Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

3 tips om kosten te besparen op een ontwikkeltraject

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Blog
Datum
30 januari 2019
2 minuten leestijd

Future skills, agile teams, een positief werkklimaat. Jíj weet hoe belangrijk het is om met je organisatie aan de toekomst te werken. Je hebt een prachtig plan gemaakt. Met concrete doelstellingen. Maar nu de financiën nog. Overtuig je interne stakeholders door slim gebruik te maken van budgetten. 3 tips om kosten te besparen.

#1 Vraag subsidie aan

Het Europees Sociaal Fonds verstrekt meerdere malen per jaar de ESF-subsidie voor ontwikkeltrajecten. Het gaat om trajecten die gezond en veilig werken stimuleren. De leercultuur bevorderen. Aanzetten tot interne mobiliteit of flexibele werktijden bevorderen. Grote kans dat jouw traject aan de voorwaarden voldoet.

Als je de aanvraag hebt gedaan, weet je binnen ongeveer 8 weken of je de subsidie ontvangt. Zeker de moeite waard om te onderzoeken of jouw traject aan de voorwaarden voldoet!

#2 Bundel de krachten met een training in huis

Veel organisaties stellen een persoonlijk ontwikkelbudget beschikbaar voor medewerkers. Iedere medewerker heeft immers zijn eigen leertraject. Dat is waar. Maar in de praktijk zien we dat medewerkers elkaars advies vragen over welke training ze kunnen volgen. Is er een betere review dan die van je collega? Zo kan het voorkomen dat medewerkers dezelfde training volgen. Maar niet tegelijkertijd. Dat zorgt voor een opeenstapeling van kosten en administratie. En iedere medewerker is op een andere dag op pad is om de training te volgen.

Door een training incompany te organiseren, bespaar je kosten en tijd. En je kunt een training passend laten maken voor jouw organisatievraagstuk. Het zorgt ook nog eens voor een grote betrokkenheid tussen collega’s. Maar is dat organisatorisch niet veel gedoe? Dat valt reuze mee. De meeste administratieve en organisatorische werkzaamheden neemt de opleider voor je uit handen. Je moet alleen inventariseren wie, welke training wil volgen. En een datum prikken kan nog wel een uitdaging zijn. Dus plan op tijd!

#3 Zoek een frisse blik

Je bent een professional. En je kent je organisatie op je duimpje. Niemand hoeft jou uit te leggen welke veranderingen en verbeteringen er nodig zijn. Toch? Helemaal waar. Maar van een beetje hulp is nog nooit iemand slechter geworden. Laat eens een externe consultant met je meedenken over een organisatievraagstuk. Die frisse blik is vaak kosteloos. En heel waardevol. Een persoon van buiten de organisatie stelt vragen over zaken die jouw organisatie heel gewoon is gaan vinden.

Bespaar je daarmee kosten? Ja, eigenlijk altijd. Een consultant denkt met je mee over doelen. En wat er nodig is – en níet nodig is – om resultaat te boeken. Het zou bijvoorbeeld zomaar kunnen dat jouw organisatie trouw ieder jaar een MTO afneemt. Standaard, algemeen. Maar misschien zijn jullie wel gebaat bij een onderzoek waarin je specifiek vraagt naar de vitaliteit van medewerkers. Omdat je wilt weten hoe je mensen weer enthousiasmeert en motiveert. En hoe je het ziekteverzuim terugdringt. Over kostenbesparing gesproken! Een adviseur helpt je om pijnpunten en ambities inzichtelijk te maken. Zodat jouw plan nog concreter en beter wordt.

Meer weten?

Natuurlijk hebben wij alles in huis om je te helpen. Wil je meer weten over het aanvragen van subsidie of het organiseren van een incompanytraining? Of wil je een keer een gesprek met een consultant? Neem dan, geheel vrijblijvend contact met ons op. Je kunt ons bellen op +31(0)418 - 683 440 of vul het contactformulier in.

VRAAG ADVIES AAN

Gerelateerde artikelen