranderingen in en om organisaties is het noodzakelijk om je kennis en vaardigheden te versterken. Je zult zien dat het je met een mindset gericht op de ontwikkeling van jouw sterktes en kwaliteiten makkelijker af gaat om mee te kunnen of voorop te lopen in verandering.

#3. Change

Verandering vindt constant plaats en krijgt door de aard en snelheid van de huidige ontwikkelingen veel aandacht. Als je terugkijkt in de geschiedenis, dan hebben we al veel vaker te maken gehad met grote veranderingen op de arbeidsmarkt en kunnen we de patronen ontdekken die daarmee samen gaan.

Sla de (digitale) boeken er eens op na: tijdens de industriële revolutie namen machines steeds meer het werk van handarbeiders over. Nu zien we hetzelfde patroon in het digitaliseren van werkzaamheden. Je bewust zijn van veranderingen die jouw werk raken is een belangrijk vertrekpunt. Nog belangrijker is je bewust zijn van hoe je jouw talenten en kwaliteiten in andere of nieuwe rollen kunt inzetten en wat je nodig hebt om jouw talenten op die veranderende omstandigheden aan te laten sluiten.

Darwin benoemde het jaren geleden al heel treffend in een andere context: het zijn niet de sterkste of de intelligentste die overleven, maar zij die het beste in staat zijn om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Als we op een eeuw ‘werk in organisaties’ terugblikken, dan blijkt dit uitgangspunt niet alleen in de natuur, maar ook in organisaties te gelden. Werken aan je employability is daarmee belangrijker dan ooit. Ben jij er klaar voor?

Gerelateerde artikelen